Pescarul din Deltă îşi va duce captura cu propriul mijloc de transport la cel mai apropiat punct de colectare, iar acolo peştele va fi cântărit şi preluat de navele (sau autoutilitarele) frigorifice, care îl vor transporta la Bursa din Tulcea. Proiectul se ridică la o valoare totală de 27,8 milioane de lei, adică aproape 6,4 milioane de euro, din care costurile eligibile sunt 22,4 milioane de lei (5,1 milioane de euro) şi costurile neeligibile — 5,4 milioane de lei. În luna noiembrie 2013, contractul de finanţare a fost semnat între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit şi Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (în calitate de lider al celor trei instituţii care constituie beneficiarul acestui proiect: Consiliul Judeţean Tulcea, Administraţia Biosferei Delta Dunării, ANPA).
Pas important în lupta cu evaziunea din acest domeniu
„La momentul actual activitatea de colectare a peştelui se derulează prin intermediul a 49 de puncte de debarcare sau de colectare, făcând astfel imposibilă monitorizarea reală a cantităţilor pescuite, cât şi stabilirea preţului real pe specie. Aşadar, aceste investiţii vor aduce beneficii reale pentru pescarii din Delta Dunării şi pentru familiile acestora. În plus, proiectul contribuie şi la reducerea evaziunii în acest domeniu, astfel că toată lumea are de câştigat”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, citat de Agerpres. Comercializarea cantităţilor de peşte capturat în deltă se face de cele mai multe ori fără a respecta condiţiile minime de igienă, fără a avea un control real asupra cantităţilor comercializate şi a cumpărăturilor, cu un preţ de primă vânzare mult sub preţul pieţei, se arată în studiul de fezabilitate realizat pentru acest amplu proiect.
Informatizarea, extrem de utilă
Situaţia actuală impune implementarea unui sistem informatic specific activităţii Bursei de Peşte, care va acoperi la nivel minimal suportul operaţional pentru activităţile de achiziţie de peşte de la punctele autorizate (cherhanale), gestiunea logistică a mijloacelor de transport (proprii sau închiriate) pentru activităţile de transport peşte, pentru activităţile de licitaţie a peştelui, pentru cele de livrare a peştelui după licitaţie, dar şi pentru gestiunea furnizorilor de peşte şi a clienţilor Bursei de Peşte, a stocurilor de peşte, a plăţilor către furnizori, a încasărilor.
Pe lângă această componentă software, vor fi cuprinse în proiectul de implementare şi infrastructura de operare pentru sistemul informatic, infrastructura auxiliară (cântare electronice, ecrane de prezentare, echipamente pentru logistica licitaţiilor), mediul de operare (pentru sediul central), elementele hardware/ infrastructura software, componentele de reţea.
Obiective: protejarea resursei
Prin punerea în practică a programului de dezvoltare şi modernizare a activităţii de pescuit şi prin înfiinţarea Bursei de Peşte la Tulcea se doreşte crearea condiţiilor necesare desfăşurării unei activităţi de pescuit conform normelor europene, derularea monitorizării cantitative a capturilor de peşte, înregistrarea cantitativă a tuturor capturilor de peşte şi reducerea evaziunii fiscale în domeniul pescuitului. Astfel, prin acest proiect vor fi căutate măsurile ce trebuie adoptate în judeţul Tulcea în conformitate cu obligaţiile legale şi în scopul creşterii standardelor de viaţă ale pescarilor şi protejarea resursei piscicole.
Ce lucrări şi achiziţii presupune acest amplu proiect
Pornind de la situaţia existentă în judeţul Tulcea în domeniul pescuitului, proiectul „Bursa de Peste” urmăreşte realizarea unor investiţii menite să creeze un cadru optim pentru cei care trăiesc din pescuit comercial. Prin acest proiect va fi construit corpul principal de clădire (Bursa de peşte) ce urmează a fi amplasat în municipiul Tulcea, pe strada ing. Dumitru Ivanov şi care va avea peste 1.800 de metri pătraţi. De asemenea, va exista şi un ponton de acostare pentru navele de transport al peştelui care va deservi Bursa de Peşte din Tulcea. Tot la capitolul construcţii, va fi construit şi un punct de colectare la Chilia Veche (370 de metri pătraţi). Acesta va funcţiona ca o clădire — anexă a Bursei şi va avea şi un ponton de acostare a navelor utilizate pentru transportul peştelui. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone (pentru transportul peştelui).
Mai mult peşte capturat
Conform conducerii Consiliului Judeţean Tulcea, în arealul piscicol Delta Dunării există 21 de specii de peşte ce vor fi tranzacţionate majoritar la Bursă. Pornind de la cantitatea anuală de peşte capturată în 2012, s-a estimat că aceasta va creşte cu 5%, începând cu primul an de funcţionare al Bursei, faţă de cantităţile estimate de ARBDD ca fiind capturate şi potenţiale.
Gata în 2015
Investiţia urmează să fie gata în termen de 12 luni de la începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Bursa de peşte”. Lucrările desfăşurate în cadrul acestei investiţii vor începe în anul 2014, urmând ca Bursa să fie gata până la începutul anului 2015.