3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportControversele din jurul urmașului Alinei Bica

Controversele din jurul urmașului Alinei Bica

Daniel Horodniceanu (foto), șeful DIICOT Iași, a primit aviz favorabil de la membrii Secției de Procurori a CSM pentru a ocupa funcția de șef al centralei DIICOT, lăsat liber prin arestarea pentru corupție a Alinei Bica.

Cinci dintre cei șapte membri CSM ai Secției pentru Procurori i-au dat aviz favorabil, iar ministrul Justiției a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Horodniceanu.

L-a lăudat inclusiv Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, arestată acum la domiciliu pentru prejudicii de zeci de milioane de euro, care a declarat ieri că Horodniceanu la șefia DIICOT “e o propunere foarte bună. E un profesionist și un om de mare caracter”.

Citește și: Daniel Horodniceanu, avizat pozitiv de CSM pentru șefia DIICOT. Procurorul ieșean, acuzat de autoplagiat și că s-ar fi întâlnit cu primarul Nichita

Votul CSM generează controverse deoarece vine după scandalul în urma căruia primarul Iașilor, Gheorghe Nichita, a fost reținut de DNA central pentru că și-a creat un serviciu secret personal, format din Poliția Locală și membrii Clanului interlop al Cordunenilor. Nichita i-a folosit pe polițiști și interlopi pentru a-și fila, între alte persoane, amanta. Prima instituție care era obligată să ia măsuri în astfel de cazuri, potrivit competențelor, era DIICOT Iași, condus de Horodniceanu, dar acesta  l-a “ratat” pe primarul-spion Gheorghe Nichita.

Ioana Albani, procuror DIICOT cu rezultate apreciate pe plan internațional, a pierdut în fața lui Horodniceanu

Horodniceanu, deși controversat deoarece nu a reușit să anihileze clanurile interlopilor din zona Iași, a fost alegerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, pentru șefia DIICOT în dauna unor candidați cu rezultate deosebite.

Pentru postul de șef DIICOT au candidat șase procurori, între care și Ioana Albani, șefa serviciului de combatere a infracțiunilor informatice din cadrul centralei, care a anihilat rețele vaste de infractori români din lumea largă și ale cărei rezultate au fost lăudate în toate rapoartele partenerilor României în combaterea infracțiunilor transfrontaliere. Ioana Albani, însă nu a fost aleasă de ministrul Cazanciuc “deoarece Horodniceanu are calități mai bune de manager”, după cum ne-a declarat ministrul.

 La solicitarea noastră, domnul Cazanciuc nu a fost capabil să ne dea exemple de mari dosare cu infracțiuni de criminalitate organizată rezolvate de Horodniceanu și nici nu a putut să ne explice de ce, în cei peste 10 ani de când e procuror DIICOT în Iași, Horodniceanu nu a reușit să anihileze clanurile interlope. 

Primarul Nichita și Liviu Dragnea au negociat cu Horodniceanu numirea pe funcția de șef DIICOT?

La interviul de ieri din fața membrilor CSM, Daniel Horodniceanu a fost obligat să răspundă și la întrebări incomode. Spre exemplu, Oana Schmidt Hăineală l-a întrebat ce ar face, în calitate de șef DIICOT, dacă ar primi informația că un procuror din subordinea sa s-ar întâlni la un restaurant cu un primar și un politician de rang înalt pentru a discuta despre un dosar penal.

Horodniceanu a răspuns că prima dată ar verifica dacă informația ar fi reală, dacă relația este de dinainte de acea întâlnire, dacă acea întâlnire ar avea urmări asupra activității de procuror și dacă s-ar confirma, l-ar informa pe procurorul general pentru a lua măsuri.

Citește și: Horodniceanu neagă că s-ar fi întâlnit vreodată cu primarul Gheorghe Nichita

Specialiștii spun, însă, că acesta NU ar fi fost un răspuns corect deoarece, dacă se confirmă informația, înseamna că procurorul respectiv ar fi comis infracțiune și ar fi trebuit demarate cercetări penale preliminarii. După cercetări preliminarii, dacă se adună suficiente indicii pentru a se încadra în “suspiciuni” rezonabile și, după verificarea competenței, ar trebui începută urmărirea penală “in rem”, ar trebui cerute mandate de urmărire informativ-operative de la judecători și apoi, dacă se impune, procurorul respectiv ar trebui reținut în vederea arestării, cu avizul prealabil al CSM. “Domnul Horodniceanu pare că a uitat faptul că procurorul, deși este subordonat ierarhic procurorului general, are stabilitate pe dosar. Dacă se bate toba cu sesizarea procurorului general, care eventual să trimită sesizarea la Inspecția Judiciară a CSM, pot exista, pe acest traseu, scurgeri de informații și s-ar rata ancheta și prinderea ipoteticului procuror infractor”, ne-a declarat un  specialist consultat de „România liberă“, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

După audieri, jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul Cazanciuc dacă știe ceva despre o întâlnire dintre Horodniceanu, primarul Nichita și liderul PSD Liviu Dragnea, din data de 24 ianuarie, anul acesta, de la restaurantul  “Bucium”. Ministrul a răspuns scurt: “Nu, nu am astfel de informații”. La rândul său, Horodniceanu a negat că s-ar fi întâlnit cu Nichita, susținând că ultima dată s-a întâlnit cu el “cu vreo doi ani în urmă, pe stadion, alergam împreună”.

Horodniceanu și sechestrul pe cele 10 milioane ale lui Gruia Stoica, garanția pentru privatizarea CFR Marfă

Dan Cristian Turturică a dezvăluit că în ianuarie 2014 Daniel Horodniceanu, în calitate de procuror șef DIICOT Iași, a somat Ministerul Transporturilor să nu-i înapoieze lui Gruia Stoica suma de 10 milioane de euro, depusă drept garanție pentru privatizarea CFR Marfă  deoarece s-a dispus sechestru într-un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri, ci să transfere suma într-un cont de trezorerie al DIICOT pentru a se recupera prejudiciile. Sub mandatul lui Dan Șova, subordonații acestuia au găsit un tertip prin  care banii i-au fost înapoiați lui Gruia Stoica. În mod normal, o astfel de atitudine sfidătoare a DIICOT Iași ar fi trebuit să se lase cu încătușări la instituția lui Șova. Horodniceanu nu ar fi luat astfel de măsuri…

Cine este Daniel Horodniceanu

Daniel Horodniceanu  este procuror de 16 ani. El a fost procuror-șef al Biroului Teritorial al DIICOT Iași în perioada iunie 2006 – iunie 2009 și șef al serviciului Teritorial al DIICOT Iași în perioada iunie 2012 – prezent.

El este și formator la Institutul Național al Magistraturii, unde a fost evaluat de către cursanți cu nota de 8, calificativul “Bine”, fiind singurul procuror cu un calificativ slab (toți procurorii-formatori au obținut “foarte bine”) Evaluatorii sunt procurori cu experiență. Potrivit legii, toți procurorii și judecătorii, indiferent de vechime și instanță, sunt obligați să urmeze un curs la INM cel puțin o dată la trei ani. La finalul cursului, ei dau note formatorului care le ține cursul. Horodniceanu ține cursuri la INM despre etică și deontologie profesională.

Președintele țării are ultimul cuvânt

Mai există doar un singur pas până la numirea lui Daniel Horodniceanu pe postul de șef DIICOT și anume acceptarea sa de către președintele țării, Klaus Iohannis. Dacă președintele țării refuză propunerea, ministrul Justiției este obligat să vină cu o altă nominalizare. Dacă acceptă, atunci numirea apare în Monitorul Oficial. Din acel moment Daniel Horodniceanu este șeful DIICOT.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă