Guvernul a dat publicităţii, vineri, priorităţile strategice şi planurile de acțiuni sectoriale ale fiecărui minister, pentru anul 2016. Miercuri, Dacian Cioloș a anunțat că acestea au fost finalizate și urmează să fie înaintate Parlamentului. Astfel, documentele publicate pe site-ul Executivului cuprind planul și harta strategiei pentru fiecare minister.
Deschideţi galeria foto pentru a vedea priorităţile ministerelor, pentru 2016.
Priorităţi Ministerul Apărării Naţionale
Priorităţile pe 2016 ale Ministerului Apărării Naţionale vizează achiziţionarea de echipamente militare, locuinţe pentru militari, asigurarea drepturilor pentru pensionari, îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii strategici şi consolidarea cadrului anticorupţie la nivelul armatei.
O prioritate strategică a MAPN este constituirea de structuri multinaţionale pe teritoriul României (ian/2016-Oct/2016, care implică adaptarea structurii de comandă şi control corespunzător structurii de forţe şi îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategi, informează Mediafax.
Mai mult, pe lista priorităţilor mai figurează continuarea programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă, creşterea nivelului de instruire şi de interoperabilitate a forţelor Armatei României, iniţierea consultărilor inter-instituţionale în vederea planificării multianuale a participării la misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul conceptului de Securitate Naţională Extinsă şi sprijinirea autorităţilor publice naţionale în gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Ministerul Apărării îşi propune, în 2016, şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, concomitent cu achiziţionarea de echipamente/ tehnică pentru înzestrarea structurii de forţe şi consolidarea capacităţii operaţionale a forţelor din serviciul de luptă permanent, de descurajare şi reacţie imediată.
Un obiectiv al ministerului este "creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României" prin elaborarea de proiecte de locuinţe pentru militari și baze militare, consolidarea sistemului general de transparenţă, integritate şi a cadrului anticorupţie la nivelul MApN, asigurarea drepturilor pentru pensionarii militari, precum şi a altor drepturi şi înlesniri pentru personalul MApN, dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN, educație militară optimizată și revigorarea atractivității profesiei militare.
În ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategici, ministerul are în vedere participarea cu forţe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Ţintele de Capabilităţi, implementarea rezultatelor Summit-ului NATO de la Varşovia (iulie 2016-oct 2016), participarea la iniţiativele multinaţionale de dezvoltare a capabilităţilor de apărare în cadrul NATO şi UE, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul dintre Statele Unite ale Americii şi România privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (DCA) şi Acordul între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite (BMDA).
Priorităţi Minsterul Afacerilor Externe
Priorităţile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) vizează pregătirea exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în semestrul II 2019, începând din luna februarie 2016, urmând ca etapa de evaluare să aibă loc în luna octombrie 2016, promovarea obiectivelor de strategie energetică în plan regional, relaţia cu R. Moldova şi consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.
Totodată, un obiectiv global asumat de minister este relansarea diplomației economice prin restructurarea în cadrul MAE a Departamentului de Diplomație Economică, până în octombie 2016 este al doilea obiectiv global asumat de minister. Pentru atingerea acestui obiectiv MAE va avea consultări cu reprezentanţii companiilor şi IMM-urilor din România, pentru a cunoaşte interesele româneşti şi a le promova în acţiunile externe, va structura împreună cu celelalte ministere setul de proiecte economice de interes pentru România, care vor fi promovate în cadrul parteneriatelor strategice, potrivit Mediafax.
O altă prioritate, potrivit documentului, este continuarea procesului de reformă consulară, în perioada ianuarie – octombie 2016, la acest capitul se au în vedere finalizarea Sistemului Integrat Consular, E-Cons şi Sistemul naţional de informaţii privind vizele-SNIV, promovarea în mediul asociativ românesc din străinătate și în mass- media din România a proiectelor MAE de îmbunătăţire a serviciilor consulare, inclusiv prin campanii tematice. MAE are în vedere extinderea reţelei consulare prin operaționalizarea sau înfiinţarea unor oficii şi birouri consulare (Bari, Manchester, Stuttgart și Solotvino, precum şi noi oficii consulare în Spania).
Priorităţi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îşi propune, la capitolul obiective globale, îmbunătățirea activităţii Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna martie 2016). Astfel, un obiectiv este crearea unui Consiliu Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova, acordarea unui regim de gratuitate pentru anumite ştiri furnizate presei din Republica Moldova şi organizarea unor stagii de pregătire pentru jurnaliştii din Republica Moldova.
Obiective strategice: lansarea unei platformei online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ românesc, elaborarea unui nou ghid de finanţare care să vină în sprijinul solicitanţilor, întărirea legăturilor culturale cu comunităţile istorice românești (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna octombrie 2016), iniţierea demersurilor privind înfiinţarea unor centre culturale/de informare româneşti în comunităţile istorice (Albania – K-orcea, Republica Moldova – Bălţi şi Chişinău, Ucraina- Ismail, Serbia-Valea Timocului) şi implemetarea spaţiului comunicaţional comun România-Republica Moldova (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna octombrie 2016).
Priorităţi Ministerul Afacerilor Interne
Ministerul Afacerilor Interne au ca priorităţi, pentru anul acesta, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării, combaterea migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale şi asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României, a corectitudinii şi transparenţei acestora.
Astfel, prioritatea zero a Ministerului de Interne este creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, iar în acest scop se va urmări intensificarea activităţilor specifice circumscrise prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, a faptelor antisociale, în zonele publice, în instituţiile de învăţământ şi mediul rural, combaterea infracţionalităţii contra persoanei, patrimoniului şi în domeniul armelor şi muniţiilor şi reducerea timpului de intervenţie la evenimente şi creşterea calităţii serviciului prestat cetăţeanului, totul cu încadrarea în limitele bugetare aprobate la Capitolul 61.01 "Ordine publică şi siguranţă naţională", în cadrul Programului 1 – "Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului", în perioada ianuarie-octombrie.
A doua prioritate ministerului este combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, iar pentru asta instituţia doreşte întărirea cooperării inter-instituţionale în domeniu şi eficientizarea activităţii de identificare, în vederea confiscării, a bunurilor provenite din infracţiuni, în perioada ianuarie-octombrie.
Pentru a treia prioritate combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării instituţia de resort doreşte identificare şi destructurarea reţelelor infracţionale din domeniul traficului de droguri, traficului de persoane, criminalităţii informatice, finanţării terorismului şi spălării banilor, documentarea şi investigarea manifestărilor de criminalitate transfrontalieră şi a formelor de radicalizare, creşterea gradului de pregătire a structurilor de intervenţie în domeniul antiterorist şi intervenţiilor speciale şi intensificarea şi îmbunătăţirea activităţii derulate în cadrul platformelor de cooperare existente la nivel naţional/regional/european/internaţional.
În cazul combaterii migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale ministerul arată că vrea securizarea frontierei, în special a celei care este frontiera externă a Uniunii Europene, modernizarea şi asigurarea mentenanţei evolutive a sistemelor de supraveghere şi control la frontieră, operaţionalizarea Unităţii Naţionale de Informaţii despre Pasageri (UNIP) şi întărirea cooperării cu autorităţile poliţieneşti de frontieră din statele vecine, UE şi terţe.
Priorităţi Ministerul Justiţiei
Astfel, în ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, Ministerul Justiţiei urmăreşte să finalizeze planul de acţiune operaţional în perioada ianuarie – aprilie 2016. Totodată, în ceea ce priveşte strategia anticorupţie, ministerul urmăreşte să identifice, "cât mai adecvat", domeniile care sunt expuse riscului de corupţie, în perioada ianuarie-iunie, dar şi să elaboreze o nouă Strategie Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020.
Referitor la operaţionalizarea Ageniţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Ministerul Justiţiei vrea alcătuirea Consiliului de Coordonare, în perioada ianuarie-martie, încheierea protocoalelor inter-instituţionale, în martie-aprilie, angajarea personalului, pentru care s-au alocat 4.506.000 de lei, în perioada martie-iunie, dezvoltarea versiunii intermediare a unei aplicaţii IT cu sprijinul bugetar al Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Europei extinse (3.623.000 de lei), în perioada iulie-octombrie şi inventarul naţional al capacităţii de stocare al bunurilor sechestrate, pentru care se vor aloca 3.000.000 de lei pentru bunuri, servicii şi chirii, în iulie-octombrie.
Priorităţi Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănăţii are cinci obiective strategice, pentru perioada ianuarie – octombrie 2016, care includ: introducerea unui program de oncologie pediatrică, înfiinţarea a patru centre regionale pentru pacienți cu arsuri grave, noi medicamente pentru cancer şi boli rare.
Astfel, primul obiectiv al strategiei este "Dezvoltarea asistenței medicale în Pedriatie și pentru nou-născuți", care are prevăzute două proiecte, respectiv introducerea unui subprogram nou în cadrul Programului Național de Oncologie: Oncologie pediatrică şi Dezvoltarea programelor destinate mamei și copilului, în special pentru asistența medicală a nou-nascutului prematur – dotarea maternităţilor cu incubatoare. Cele două proiecte au alocate câte 5.000.000 de lei.
A doua strategie, "Dezvoltarea asistenței medicale pentru marii arși și alte patologii majore", include două proiecte: "Acţiune prioritară pentru marii arși și pentru alte patologii majore", în valoare de 10.000.000 de lei şi înfiinţarea a patru centre regionale pentru mari arşi, pentru acest proiect fiind prevăzută finanțare prin Banca Mondială
O altă strategie a Ministerului Sănătăţii este "Îmbunătățirea tratamentului în oncologie și pentru boli rare”, care vizează două proiecte: introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a noii molecule destinate afecțiunilor oncologice și bolilor rare, proiect în valoare de 400.000.000 de lei şi achiziţionarea de echipamente pentru dotarea a patru centre de radioterapie, proiect realizat prin Banca Mondială.
A patra strategie a MS este "Creșterea calității serviciilor de îngijiri și urgențe în perioada critică și post-critică", care vizeză dezvoltarea proiectului "Înfiinţarea unor saloane pentru pacientul post-critic şi dotarea cu monitoare şi echipamente pentru oxigen", în valoare de 10.000.000 de lei
Cea de a cincea strategie est "Dezvoltarea Medicinii Preventive și a educației medicale a populației ". Aceasta cuprinde două proiecte – "Elaborarea şi aprobarea unui plan multianual privind promovarea unui stil de viaţă sănătos – Educaţie pentru Sănătate", în valoare de 1.000.000 lei şi "Profilaxie primară şi secundară, screening cancer col uterin", în valoare de 11.000.000 de lei.
Tot pentru perioada ianuarie – octombrie 2016, Ministerul Sănătăţii are în plan şi trei iniţiative legislative, respectiv proiectul Legii malpraxisului, proiectul de Lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare în România și un altul vizând asistența comunitară.
Priorităţi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
Priorităţile strategice ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), pentru anul acesta, sunt: creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, aplicarea Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei şi asigurarea asistenţei şi protecţiei lucrătorilor migranţi.
Astfel, pentru creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă se au în vedere mai multe măsuri: elaborarea Planului naţional pentru implementarea Garanţiei pentru Tineret 2016-2020, dezvoltarea centrelor de evaluare a competenţelor profesionale în vederea facilitării inserţiei forţei de muncă în sectoarele de activitate cu competitivitate crescută, monitorizarea serviciilor implementate de Serviciul Public de Ocupare (SPO) şi introducerea indicatorilor de performanţă standardizaţi, dezvoltarea ununui instrument IT de monitorizare a intervenţiilor prin care sunt spijinţi tinerii şomeri din baza de date integrată în concordanţă cu metodologia şi cadrul de indicatori elaborate şi aprobate de către Grupul Indicatori al Comitetului de Ocupare a Forţei de Muncă.
Alte măsuri propuse pentru creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă vizează: realizarea profilării şi segmentării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate la ANOFM, în vederea furnizării unor pachete personalizate de măsuri active, orientarea SPO către entităţile private prin realizarea de proiecte comune de burse a locurilor de muncă până în iunie 2016, simplificarea accesului angajatorilor la serviciile SPO, prin utilizarea sistemelor informatice dedicate (finanţare asigurată din cadrul fondurilor sociale europene şi din bugetul asigurărilor de şomaj – 135.000.000 lei), dezvoltarea unui catalog integrat de servicii furnizate clienţilor prin care să se asigure monitorizarea serviciilor finanţate atât prin FSE, cât şi din bugetul propriu, implementarea unui program naţional de ucenicie/stagii de practică în cadrul celor 10 sectoare economice ce constituie priorităţile Strategiei Naţionale pentru Competitivitate (22.500.000 lei), parteneriate între ANOFM şi actorii sociali pentru creşterea ocupării în rândul grupurilor afectate de şomaj structural: şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilităţi, persoane cu nivel redus de educaţie (Program naţional pentru locuri de muncă, finanţat prin POCU 2014 – 2020), îmbunătăţirea serviciilor de mediere a muncii, prin utilizarea instrumentelor inovative IT dezvoltate de ANOFM în cadrul unor proiecte POSDRU 2007 – 2013.
Pentru aplicarea Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei, măsurile strategice prevăzute vizează:
– implementarea pachetului minim de intervenţie de servicii sociale pentru copii şi familiile acestora aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială (banii urmând să fie alocaţi din bugetul de stat + 28 milioane euro din proiecte POCU)
– orientarea fondurilor şi a proiectelor la nivel local spre nevoi concrete prin proiectul "Implementarea unui sistem de elaborare de politici publice în domeniul incluziunii sociale la nivelul MMFPSPV" (14,7 milioane lei pentru perioada 2016 – 2017)
– crearea unor structuri sustenabile pentru furnizarea şi dezvoltarea serviciilor sociale, a modelelor de funcţionare şi evidenţierea clară a numărului de cazuri care trec de sub pragul sărăciei peste pragul sărăciei
– îmbunătăţirea sistemelor de evaluare a nevoilor şi de management al informaţiilor, precum şi corelarea acestora cu politicile şi practicile locale de luare a deciziilor, prin dezvoltarea unui program de formare profesională continuă şi a unor mecanisme de suport şi monitorizare pentru personalul SPAS (Serviciul Public de Asistenţă Socială)
– dezvoltarea echipelor de intervenţie integrate, cu precădere pentru comunităţile sărace şi marginalizate, prin dezvoltarea în aceste zone a unor centre comunitare multi-funcţionale pentru furnizarea serviciilor integrate către familiile aflate în sărăcie extremă.
Pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei lucrătorilor migranţi, ministerul propune cinci măsuri strategice: actualizarea instrucţiunilor de aplicare a regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială, demers care ar urma să se realizeze prin efortul personalului propriu până în luna aprilie, consolidarea cooperării interministeriale şi interinstituţionale în vederea favorizării accesului cetăţenilor statelor terţe pentru domeniile şi profesiile identificate ca fiind deficitare pe piaţa muncii din România, consolidarea cooperării cu statele vecine aflate pe traseul fluxului migrator, ca parte integrantă a frontierei externe a Uniunii Europene, consolidarea cooperării interministeriale în ceea ce priveşte dimensiunea de integrare şi inserţie socială a migranţilor beneficiari ai unei forme de protecţie internaţională, identificarea de măsuri care să concilieze nevoia de acordare de asistenţă şi protecţie grupurilor vulnerabile.
