13.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportFiscalitatea, privilegiile, diaspora – marile teme ale Legislativului

Fiscalitatea, privilegiile, diaspora – marile teme ale Legislativului

Ultima sesiune parlamentară dinaintea anului electoral 2016 a debutat cu dezbateri rapide pe tema Codului Fiscal, care va intra joi la votul final. Parlamentarii mai au pe agendă salarizarea bugetarilor, ordonanța privind indemnizațiile demnitarilor, bugetul pe 2016, votul prin corespondență sau legea Big Brother.

Codul Fiscal, o problemă rămasă nesoluţionată după ce legea adoptată de Parlament în iunie a fost retrimisă de preşedintele Iohannis spre reexaminare, se află la un pas de finalizare. Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, amendamentele convenite la reuniunea  liderilor partidelor politice, ­introducând reducerea etapizată a TVA – la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017.

Pe de altă parte, deputații din comisie au decis, să reintroducă în Codul Fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016. Raportul comisiei privind cererea de reexaminare a preşedintelui la Codul Fiscal va intra în dezbaterea plenului Camerei de astăzi, pentru votul final.

Demnitari versus bugetari

Un alt subiect care ar trebuie să fie tranşat este ordonanţa prin care au fost majorate salariile mai multor categorii de demnitari, printre care preşedintele, premierul, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor, șefii serviciilor secrete. PNL va vota împotriva, dar  PSD a stabilit ca ordonanţa să fie discutată în Parlament în acelaşi timp cu Legea salarizării bugetarilor. Ordonanţa îşi produce însă efectele până la o decizie a Parlamentului.

Legislativul are pe agendă și o solicitare a președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Este, însă, puțin probabil ca proiectul să fie respins, pentru că este semnat de peste 200 de aleși, majoritatea din PSD. Liberalii și-au retras semnăturile, dar nu au sufi­cientă forță pentru a împiedica adoptarea proiectului.

Parlamentul ar urma să discute și noua lege a salarizării, aflată în lucru la Ministerul Muncii. Deşi liderii partidelor parlamentare au susţinut că vor încerca să ajungă la un consens în privinţa salarizării bugetarilor, un subiect sensibil şi cu impact electoral, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut că PNL nu va mai cădea în capcana PSD şi va cere studii de impact referitoare la sustenabilitatea legii. Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2016 sunt alte legi importante, iar Guvernul ar trebui să trimită proiectul către Parlament până la 15 noiembrie.

Votul prin corespondenţă, ­marea restanţă

Cea mai mare restanţă este legată de votul prin corespondență, după alegerile prezidenţiale marcate de proteste ale românilor din afara graniţelor, care au avut dificultăţi majore în exercitarea dreptului la vot.

La Parlament sunt înregistrate nu mai puţin de patru proiecte pe această temă, însă partidele nu au ajuns la un acord în sesiunea trecută, cu toate că au votat toate celelalte modificări ale legislaţiei electorale.

Declaraţiile reprezentanţilor Puterii şi Opoziţiei arată că partidele se poziţionează în continuare diferit în această problemă. PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să trimită proiectul privind “principiile legii votului prin corespondenţă” către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru ca abia apoi să înceapă discuţiile în Parlament. PNL a cerut urgentarea dezbaterilor, pe baza proiectului depus de acest partid,  singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.

Agenda sesiunii ar putea fi completată de controversata Lege Big Brother, a cărei ­adoptare a fost convenită la Cotroceni, la începutul lunii mai, de către liderii partidelor ­parlamentare. Deși au trecut patru luni, proiectul se află abia la comisiile de resort ale Senatului, primă cameră sesizată.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă