6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞeful Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin, anchetat de DIICOT

Şeful Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin, anchetat de DIICOT

Şeful Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin şi alte 37 de persoane sunt anchetate de DIICOT.

Un număr de 85 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş au avut loc, joi dimineaţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurare unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Acuzaţiile care se aduc grupării infracţionale este de evaziune fiscală, spălare de bani. Prejudiciul este de 27 de milioane de lei.

Din această grupare fac parte şi oameni de afaceri din Mehedinţi, susţin surse apropiate anchetei.

Cum acţiona reţeaua

”Membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea.

Citeşte şi: Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbenceanu, a fost arestat preventiv

Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Citeşte şi: Procurorul care a jucat banii de flagrant la poker a fost reţinut

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal, mai arată anchetatorii.

Citeşte şi: Sfatul poliţiei: păziţi-vă singuri!

”S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari”, mai precizează DIICOT.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi vor fi a duse în vederea audierii 38 persoane.

Citeşte şi: Procurorul Mărgărit a jucat la poker banii pentru flagrant

În atenţia DIICOT au intrat, anul acesta, mai mulţi oameni ai legii.

Luna trecută, şeful de la combaterea criminalităţii organizate Alba, Traian Berbeceanu, a fost reţinut apoi arestat pentru favorizarea unei grupări organizate de evaziune fiscală.

Procurorul DIICOT George Mărgărit este cercetat de superiori, pentru că nu a înapoiat 100.000 de lei din fondurile instituţiei. Anchetatorii susţin că acesta a jucat banii la poker online

La începutul acestei luni, un fost angajat al SRI, actual poliţist, şi alte două persoane au fost arestate preventiv, după ce procurorii DIICOT i-au acuzat că au racolat minore pe care le-a exploatat sexual pe raza municipiului Iaşi.

DNA îl anchetează pe Comandantul Poliţiei Dej, Aurel Mureşan. Acesta ar fi avut mai multe afaceri, în domenii diverse, pe care le protejează folosindu-se de funcţia din poliţie.

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu Forum

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est (CSEEP) din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu...

Economia Turciei intră în recesiune, cu o contracție de 0,2% în trimestrul al treilea

Economia Turciei a înregistrat o scădere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2024 comparativ cu trimestrul anterior, marcând astfel al doilea trimestru consecutiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă