Şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, a declarat, marţi, că România a îndeplinit toate criteriile acordului preventiv şi a realizat progrese în direcţia reformelor structurale, dar privatizarea CFR Marfă va fi programată pentru 2015.
”În privinţa CFR Marfă, Guvernul va restructura această companie menţinându-şi intenţia de privatizare”, a spus Schaechter.
Citeşte şi: De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania şi Belgia
Citeşte şi: Privatizarea CFR Marfă, finalizată cu un an întârziere
Delegata FMI a explicat că refacerea procesului de privatizare la CFR Marfă va dura, iar noul termen limită va fi în 2015, dar speră că acest lucru se va întâmpla mai devreme.
”Obiectivul Guvernului este să crească eficienţa în sectorul transporturilor şi să caute un investitor strategic. Important este să se restructureze şi eficientizeze această companie (CFR Marfă – n.r.)”, a mai spus Andrea Schaechter.
Citeşte şi: Negocieri Guvern-FMI. Majorări salariale pentru profesori şi medici
Andrea Schaechter a mai spus că eforturile de privatizare a Romgaz reprezintă ”o realizare care se evidenţiază în timpul ultimelor luni” şi că FMI se aşteaptă la o imbunătăţire a managementului datoriei publice.
”Pe 2014, ţinta de deficit (a României – n.r.) va fi de 2,2% pe termeni cash, pentru a permite accelerarea absorbţiei de fonduri europene. (…) Pentru a se încadra în ţinta de deficit, sunt necesare măsuri: cheltuielile cu fondurile UE sau aducerea salariilor din sectorul public la nivelurile prevăzute în hotărârile judecătoreşti”, a mai spus şefa misiunii FMI în România.
Citeşte şi: Scumpirea benzinei e sigură, reducerea CAS – incertă
Printre măsurile anunţate de Guvern cu privire la ţinta de deficit, Schaechter a menţionat legarea accizelor de inflaţie, majorarea accizei la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare în cazul companiilor.
”România are o povară fiscală mare pe muncă. Trebuie văzut cum poate fi această povară redusă. Dar acest lucru trebuie făcut cu grijă, pentru ca nu cumva aceste măsuri să provoace o gaură în buget”, a adaugat Schaechter.
***
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/dfe4c46a61b237ca33fdb352d66bf6f3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a ajuns în 22 octombrie la Bucuresti, pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul noului acord preventiv aprobat în septembrie.