2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialMotivul pentru care Andreea Nica s-a înscris la zborul fatal cu paraşuta

Motivul pentru care Andreea Nica s-a înscris la zborul fatal cu paraşuta

Andreea Nica, handbalista de 27 de ani care și-a pierdut viața, duminică, pe aerodromul de la Clinceni, s-a înscris la zbor pentru a depăși dezamăgirea provoctă de o rezultatul obținut de echipa sa, sâmbtă după-amiază. Tânăra a prins ultimul loc liber pe lista salturilor de duminică, scrie Mediafax.  

Nica era portar al echipei de handbal feminin CSM Unirea Slobozia și a făcut parte din echipa României care a obținut titlul de campioane mondiale de tineret. Visul ei de a juca în prima ligă cu formația de club s-a împlinit în vara anului 2014. 

Ea se afla la primul salt cu parașuta, la care se programase sâmbătă după-amiază, după ce echipa sa, CSM Unirea Slobozia, a jucat în Liga Națională, cu SCM Craiova. Meciul s-a terminat cu o remiză, scor 28-28 (15-14), iar la finalul meciului, Andreea era ”cea mai afectată”, pentru că victoria a fost la îndemâna echipei sale, a povestit, antrenorul de la CSM Unirea Slobozia, Victorina Bora.

Fostă componentă a naționalei României, Victorina Bora, este șocată după aflarea veștii despre decesul elevei sale și spune că, în primul rând, tuturor le va fi dor de ”omul Andreea”.

Citește și: Tragedia de la Clinceni: Al treilea paraşutist a murit

”Andreea Nica a fost în generația de aur de la naționala de tineret, cu Cristina Neagu, cu portarii Suba și Petrescu, au cucerit titlul mondial. A dorit enorm să joace acasă, la Slobozia, să promovăm cu echipa și am reușit. Pentru noi nu a fost o simplă jucătoare în echipă, ci esențială, o fată care a luptat enorm pentru echipă. A avut un start excepțional de sezon în poartă, chiar toată lumea a remarcat, iar acum…. Nici nu putem vorbi, ce e de spus? Suntem în stare de șoc cu toții. Suntem distruși. Dar, cu siguranță, în primul rând ne va lipsi omul Andreea Nica, un om de o calitate rară”, a spus, luni, Victorina Bora.

Ziua de sâmbătă a părut una obișnuită, dar cu speranțe de victorie pentru echipa CSM Unirea Slobozia, aflată pe locul 11 în clasamentul Ligii Naționale. Handbalistele antrenate de Victorina Bora aveau programat, de la ora 11.00, meciul cu SCM Craiova, aflată pe locul 8. Meci dificil, dar totuși, fiind pe teren propriu, cu gânduri de victorie. Iar echipa din Slobozia a fost la un pas de succes, cu Andreea Nica în poartă.

”Am fost la un pas de victorie, dar s-a ratat la 7 metri și așa rezultatul a rămas egal, 28-28. Toate fetele au jucat bine, inclusiv Andreea, dar uneori așa e sportul. Le-am spus că se mai întâmplă și că, dacă vor juca la fel de bine, o să iasă soarele și pe strada noastră. Îmi amintesc perfect că le-am spus asta. Andreea Nica a fost însă cea mai afectată de rezultat, demult nu am văzut-o așa. Am vrut să vorbesc atunci cu ea, dar am zis că au duminica liberă și voi vorbi cu ea luni. Uite că nu mai pot face asta acum”, a spus Victorina Bora.

Potrivit acesteia, după meci, Andreea Nica a vorbit cu fetele despre programarea la aeroportul Clinceni pentru primul salt cu parașuta din viața ei.

”Pasiunea ei pentru salturile cu parașuta a apărut de vreo trei luni și ceva. După meciul de sâmbătă a vorbit cu fetele și s-a programat, nu mai era loc decât duminică dimineață, de la ora 8.30. Un singur loc, iar acela a fost al ei. Nu am știut, oricum nimeni nu o putea face să renunțe. Prietenul ei mai încerca să o convingă, dar nu a reușit. Fetelor le-a spus că voia să se elibereze după meci de faptul că nu am putut să câștigăm în ultimele secunde. Era o fată perfecționistă”, a povestit antrenorul echipei CSM Unirea Slobozia.

CSM Unirea Slobozia a promovat în Liga Națională în vara anului trecut, iar Andreea Nica a pus umărul ani de zile pentru acest succes.

”Chiar datorită valorii sale de portar a fost și împrumutată în prima ligă, la Buzău, când noi nu promovasem încă. În rest, a ajucat doar aici, acasă, și Doamne, mult a mai luptat pentru echipa noastră. Nu vroia să plece altundeva și era foarte atașată de toate fetele”, a mai spus Victorina Bora.

La club, dar și în orașul Slobozia s-a așternut doliul. Cu toții așteaptă vești despre ”sosirea” acasă a Andreei Nica, pentru programarea funeraliilor. Nimeni nu se mai gândește la antrenamente, la handbal sau la următorul meci.

”Se pare că va fi adusă acasă în această seară (luni seara – n.r.). Doar în funcție de asta vom ști mai multe amănunte, inclusiv când va fi înmormântarea. Nu am discutat cu familia ei încă, vă dați seama ce greu le este. Tatăl ei, Ion Nica, lucrează în club, suntem distruși cu toții. Aseară (duminică seară – n.r.) vorbeam despre a da numele Andreei Nica sălii în care jucăm. Ar merita, după ani de zile în care a jucat aici. A jucat și la Buzău, s-a întors acasă și uite ce s-a întâmplat. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a mai spus antrenorul Andreei.

Pe site-ul clubului CSM Unirea Slobozia este postat încă de duminică anunțul dureros despre decesul Andreei Nica. O fotografie o înfățișează în timpul unui meci, făcând ce-i plăcea mai mult: apărând poarta echipei.

”Jucătoarea clubului nostru, Andreea Nica, a decedat în urma unui accident de parașutism petrecut pe aerodromul Clinceni. În vârstă de 27 de ani, Andreea a apărat poarta Unirii încă de la inființarea echipei de handbal feminin. Dumnezeu să te odihnească în pace”.

Accidentul de paraşutism a avut loc duminică dimineaţă, după ce instructorul Adrian Constandache a sărit în tandem cu Andreea Nica, iar la scurt timp a făcut un salt şi Dan Floroiu. Acesta din urmă ar fi avut probleme cu paraşuta, s-a apropiat prea repede de paraşuta cu care au sărit ceilalţi doi şi, în urma impactului, ar fi căzut toţi de la aproximativ 70 de metri înălţime.

Dan Floroiu a intrat în stop cardio-respirator și a decedat la locul accidentului. Andreea Nica a fost dusă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a decedat câteva ore mai târziu, duminică după-amiază.

Instructorul de paraşutism Adrian Constandache, care a suferit un traumatism cranio-cerebral, a fost dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost intubat şi ventilat, însă, cauza rănilor grave suferite, a decedat luni dimineaţă.

Potrivit reprezentanților Aeroclubului București, instructorul Adrian Constandache avea o experiență de 4.000 de salturi, iar Dan Floroiu, de circa 100 de salturi.

Adrian Constandache, în vârstă de 43 de ani, este de origine din Timișoara, unde a urmat cursurile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, dar s-a stabilit la Eforie Sud, el având doi copii. Soţia lui Adrian Constandache este instructor de paraşutism la Aerodromul Tuzla, ea fiind multiplă campioană naţională.

Pe pagina sa de Facebook, un tânăr care i-a fost elev îl numește unul dintre cei mai buni instructori pe care i-a avut și îi mulțumește că i-a dat încredere și curaj.

Dan Floroiu, în vârstă de 49 de ani, era din Galați și locuia la Iași, potrivit paginii sale de Facebook. Era managing partner la o firmă de IT din Iași.

Accidentul este cercetat de poliţişti, sub coordonarea procurorilor Parchetului Curţii de Apel București. 

Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă