30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAutorităţile învinse de cutremurele ciudate din Galaţi

Autorităţile învinse de cutremurele ciudate din Galaţi

Seria nesfârşită de cutremure resimţite numai în satul Izvoarele, din comuna gălăţeană Slobozia Conachi, pare un fenomen inexplicabil şi incontrolabil. Seismologii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) vor comunica rezultatele la finalul a două săptămâni de măsurători, iar guvernul aşteaptă scenariile tehnice ale specialiştilor: „Ceea ce se poate face este monitorizarea permanentă, elaborarea unor scenarii tehnice privind cauza – este vorba de ultimele inundaţii, creşterea nivelului pânzei freatice – şi suntem pregătiţi dacă se întâmplă ceva. Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România”, a declarat ieri dimineaţă premierul Victor Ponta. Pentru că a fost zgâlţâită şi pânza freatică iar apa din fântâni este tulbure, prefectul de Galaţi, Cătălin Bocăneanu, a dispus distribuirea a 15.000 de litri de apă minerală şi deplasarea la Izvoarele a unei staţii de potabilizare a apei. Localnicii privesc la pereţii crăpaţi de cutremure şi cu greu reuşesc să adoarmă noaptea. Se plâng că nimeni nu le explică ce se întâmplă. Între timp, pe dealurile din zonă au apărut numeroase fisuri care indică pericolul producerii unor alunecări de teren.

Fenomene ciudate

Modul în care se produc mişcările de pământ este atipic. Sătenii spun că din pământ se aud bubuituri puternice, înainte ca pământul să se zgâlţâie, că pământul se mişcă pe verticală, ca şi cum în subsol s-ar rupe ceva. După ce au vorbit cu sătenii, specialiştii care au instalat seismografele au explicat cu nu sunt mişcări tipice cutremurelor. „Clar, nu este vorba despre cutremure. Ar putea să fie pungi cu apă, sau cu gaz, nu neapărat gaz metan sau de sondă. Poate să fie şi o pungă de aer care e împinsă de un lichid şi duce la o presiune care creează microfisuri sau chiar fisuri. În momentul în care iese la suprafaţă acest gaz, ce o fi el, se aud bubuituri, pentru că sparge o rocă mai densă şi se eliberează energia”, a spus Mihail Diaconescu, cercetător în cadrul INFP.

Inundaţiile sau exploatarea petrolieră de la Schela

Specialiştii au două ipoteze de lucru, pentru explicare fenomenului. Prima dintre ele este legată de apa acumulată în sol după inundaţiile catastrofale care au afectat 39 de localităţi în perioada 11-13 septembrie. Apele venite din nord s-au infiltrat în sol în zona Izvoarele – Slobozia Conachi. „Sunt cutremure în zonă, nu putem neglija acest lucru şi este vorba de cutremure destul de apropiate de zona de care vorbim. Este posibil ca undele seismice care ajung în zona satului Izvoarele să întâlnească un sol îmbibat cu apă. Dacă e argilă, atunci când este îmbibată cu apă, se umflă, se deformează şi nu este exclus să avem de a face cu cavităţi care odată cu venirea undelor seismice să provoace un gen de explozii locale, care să producă şi acel zgomot de care vorbesc localnicii”, a precizat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.

Ipoteza este acreditată şi de profesorul George Purcaru, de la Universitatea „JW Goethe” din Frankfurt, preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie: „Din cauza ploilor abundente, venite cu viteză, au fost acumulări importante de apă, care au rupt pământul pe dedesubt. Factorul principal este însă tipul de pământ întâlnit de ape, care a permis ruptura”. Un alt specialist redutabil, fostul director al INFP, Gheorghe Mărmureanu, spune că mişcările de teren pot fi şi efectul exloatării petroliere de la Schela: „În zonă se extrage petrol şi probabil este folosită apa cu sare sub presiune pentru creşterea producţiei de petrol. În momentul în care introduci apa, se produc nişte rupturi, care declanşează seisme”. Câmpul de sonde al Petrom de la Schela este la 4-5 km de Slobozia Conachi şi Izvoarele. Epicentrele cutremurelor sunt în zona comunei Schela, destul de aproape de câmpul petrolier.

Fenomen ieşit din logica explicaţiilor

Din punct de vedere seismic, zona este predispusă la cutremure uşoare, dar nu cu o asemenea frecvenţă. Zona satului Izvoarele se află de-a lungul faliei „Sf Gheorghe”, al cărui traseu este din zona Vrancea spre Galaţi, Tulcea şi Sfântul Gheorghe. În lucrarea „Seismicitatea României”, postată pe site-ul INFP, se spune că în această zonă se pot produce cutremure locale superficiale: „La exteriorul zonei seismice de adâncime intermediară Vrancea apar cutremure normale, locale, în numeroase zone, unele asociate cu fracturi de fundament mai adânc de 15 km, de exemplu în zona Focşani – Odobeşti, altele cu focar superficial la Mărăşeşti – Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Cudalbi şi Tecuci în Moldova, sau pe linia Galaţi – Isaccea – Tulcea în Dobrogea de Nord. Intensităţile asociate cutremurelor din aceste zone sunt III-IV, chiar V pentru zona Cudalbi”. Potrivit clasificărilor Scarei Mercali, cutremurele de intensitate III sunt „uşoare”, percepute de unele persoane din interiorul clădirilor, iar cele de intensitate IV sunt „moderate”, percepute de toate persoanele, alte efecte fiind că „pereţii trosnesc, uşile, ferestrele şi alte obiecte se mişcă dar fără a se produce pagube”. Cutremurele de intensitate V au următoarele efecte: „este perceput de toata lumea, atât la exterior cât şi în interiorul clădirilor; se pot sparge pahare, farfurii şi alte obiecte iar construcţiile pot suferi degradări uşoare”. Efectele mişcărilor de teren de la Izvoarele se înscriu în carateristicile seismice ale zonei, mai ales că localitatea se află la 25 km sud de Cudalbi, zona în care se pot produce cutremure cu intensitatea V. Numai că astfel de cutremure s-ar putea produce la mari distanţe în timp, la câteva luni, un an sau doi, nu într-un ritm de şase cutremure pe zi. De aici, fenomenul „Izvoarele” este ieşit din logica explicaţiilor ştiinţifice.

De ce numai la Izvoarele?

Întrebarea pe care şi-o pun localnicii şi la care nu răspunde nimeni este de ce cutremurele zgâlţâie numai satul lor nu şi celelalte localităţi din zonă. Toate cele 25 de cutremure înregistrate pe site-ul INFP în ultimele 11 zile au avut epicentrele în zona satului, Negrea din comuna Schela. În procent de 75% s-au produs la nord-est de Negrea, în zona Poligonului Militar de la Smârdan. Adică la 9 km de Izvoarele. De ce nu sunt resimţite cutremurele şi la Negrea sau la Schela? „La Slobozia nu se simte, la Independenţa nu se simte, la Tudor Vladimirescu şi Piscu nu se simte, numai în satul nostru se simte, pe cinci kilometri pătraţi. Asta întrebăm noi. Dacă s-ar mai simţi şi în altă parte am mai zice”, spune Sultana Necula, din Izvoarele.

Creşte frecvenţa cutremurelor

În ultimele două zile, fenomenul pare să se fi accelerat. Miercuri seară s-au produs două cutremure de 2.9, respectiv 3.0 grade, iar în zorii zilei de joi s-au mai produs trei cutremure, de 3.6 şi 2.7 grade şi 3.0 grade. Joi, până la închiderea ediţiei, s-au mai produs două cutremure, de 3.1 şi 3.8 grade.

Protest spontan

Aproximativ 30 de săteni din Izvoarele au blocat ieri, pentru câteva minute, DJ 255, drumul de legătură cu DN 25 Galaţi-Tecuci, prin această încercare de protest cerând autorităţilor să le spună ce se întâmplă în satul lor. La Izvoarele se aflau secretarul de stat la MAI Cătălin Chiper, subprefectul Gabriel Panaitescu şi reprezentanţi ai ISU Galaţi.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....
Ultima oră
Pe aceeași temă