Fotografiile și mesajul postate de un tânăr pe o rețea de socializare, în care erau criticate dur condițiile din Spitalul Clinic Județean Constanța, nu au rămas fără răspuns. După ce a trecut weekend-ul, conducerea spitalului a prezentat o poziție oficială. În aceasta se recunoaște faptul că 40% din secții au probleme.
„La nivelul SCJU se derulează un amplu proces de reabilitare şi modernizare a secţiilor. În prezent peste 60% din secţiile spitalului sunt renovate. Din considerente de ordin financiar, DAR şi pentru că în toate secţiile se lucrează la foc continuu, cu pacienţi internaţi, lucrările de reabilitare nu se pot face peste noapte“, a precizat managerul unității.
Acesta spune că dotările hoteliere ale unor secţii ale SCJU nu sunt la standardele pe care le presupun ultimele norme în domeniu, însă conducerea SCJU nu a ascuns niciodată acest lucru, din contră, face toate eforturile pentru remedierea acestei situaţii.
„Personalul medical respectă toate protocoalele şi reglementările privind dezinsecţia şi siguranţa pacienţilor. Acest lucru poate fi verificat de către organismele şi instituţiile abilitate să o facă“, mai spune conducerea spitalului. Referitor la faptul că în saloane sunt gândaci și păianjeni, răspunsul este dezarmant: „deratizarea se face periodic la intervalele stabilite prin protocoalele de lucru“. În final se afirmă că pacienţii şi aparţinătorii au la dispoziţie mijloace legale de a sesiza autorităţile cu competenţe în domeniu, inclusiv conducerea SCJU referitor la orice lucru de care a fost nemulţumit pe perioada internării. De asemenea, se mai spune că managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ împreună cu personalul medical face toate demersurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a tuturor deficienţelor constatate sau reclamate de către pacienţi.
Gândacii, ca la ei acasă
Reamintim ce a scris tânărul constănțean pe Facebook: „Azi am fost la Spitalul Județean Constanța să îmi vizitez bunica. Foarte fericit ca o văd, intru în salonul în care se afla, bucuros o îmbrățișez apoi, inevitabil, observ aceste… cică noptiere pentru a-ți pune mâncarea, lucrurile etc. Am zis că nu se poate așa ceva. Mai stăm puțin de vorbă, după care îmi spune că nu a putut să doarmă spunând că toată noaptea au umblat carcalacii pe pereți pe lângă patul ei. Asistentele i-au spus să își pună un prosop ud pe cap peste noapte ca să nu se urce carcalacii pe ea, și să lase lumină aprinsă. Am început să mă uit prin salon. Am găsit doi păianjeni la capul patului, încă trei sub un singur pat, încă unul în baie… gândaci peste tot pe pereți și pe podea… Între timp mi-a sărit în ochi jegul de pe pereți/podea/noptierele ruginite, pline cu mizerie și gândaci, stative ruginite pentru perfuzii“.