30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Mediului: Plajele românești vor fi renovate la toamnă

Ministrul Mediului: Plajele românești vor fi renovate la toamnă

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, după ce a verificat stadiul lucrărilor pentru reabilitarea plajelor din Mamaia și Constanța, că lucrările vor fi gata până în toamna acestui an, fără să fie afectat insă sezonul estival, informează Mediafax.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a mers mai întâi în zona de la intrarea în stațiunea Mamaia dinspre Constanța, unde lucrările pentru reabilitarea plajei sunt realizate de firma Porr Bau.

Ministrul Mediului a inspectat lucrările de reabilitare a plajelor din municipiul Constanța, realizate de firma Van Oord, spunând că se constată un progres față de Mamaia, dar și aici sunt întârzieri.

 "Am terminat și vizita pe șantierul firmei Van Oord. Constat că lucrurile sunt mult mai evoluate decât la firma anterioară. Atrag atenția antreprenorului să-și termine lucrările în graficul promis. De la ultimele discuții evoluția este bună, lucrările se desfășoară conform graficului, chiar dacă este un mic decalaj", a afirmat ministrul Mediului.

De asemenea, până în 15 aprilie nu trebuie să mai existe pietre pe plajă, iar eventualele incidente care vor avea loc vor fi în responsabilitatea constructorilor. "Până pe 15 aprilie trebuie să nu fie pietre pe plajă decât în zona de lucru, unde nu avem plaje. Până la acea dată trebuie să-și încheie activitatea, astfel încât niciun cetățean să nu fie deranjat. Tot ce înseamnă plajă este atributul dumnealor și pentru orice incident ar putea avea loc sunt direct răspunzători", a afirmat Grațiela Gavrilescu.

Astfel, în timpul sezonului lucrările se vor desfăşura doar în apă, urmând ca după 15 septembrie să înceapă înnisiparea plajelor. Ministrul a dat asigurări că lucrările pentru reabilitarea plajelor se vor încheia până în luna noiembrie a acestui an. Următoarea vizită pe care Grațiela Gavrilescu o va face pe aceste șantiere va fi în jurul datei de 15 aprilie.

La finalul acestui proiect, realizat cu fonduri europene, plajele de la intrarea în Mamaia, din Constanța și din Eforie Nord vor fi mai late cu cel puțin 60 de metri. În prezent, se fac lucrări pentru realizarea de diguri emerse și submerse, iar apoi se va trece la înnisipare. Nisipul urmează să fie adus din mare, dintr-o zonă aflată la 12 kilometri în larg, cu o navă de dragaj. Nisipul va ajunge apoi pe plajă cu ajutorul unei tubulaturi submarine.

Valoarea acestui proiect este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro – finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro este contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral). Prin acest proiect sunt propuse măsuri de protecţie a zonei costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste şapte kilometri de plajă, în cinci locaţii prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.

Cele mai citite

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă