După descoperirea camionului în care se aflau cadavrele a 71 de imigranţi, autorităţile ungare şi austriece au lansat o anchetă comună, iar Budapesta a reţinut vineri trei cetăţeni bulgari – proprietarul camionului, care este de origine libaneză, şi cei doi şoferi – precum şi un cetăţean afgan.
Bărbaţii reţinuţi sunt suspectaţi că fac parte "dintr-o reţea bulgaro-ungară de trafic de persoane", potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei austriece, Hans Peter Doskozil.
O audiere este prevăzută sâmbătă la prânz în Ungaria, pentru a decide dacă cei patru bărbaţi vor fi plasaţi în arest preventiv.
Austria a anunţat deja că va cere extrădarea acestora. Cei 71 de imigranţi erau probabil refugiaţi de origine siriană, a anunţat vineri poliţia austriacă.
Printre cele 71 de persoane se aflau 59 de bărbaţi, opt femei şi patru copii, între care o fetiţă în vârstă de unul sau doi ani şi trei băieţi de 8, 9 şi 10 ani, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei austriece, într-o conferinţă de presă, vineri dimineaţă, informează Mediafax.
Forţele de ordine au precizat că momentul şi cauza exactă a decesului nu au fost încă stabilite, dar cel mai probabil refugiaţii au murit asfixiaţi.
Cancelarul austriac, Werner Fayman, a discutat la telefon cu preşedintele francez, Francois Hollande. Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi oficiali "şi-au exprimat determinarea de a lupta cu fermitate împotriva filierelor de traficanţi de persoane şi de a asigura frontierele externe ale Europei".
De asemenea, ei "au făcut apel la aplicarea imediată a deciziilor luate de Consiliul European", precum deschiderea unor centre de primire în Italia şi Grecia şi repartizarea echitabilă a solicitanţilor de azil între statele membre UE. Cei doi lideri au apreciat că în final este necesar un "sistem european unificat de azil şi o politică migratorie comună".
La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că sunt necesare mai multe eforturi pentru soluţionarea crizei imigranţilor din Mediterana şi Europa. El a anunţat o reuniune pe această temă cu ocazia Adunării Generale a ONU de la sfârşitul lui septembrie.