6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDigitalizarea scoate la suprafață lipsa de profesionalism

Digitalizarea scoate la suprafață lipsa de profesionalism

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, mai rapid decât era de preconizat, situația după corectarea tezelor de la Evaluarea Națională.

De această dată, pentru discursul său de la conferința de presă aferentă, sunt nevoit să-i acord o bilă albă lui Sorin Cîmpeanu.

Nu am mai avut de mulți ani un ministru al Educației care să nu ascundă problemele de la examenele naționale.

Îmi amintesc că, într-un mandat al său, Liviu Pop a mai dat presei fără perdea rezultatele proaste de la Bacalaureat și a mai fost Daniel Funeriu, dar care oricum avea o motivație în plus de a arăta rezultatele proaste de la examenul maturității, după ce a introdus camerele video care au redus semnificativ numărul fraudelor.

Revenind la Sorin Cîmpeanu, putea să procedeze ca alți predecesori ai săi și să se laude cu un procent mai mare al elevilor care au obținut o medie peste 5, față de anul precedent.

De apreciat că ministrul nu s-a ascuns după cifrele ce puteau alcătui o poveste frumoasă și a menționat că actuala sesiune a fost una mai ușoară, după ce a fost eliminată din programă materia ce nu a putut fi predată față în față.

Programul-pilot din Dâmbovița, cu verificarea digitală a tezelor, a scos la suprafață probleme vechi despre care se știa, dar care au fost de foarte mulți ani ignorate sau ascunse sub preș: evaluatori care nu acordă punctaj corect nici măcar la partea de grilă și elevi care nu stăpânesc noțiuni minime de limba română sau matematică.

Acum, ministerul poate spune că are încă o dovadă, poate cea mai vizibilă, a problemelor care țin, în primul rând de pregătirea profesorilor.

Rezultatele de la Evaluarea Națională arată că, în ciuda progresului tehnologic, școala românească se află în regres cu pregătirea profesorilor.

Este foarte bine că ministrul Cîmpeanu a avut curajul de a prezenta problemele sistemului, dar conferința sa și proiectul-pilot vor rămâne doar o frecție la picior de lemn, dacă nu se va acționa pentru remedierea problemelor.

În ceea ce privește o mai bună pregătire a dascălilor, acest lucru nu se poate face de pe o zi pe alta, dar evaluatorii care nu sunt capabili să acorde punctaje corecte, comițând erori grave, trebuie excluși, acum, din viitoare comisii de examinare.

Citește și:

Cifrele Evaluării Naționale

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

BEC neagă speculațiile privind erori în atribuirea voturilor la alegerile prezidențiale

Biroul Electoral Central (BEC) a emis un comunicat prin care infirmă informațiile apărute în presă referitoare la descoperirea unor erori masive în atribuirea voturilor. BEC...

Călătorii single: cum să îți faci prieteni noi în timpul vacanței?

Planifici o călătorie solo și vrei să te asiguri că nu vei fi singur pe parcurs? În continuare, vei descoperi cum să îți faci...

Cine are voie să participe la renumărarea voturilor de la prezidențiale

Procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale a început joi, după decizia Curții Constituționale, conform dispozițiilor Biroului Electoral Central...
Ultima oră
Pe aceeași temă