20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta: Fondul de investiţii convenit de Guvern şi Rompetrol va crea locuri...

Ponta: Fondul de investiţii convenit de Guvern şi Rompetrol va crea locuri de muncă

Cooperarea dintre România şi Kazahstan a fost reconfirmată în luna iunie a acestui an, când premierul Victor Ponta a efectuat prima vizită oficială în Kazahstan, cel mai important partener al României în Asia Centrală.

Astfel, în 27 iunie, premierul român s-a întâlnit cu omologul său kazah, Serik Akhmetov, cât şi cu preşedintele companiei KazMunaiGaz, cu care a discutat despre oportunitatea unor noi investiţii în România.

Oficialii kazahi au propus autorităţilor române asigurarea livrării de gaz din Kazakhstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Şi însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, a arătat că vizita a fost pregătită minuţios de ambele părţi şi că propunerea KazMunaiGaz este ”cea mai realistă şi profitabilă”.

„În consecinţă, vizita premierului român la Astana a constituit un succes deplin. Negocierile premierului Ponta cu preşedintele Nursultan Nazarbayev şi cu primul-ministru Serik Ahmetov au dovedit că acum cooperarea dintre Kazahstan şi România, care, istoric vorbind, era una prietenească şi puternică, a intrat într-o nouă etapă – a parteneriatului strategic”, a apreciat Talgat Kaliyev, într-un interviu acordat Agerpres.

Ponta: România vrea să fie un partener special pentru Kazahstan

Vizita delegaţiei condusă de premierul Victor Ponta a avut loc imediat după ”soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state”, apreciază Ministerul român al Afacerilor Externe.

Astfel, după întâlnirea lui Victor Ponta cu Serik Ahmetov, premierul român a apreciat că ”mesajul cel mai clar este că împreună trebuie să ne gândim, în viitor, cum dezvoltăm relaţiile noastre economice”.

Totodată, Ponta a spus că România speră că va fi pentru Kazahstan un partener special în Uniunea Europeană şi locul preferat pentru investiţii în economie şi pentru intrare pe piaţa UE a produselor şi companiilor din această ţară.

El a arătat că fondul de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern cu Rompetrol poate asigura dezvoltare economică şi locuri de muncă în România. „Am avut voinţa politică de a lua o decizie şi de a finaliza diferendul care există între Guvernul României şi grupul Rompetrol. Cred că am făcut foarte bine şi că mesajul cel mai clar este că împreună trebuie să ne gândim în viitor cum dezvoltăm relaţiile noastre economice. Am încredere ca acel fond de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern şi Rompetrol va crea dezvoltare economică şi locuri de muncă în România.Cu sprijinul autorităţilor din Kazahstan, şi firmele româneşti de IT, din domeniul producţiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces la piaţa de aici şi pot participa la dezvoltarea economică”, a adăugat Ponta, conform Mediafax.

În primăvara acestui an, Guvernul a încheiat cu grupul Rompetrol, deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, un acord în baza căruia statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către KazMunaiGaz a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC).

Acordul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, „în funcţie de condiţiile pieţei”, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investiţii.

Şi însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului la Bucureşti, Talgat Kaliyev, a dat asigurări că Rompetrol şi KazMunaigaz ”sunt angajate deplin să continue investiţiile în România”. Direcţiile acestor investiţii vor fi definite în cooperare cu partenerii români, a punctat el.

„Recent, compania română Rominserv a câştigat o licitaţie pentru construirea unui combinat petrochimic în vestul Kazahstanului, iar altă companie – pentru reconstruirea rafinăriei Pavlodar în nordul Kazahstanului, cu un buget de 1,7 miliarde de dolari. Este un semn clar al consolidării cooperării economice între statele noastre şi al celei mai bune calităţi a serviciilor oferite de inginerii şi managementul din România”, a subliniat diplomatul.

În timpul vizitei în Kazahstan, oficialii de la Astana şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă.

Pe de altă parte, şi delegaţia română a propus partenerilor din Kazakhstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi inaugurarea unei linii aeriene Astana-Bucureşti.

Totodată, în cadrul vizitei oficiale a premierului român la Astana, cele două părţi au semnat acorduri bilateriale în domeniul culturii şi al cooperării militare, pentru pregătirea personalului militar pe baza reciprocităţii.

Şi însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, a apreciat, într-un interviu acordat Agerpres, că ” militarii kazahi au şansa de a se antrena în România şi ofiţerii români pot învăţa de la colegii lor din Kazahstan”, iar cele două popoare îşi vor putea descoperi reciproc culturile.

În plus, oficialii kazahi au invitat România să aibă un stand propriu în cadrul expoziţiei internaţionale pe tema energiei, EXPO-2017.

Kazakhstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz si petrol), cât şi a poziţiei geopolitice – se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională, precizează MAE român, într-un comunicat.

Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU