Un raport elaborat de o comisie de anchetă a ONU relevă existenţa dovezilor clare privind crime contra umanităţii în Coreea de Nord, atrocităţi care nu au echivalent în lumea contemporană.
Într-un gest fără precedent, preşedintele comisiei l-a avertizat pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un că ar putea fi judecat la CPI pentru crime contra umanităţii.
Pentru prima oară, jurişti mandataţi de ONU au stabilit un rechizitoriu înfricoşător şi argumentat contra regimului nord-coreean, acuzându-l de crime contra umanităţii la scară amplă şi cer comunităţii internaţionale să reacţioneze pentru ca responsabilii de la Phenian să răspundă pentru aceste atrocităţi. După publicarea raportului, China, aliat istoric al Coreii de Nord, a ţinut partea Phenianului refuzând orice sesizare a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de către Consiliul de Securitate.
Coreea de Nord a comis şi comite numeroase crime contra umanităţii, arată raportul de 400 de pagini. Comisia, compusă din trei eminenţi jurişti internaţionali a fost constituită în martie 2013 de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva şi la 17 martie va prezenta acestui Consiliu concluziile sale. „Sute de mii de prizonieri politici au murit în lagăre în ultimii 50 de ani”, „gradual eliminaţi prin înfometare deliberată, muncă forţată, execuţii, tortură, violuri”. Numărul lagărelor şi al prizonierilor s-a diminuat ca urmare a deceselor şi unor eliberări dar cei trei jurişti au estimat că „80-120.000 de prizonieri politici se află în prezent în detenţie în patru mari lagăre-închisoare pentru deţinuţi politici”. Printre politicile care constituie crime contra umanităţii, potrivit definiţiilor dreptului internaţional, comisia enumeră „exterminările, uciderile, sclavagismul, torturile, violurile, avorturile forţate şi alte violenţe sexuale, persecuţiile pe bază politică, religioasă, rasială şi sex, transferuri forţate de populaţie, dispariţiile şi actele inumane ca înfometarea prelungită”. Însă există o vastă reţea de lagăre secrete de detenţie, cunoscute sub denumirea de kwanliso, unde se consideră că sute de mii de nord-coreeni au murit de foame, sau în urma unor execuţii brutale şi alte torturi.
Phenianul a refuzat să participe la anchetă, a interzis vizitele membrilor comisiei şi a respins imediat rezultatele, calificându-le „un produs al politizării drepturilor omului din partea UE şi a Japoniei, în alianţă cu politica ostilă a SUA”.
China susţine Phenianul
Raportul recomandă ca ONU să defere CPI situaţia din Coreea de Nord dar în practică acţiunea ar primi vetoul Chinei, care are relaţii strânse cu Phenianul şi menţine o politică de retrimitere în Coreea de Nord a celor care fug peste frontieră, în pofida dovezilor de rele tratamente şi a detenţiei lor la întoarcere. Raportul critică vehement China pentru asta, estimând că politica sa este în contradicţie cu legile internaţionale privind refugiaţii. Preşedintele comisiei, Michael Kirby, i-a scris şi ambasadorului Chinei la ONU, la Geneva precizând că există dovezi că responsabilii chinezi au împărtăşit în unele cazuri cu responsabilii nord-coreeni „informaţii privind contacte şi conduita” resortisanţilor nord-coreeni sub rezerva repatrierii. Ambasadorul Wu Haitao a negat că cetăţenii nord-coreeni repatriaţi proveniţi din China sunt supuşi torturii în Coreea de Nord. El a precizat că Beijingul „va continua să gestioneze prudent şi corect” cetăţenii nord-coreeni care intră ilegal în China.
Ancheta a audiat sute de martori la Seul, Tokio, Londra şi Washington, mulţi dintre ei acceptând să vorbească în întâlniri confidenţiale pentru a evita represalii contra familiilor lor din Coreea de Nord. Martorii sunt evadaţi din lagărele-închisoare din ţară, inclusiv cel care a declarat că a văzut o femeie prizonieră forţată să-şi înece copilul nou-născut, deoarece era suspectat că tatăl era chinez.
„Rasă coreeană pură”
Preşedintele Comisiei ONU, australianul Michael Kirby a declarat că există „multe paralele” între Coreea de Nord şi nazismul din cel de-al doilea război mondial. În Coreea de Nord lagărele de prizonieri politici au durat de zece ori mai mult decât gulagul sovietic şi de cinci ori mai mult decât lagărele de concentrare naziste. Luna trecută, autorităţile nord-coreene l-au trimis pe Kenneth Bar, un pastor american deţinut de 15 luni, înapoi într-un lagăr de muncă. Anul trecut, liderul de la Phenian, Kim Jong-un a şocat lumea cu arestarea şi executarea unchiului şi mentorului său Jang Sung-taek, considerat al doilea om cel mai puternic în acest imperiu ermetic. Urmarea a fost la fel de înfricoşătoare – toată familia acestuia, adică trei generaţii, a fost ucisă fără milă. Potrivit raportului, „surse secundare şi numeroase mărturii relevă credinţa într-o „rasă coreeană pură” în Coreea de Nord unde copiii metişi (ai coreenilor) sunt consideraţi o contaminare a purităţii”. Un martor a declarat că a văzut o femeie primind injecţii pentru provocarea avortului. În majoritatea cazurilor, gardienii lagărelor de detenţie „forţează mama sau o terţă persoană să ucidă bebeluşul prin înecare sau să îl sufoce.