7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCroația și Polonia - codașele UE în topul independenței justiției

Croația și Polonia – codașele UE în topul independenței justiției

Documentul european, care redă așa-numitul tablou de bord al justiției, un raport anual bazat pe date privind calitatea, eficiența și independența sistemelor de justiție naționale, informează: „Comparativ cu anul trecut, percepția publicului larg despre independență a scăzut în aproape jumătate din toate statele member, iar în alte câteva state membre, percepția asupra nivelului de independență rămâne deosebit de scăzută”.

Instanțele croate, slovace și poloneze se poziționează la coada clasamentului din Uniunea Europeană în ceea ce privește percepția asupra independenței, în principal din cauza îngrijorărilor de interferență politică, potrivit noilor date publicate de UE.

Bulgaria este și ea, de asemenea, printre ultimele patru țări ale UE, în care cetățenii consideră interferența sau presiunea guvernului sau a politicienilor drept principalele motive pentru o mai mică încredere în independența instanțelor și judecătorilor lor, potrivit noilor constatări publicate joi de Comisia Europeană.

Polonia s-a confruntat cu avertismente repetate ale UE și cu mai multe procese în instanțele superioare ale blocului comunitar cu privire la revizuirea sa judiciară amplă pentru punerea în pericol a independenței judiciare. Guvernul a declarat că reformează un sistem judiciar ineficient și i-a transmis Uniunii să rămână în afara afacerilor sale interne.

„Printre motivele lipsei de independență percepute a instanțelor și judecătorilor, amestecul sau presiunea din partea guvernului și a politicienilor a fost cel mai declarat motiv, urmat de presiunea din partea intereselor economice sau de altă natură”, a spus Comisia.

În Croația, 68,2% dintre oameni au declarat că interferența politică este principalul motiv al lipsei lor de încredere percepute în independența instanțelor și judecătorilor lor, iar 62,9% au dat drept motiv interferența sau presiunea din partea intereselor economice sau de altă natură. În Polonia, 51,3% dintre oameni au dat interferențele politice drept motiv, în timp ce în Slovacia procentul celor care se declară neîncrezător în independența instanțelor și judecătorilor se ridică de 52,8%, potrivit datelor UE.

Totuși, Didier Reynders, comisarul European pentru Justiție, consideră că tabloul de bord al justiției UE din 2021 arată eficacitatea sistemelor europene, care s-au îmbunătățit încă o dată în marea majoritate a statelor member.

Domnia sa precizează:  „Așa cum arată tabloul de bord al justiției UE din 2021, eficacitatea sistemelor de justiție a UE a avut o îmbunătățire în marea majoritate a statelor membre. În același timp, există provocări în unele state membre pentru a asigura încrederea deplină a cetățenilor în sistemele juridice, în special acolo unde statutul, poziția și, în cele din urmă, independența judecătorilor este în pericol. Importanța de a avea aceste date nu trebuie subestimată. Ne îmbogățește înțelegerea deficiențelor și provocărilor la nivel național, dar, la fel, ne informează despre existența unor tendințe pozitive și bune practici care pot fi urmate de alții. Acest lucru ar trebui să alimenteze dialogul dintre statele membre, susțineți-i în învățarea și asistarea reciprocă și, în cele din urmă, îmbunătățirea regulii de drept în Uniunea Europeană”.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă