Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ţara noastră are şansa ca, beneficiind de fonduri UE, să finalizeze procesul de dezinstituţionalizare a sistemului de protecţie a copilului şi că îşi doreşte ca la finalul mandatului să existe alternative la centrele de plasament pentru copii, relatează Mediafax.
”O societate în care oamenilor nu le pasă unii de alții își pierde direcția. Iar o societate care își neglijează copiii nu are viitor. Prin ceea ce faceți, dar mai ales prin cine sunteți ați reușit nu doar ca acești copii să aibă un loc numit ”acasă”. Ci ați dăruit speranță. Dumneavoastră ați văzut suferință și deznădejde și n-ați trecut mai departe indiferenți. Ați ascultat și ați arătat că vă pasă. Ați venit cu soluții, ați generat dezbatere, ați creat parteneriate cu autorități publice, ați dezvoltat servicii sociale. Într-un cuvânt ați arătat că se poate”, a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul Concertului Speranței ”Hope and Homes for Children România”.
Şeful statului a arătat că îşi doreşte ca, la finele mandatului său, în România să existe pentru toți copiii care au nevoie, alte alternative decât vechile centre de plasament, iar cei care ies din sistemul de protecție să aibă șanse de a se realiza în viață, adăugând că acestea sunt ”obiective care pot fi atinse prin voință politică și acțiune comună și responsabilă a autorităților și societății”.
”Puține cuvinte au un impact emoțional mai mare și o rezonanță mai profundă decât abandonul. De cele mai multe ori, consecința directă a actului de abandon era pentru copii instituționalizarea în cadrul centrelor de plasament. Această soluție trebuie definitiv depășită”, a afirmat preşedintele Iohannis.
Șeful statului a menţionat că trebuie să trecem de la paradigma care privește copilul ca asistat social, la integrarea sa în familie și comunitate, la oferirea de servicii sociale diverse și personalizate.
”Dacă gândim politicile sociale având în centru copilul și familia, vom putea pune bazele unei construcții durabile, care răspunde nu doar la problemele curente, ci și la cele care, neabordate la timp, pot afecta generațiile viitoare. Prevenirea separării copilului de familie şi trecerea de la îngrijirea în instituţii la încurajarea reintegrării în familie şi comunitate ar îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii copiilor din ţara noastră”, a precizat Klaus Iohannis.
Citește și: Câţi copii au fost adoptaţi în 2013
Preşedintele a menţionat că ”avem obligaţia de a ne îndrepta atenţia spre toate resursele pe care le putem mobiliza, astfel încât să obţinem rezultate concrete”.
”În acest sens, salut demersurile organizaţiei Hope & Homes for Children România, care a identificat şi promovează posibilitatea accesării de fonduri europene pentru reforma sistemului de protecţie a copilului din România. Țara noastră are o şansă extraordinară prin programele operaţionale pentru perioada 2014-2020 pentru ca, beneficiind de fonduri UE, să finalizeze procesul de dezinstituţionalizare a sistemului de protecţie a copilului”, a arătat şeful statului.