Operaţiunea prin care Crimeea şi Sevastopolul au fost eliberate de Armata Roşie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut loc între 8 aprilie şi 12 mai şi s-a încheiat cu victoria sovieticilor în faţa armatei germane şi a aliaţilor lor români.
Citeşte şi: FOTO din al Doilea Război Mondial: Cum a fost invadată URSS de către GERMANIA nazistă
Consecinţa: trupele germane şi române au fost evacuate pe calea apei, iar forţele celui de-al patrulea front ucrainean au pus stăpânire pe Crimeea.
Citeşte şi: FOTO COLOR: Cum a luptat ARMATA ROŞIE în cel de-Al Doilea Război Mondial
Debarcările sovieticilor în nord-estul peninsulei, de la sfârşitul anului 1943, precum şi atacul din Istmul Perekop, a obligat Armata a 17-a, formată din militari germani şi români, să se retragă spre Sevastopol, începând cu 10 aprilie 1944.
Citeşte şi: FOTO: Cum arată şi ce caracteristici are TANCUL GERMAN care ar fi putut schimba ISTORIA LUMII
Deşi Înaltul Comandament german plănuia o rezistenţă similară cu cea de care dăduse dovadă Armata Roşie în timpul primei bătălii din Crimeea, din 1941 – 1942, pregătirea inadecvată a apărării a dus la ocuparea Sevastopolului pe data de 9 mai 1944.
Citeşte şi: FOTO din al Doilea Război Mondial: Bătăliile de la STALINGRAD, KURSK şi LENINGRAD în imagini
Pierderile suferite de Armata a 17-a au fost de peste 65.000 de militari, iar mulţi dintre aceştia au fost luaţi prizonieri din cauza evacuării necorespunzătoare a trupelor.
Citeşte şi: FOTO: Care sunt ţările cu cei mai mulţi MILITARI activi din lume. Unde se află ROMÂNIA
Pierderile românilor au fost imense: aproximativ 25.800 de soldaţi morţi sau dispăruţi şi 5.800 de răniţi.
Citeşte şi: SUPRINZĂTOR. Care sunt ţările cu cele mai multe TANCURI din lume. Unde se află România
Galeria de mai sus conţine o serie de imagini realizate în timpul luptelor pentru eliberarea peninsulei Crimeea şi a Sevastopolului de către Armata Roşie. Daí click pe imagini pentru a citi toate informaţiile!
Citeşte şi: FOTO incredibile şi ŞOCANTE: Cum arăta lumea după cel de-Al Doilea RĂZBOI MONDIAL