România a ieșit din starea de alertă introdusă în contextul pandemiei COVID-19.
Eliminarea tuturor restricțiilor impuse în pandemie reprezintă un motiv de bucurie pentru români, în general, și pentru elevi, studenți și profesori, în particular, deoarece aceștia se pot întoarce la școală, în adevăratul sens al cuvântului.
Este o oportunitate îndelung așteptată de mulți elevi și studenți de a-și cunoaște cu adevărat colegii și profesorii.
În multe cazuri, școala online a fost un dezastru, dar nu ar trebui să uităm de bătaia de joc manifestată de autoritățile publice și de mulți conducători ai unităților de învățământ față de Educație, înainte de pandemie.
Unul dintre puținele aspecte pozitive pe care le-a adus această perioadă dificilă societății românești a fost un mai mare accent pus pe igienă în școli și facultăți.
Să sperăm că, acum, primarii nu vor considera că nu mai este nevoie să asigure produse de igienizare și dezinfectare a unităților de învățământ preuniversitar.
Poate nu vom vedea din nou camere de cămin supraaglomerate de studenți.
Cu toate că speranțele nu pot fi prea mari, având în vedere că, inclusiv în timpul stării de alertă, au existat universități de stat care nu asigurau în cămine sau în sediile facultăților nici măcar săpun și hârtie igienică la toalete nefiind cazul măcar să mai amintim de dezinfectant.
E bine că miniștrii Educației și Sănătății au transmis mesaje că nu trebuie să se renunțe la măsurile de igienă și de prevenire a răspândirii bolilor.
Totuși, în mod sigur, nici în trecut nu le recomanda nimeni directorilor de școli și rectorilor universităților să trateze copiii și tinerii ca pe animale, dar se întâmpla și încă se mai întâmplă (s-a mai redus numărul cazurilor de acest tip, tocmai din cauza pandemiei).
În pandemie s-a putut vedea clar importanța digitalizării pentru sistemul de învățământ și s-a discutat despre măsuri prin care să se dezvolte această latură a Educației.
Din nou, să sperăm că odată cu eliminarea stării de alertă, nu spunem și adio digitalizării Educației.
Citește și:
România scapă de pandemie. Rafila: masca și certificatul nu mai sunt obligatorii – VIDEO
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!