18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalSerbia și Kosovo poartă discuții pentru a rezolva disputa privind plăcuțele de...

Serbia și Kosovo poartă discuții pentru a rezolva disputa privind plăcuțele de înmatriculare

Liderii din Serbia și Kosovo au purtat discuții de ultimă oră pentru a rezolva o dispută privind plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor, scrie Euronews.

Tensiunile dintre cele două părți s-au accentuat anul trecut, după ce Kosovo a cerut ca mașinile sârbești care trec frontiera să cumpere plăcuțe de înmatriculare temporare.

Acest lucru a fost un răspuns la faptul că Serbia ceruse deja ca vehiculele din Kosovo să facă același lucru.

S-a ajuns la un acord temporar pentru a permite vehiculelor să treacă frontiera dacă simbolurile de stat de pe plăcuțele de înmatriculare erau acoperite.

Dar acest acord a expirat săptămâna aceasta.

Înaintea discuțiilor dintre Serbia și Kosovo, mediatorul UE, Miroslav Lajčák, a îndemnat ambele părți să ajungă la un acord.

Însă ambele părți au rămas înrădăcinate pe pozițiile lor.

Prim-ministrul Albin Kurti a declarat că Kosovo nu va fi de acord cu nimic mai puțin decât cu „principiul reciprocității ca bază a oricărei soluții viitoare”.

Principalul oficial sârb din Kosovo, Petar Petkovic, a calificat poziția lui Kurti drept „o amenințare prematură”.

Artan Muhaxhiri, un comentator politic din Kosovo, a declarat că discuțiile privind plăcuțele de înmatriculare au servit drept avertisment cu privire la lipsa de voință politică a ambelor țări de a avansa în vederea unui acord final privind independența Kosovo.

„Problema plăcuțelor de înmatriculare este un exemplu tipic al complexității dialogului dintre Kosovo și Serbia”, a declarat Muhaxhiri. „Un subiect care trebuia să fie într-adevăr tehnic s-a transformat într-un mare impas care necesită atâtea luni de discuții și dialoguri din partea Kosovo, Serbiei și UE pentru a ajunge la un acord. Acest lucru înseamnă cât de dificil va fi acordul final dacă nu există voință și angajament din partea părților.”

Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, și-a declarat independența față de Belgrad în 2008. Serbia nu recunoaște acest lucru și continuă să trateze Kosovo ca și cum s-ar afla sub suveranitatea sa, în ciuda unui deceniu de discuții mediate de UE între cele două părți.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă