2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrivind la Ținutul Secuiesc pe axa Scoția-Budapesta- Moscova

Privind la Ținutul Secuiesc pe axa Scoția-Budapesta- Moscova

Problema nu e neapărat faptul că UDMR a decis să iasă public cu un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, ci că toate aceste discuții au loc într-un climat extern exploziv.

„Observatorii ruși spun că voturile au fostnumărate în camere prea mari și că pro­cesul în ansamblul său nu a corespuns standardelor internaționale în materie“, scrie cotidianul londonez The Guardian în ediția din 19 septembrie. La rândul său, canalul de știri Russia Today speculează că re­zul­tatul final ar putea fi fal­si­ficat, menționând în acest sens nivelul extrem de ri­dicat („nord-coreean“) al prezenței la vot. Pentru a clarifica lucrurile, nu e vor­ba de referendumul din Cri­meea, ci de cel recent, legat de in­de­pendența Scoției.

Dincolo de tupeul proverbial al pro­pa­gan­dei moscovite, care nu încetează niciodată să ne uimească, e de remarcat atenția spe­cială pe care a acordat-o Rusia eve­ni­men­tului și sprijinul declarat pentru sus­ți­nă­torii independenței Scoției. Pentru re­gi­mul Putin, o desprindere a Scoției de Ma­rea Britanie ar fi fost o adevărată mană ce­rească. Din multe puncte de vedere. Mai în­tâi, pentru că procesul în sine promova ide­ea organizării unor „referendumuri“ prin toate așa-numitele „regiuni în­ghe­țate“. În al doilea rând, slăbirea și de­cre­di­bilizarea Marii Britanii, principalul aliat al Americii în Europa, membru permanent în Consiliul de Securitate, ar fi fost pri­vi­tă cu mare bucurie la Moscova. Mai ales, și iată că ajungem la al treilea și probabil cel mai important motiv, un astfel de re­zultat ar fi acționat ca un impuls major pen­tru o serie întreagă de procese similare în interiorul UE. Catalonia și Țara Bascilor în Spania, Lombardia în Italia, Flan­dra și Valonia în Belgia, poa­te chiar Bavaria sunt toa­te exemple în acest sens. Or, ce poate fi mai apetisant pentru Rusia de­cât o UE de­zarticulată, blo­cată de ten­siuni interne, pa­cifistă, in­capabilă să se opu­nă puterii expansioniste de la Răsărit.

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă