România poate primi peste o jumătate de milion de refugiați din Ucraina, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării a făcut această declarație marți, la Parlament, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat câți civili din Ucraina poate primi România, ministrul a răspuns „peste 500.000”.
Ministrul Dîncu a precizat că sunt stabilite locații pentru eventuale tabere de refugiați în mai multe regiuni ale României. Acest sistem a funcționat și în anul 2014, când România s-a așteptat, de asemenea, la un val de refugiați din Ucraina. La acel moment, Rusia a invadat peninsula Crimeea. „Când a fost vorba de Crimeea am așteptat fluxuri majore, însă nu au venit la noi, au mers spre Polonia”, a declarat Dîncu. Cu privire la momentul actual, ministrul Apărării nu a indicat în ce regiuni a pregătit România aceste spații de cazare.
Cu câteva ore mai înainte, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, anunțase însă că o asemenea tabără este pregătită la el în județ. Este vorba de o „tabără mobilă”. Județul Suceava este la frontiera României cu Ucraina, motiv pentru care în județul Suceava ar putea sosi civili care s-ar retrage din calea războiului. România și Ucraina au o frontieră comună de circa 600 de kilometri lungime.
Refugiați din Ucraina pot fi primiți în România și în Polonia
Cu Ucraina are frontieră terestră și Polonia. Ca și România, Polonia a anunțat că poate adăposti civili din Ucraina.
Pe de altă parte, ministrul Apărării a fost întrebat de jurnaliști care este cea mai rea variantă pe care o ia în calcul România. „Un război generalizat, dincolo de granița de est a României”, a răspuns ministrul Dîncu. În apropierea României s-ar putea desfășura și un război cibernetic. Ministrul Apărării nu a spus, explicit, dacă asemenea acțiuni de război ar putea afecta și România.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!