Pelicula „Haute Cuisine”, un film biografic care prezintă povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990, va avea premiera în România pe 11 octombrie.
Regia filmului este semnată de Christian Vincent („La séparation”, „Quatre étoiles”), autorul lui „La discrète”(1990), cu care a câştigat premiul César în 1991 pentru debut „Best First Work” şi pentru cel mai bun scenariu, precum şi premiul FIPRESCI, la Veneţia.
Rolul bucătăresei este jucat de actriţa Catherine Frot („The Page Turner”, „The Dinner Game”, „Family Resemblances”, „Chaos”), iar preşedintele Franţei din acea perioadă – François Mitterrand -este interpretat de Jean d’Ormesson, un scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi membru de onoare al Academiei Române (din 1995).
Hortense Laborie (interpretată de Catherine Frot), un renumit chef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui „important demnitar”. Ajunsă în capitala Franţei, Hortense află abia în maşină că drumul lor duce la Palatul Élysée, acolo unde ea urmează să fie şeful bucătăriei private a preşedintelui Franţei însuşi (jucat de scriitorul Jean d’Ormesson). Hortense reuşeşte să câştige admiraţia preşedintelui încă din prima zi de lucru, însă intrigile de palat şi mai ales restul personalului din bucătăria oficială îi fac viaţa amară.
Filmul este inspirat din povestea reală a bucătarului-şef Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea „Mes carnets de cuisine, du Périgord de L’Élysée”. Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este „un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune”, aşa cum spune Étienne Comar (Of Gods and Men), producător şi coscenarist pentru „Haute Cuisine”.
Tot producătorul Étienne Comar povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch în Le Monde. Era o pagină întreagă în care ea povestea despre cei doi ani petrecuţi în bucătăria privată de la Palatul Élysée.
„Povestea m-a captivat pe loc pentru că ea nu era numai un faimos bucătar-şef, dar şi o femeie dintr-o bucată, o bucătăreasă simplă, dar originală”, a declarat Comar.
Astfel, după ce s-au întâlnit, Étienne Comar a avut deja filmul în faţa ochilor. Îi mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a găsit imediat în persoana lui Christian Vincent, un oenolog care găteşte şi iubeşte bucătăria autentică în care Danièle Delpeuch era specializată. „Împreună cu Christian, am fost de acord imediat că scenariul trebuie să meargă în direcţia dublă: puterea gătitului, dar, în acelaşi timp, gătitul pentru putere. Tema aceasta dublă ni s-a părut aspectul cel mai interesant al poveştii”, a mai spus acesta.
De asemenea, echipa a avut prilejul de a filma câteva cadre în Palatul Élysée. „Am fost incredibil de norocoşi”, spune producătorul filmului „Haute Cuisine”.
„Haute Cuisine/ Les Saveurs Du Palais” este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera la cinema Elvira Popescu. În prima săptămână pe marile ecrane, filmul va rula în cinematografele Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI) şi cinema Union, în Bucureşti, urmând ca în perioada următoare să intre în cinematografele din toată ţara.