Reprezentanții Statelor Unite, Rusiei, Chinei și Pakistanului s-au întâlnit joi pentru a discuta despre criza umanitară din Afganistan. Întâlnirea are loc la câteva săptămâni după ce o discuție similară a avut loc la Moscova.
La câteva luni de la preluarea puterii de către talibani, Afganistanul s-a afundat într-o criză umanitară fără margini. Milioane de oameni se confruntă cu foametea și sărăcia, iar condițiile de viață sunt dezastruoase. Astfel, SUA, Rusia, China și Pakistan s-au întâlnit pentru a găsi soluții.
Reprezentanții acestor patru țări „s-au întâlnit și cu înalți reprezentanți talibani în marja” acelei întâlniri de la Islamabad. Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a publicat o declarație comună.
SUA, China, Rusia și Pakistan caută soluții privind criza umanitară din Afganistan
Întâlnirea are loc la câteva săptămâni după ce o discuție similară a avut loc la Moscova, la care nu au participat Statele Unite. Reprezentantul special al SUA, Tom West, a participat joi la discuțiile extinse.
Cele patru țări și-au exprimat îngrijorările cu privire la situația umanitară și economică gravă din Afganistan. David Beasley de la Programul Alimentar Mondial a declarat joi că „cea mai gravă criză umanitară din lume se desfășoară” în țară, unde peste 22 de milioane de oameni riscă să moară de foame.
Guvernul interimar al talibanilor, toți bărbați și format din membri ai rețelei talibani și Haqqani, a impus restricții societale dure, în special femeilor. SUA, Rusia, China și Pakistan le-au cerut acestora să permită accesul umanitar nestingherit. Reprezentantul special al SUA, vorbind cu reporterii de la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, a spus că SUA se pregătesc pentru o nouă întâlnire cu talibanii.