Priorităţi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
Pe lista de priorităţi a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, pentru 2016, figurează: aprobarea Strategiei miniere 2015-2030, promovarea relaţiilor comerciale externe, creşterea volumului de investiţii străine şi întocmirea Planului de Dezvoltare Economică pe termen mediu şi lung a României se află printre principalele obiective pe care Ministerul Economiei, şi le-a propus pentru anul 2016, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului.
În industria minieră, Ministerul Economiei intenţionează să aprobe Strategia minieră 2015-2030, aflată în dezbatere publică, până în martie 2016, alocând circa 80 de milioane de lei pentru creşterea gradului de transparenţă şi eficienţă a modului de alocare a resurselor financiare dedicate activităţilor de conservare, închidere subterană şi ecologizare a exploatărilor miniere.
În industria de apărare, Ministerul Economiei alocă 40,57 milioane de lei pentru analiza capacităţilor de producţie din industria specială şi reorganizarea agenţilor economici funcţie de nevoile de înzestrare şi cerinţele pieţei de profil şi 17,19 milioane de lei pentru demararea investiţiilor pentru retehnologizarea fabricilor în baza OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiţii la operatorii economici din industria de apărare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Termenul prevăzut pentru finalizarea acestor obiective este iunie 2016.
De asemenea, Ministerul Economiei are ca obiectiv până în luna octombrie 2016 stabilirea unui plan pe 10 ani de participare a industriei naţionale de apărare la înzestrarea armatei.
În sectorul IMM-urilor, iunie 2016 este termenul până la care Ministerul Economiei şi-a propus să clarifice mecanismele de elaborare, coordonare şi punere în aplicare a politicilor în domeniul antreprenoriatului şi IMM-urilor, iar până în septembrie 2016 să stimuleze apariţia şi dezvoltarea fondurilor de Venture Capital.
În domeniul turismului, Ministerul Economiei vrea să elaboreze până în septembrie 2016 strategia de marketing a României, pe principalele forme de turism, destinaţii macroregionale şi să identifice şi să atragă surse de finanţare a turismului.
Propuneri Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Fondurilor Europene are ca priorităţi, pentru 2016, îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante pentru atragerea fondurilor în exerciţiul 2014-2020 şi "transparenţă totală" în implementarea programelor şi proiectelor europene.
Ministerul Fondurilor Europene are ca prioritate strategică îndeplinire condiţionalităţilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene în exerciţiul 2014 – 2020, cu termen de finalizare în octombrie, transparenţă totală a implementării programelor şi proiectelor europene prin publicarea pe site-ul ministerului a informaţiilor relevante despre gestionarea FESI 2014 – 2020 (Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii) şi prin crearea unui cadru prin care MFE să aibă un rol activ în punerea programelor în practică, cu termen de finalizare octombrie.
Potrivit planului de aţiuni sectoriale, prezentat de Guvern, pe lista de priorităţi ale MFE mai figurează sprijinirea beneficiarilor prin simplificarea procedurilor de implementare, standardizarea documentelor şi întâlniri între reprezentanţi ai ministerului şi structuri regionale ale proiectelor finanţate, cu termen de finalizare în octombrie.
De asemenea, ministerul vizează accelerarea implementării programelor FESI 2014 – 2020 prin finalizarea acreditării pentru autorităţile implicate în gestionarea FESI, cu termen de finalizare iunie, lansarea apelurilor de proiecte şi contracararea proiectelor aprobate conform calendarului până în octombrie şi revizuirea cadrului normativ şi procedural privind proiectele de infrastructură mare, până în aprilie.
Finalizarea Sistemului Electronic de Gestionare a Programelor şi Proiectelor Europene până în aprilie şi finalizarea tuturor funcţionalităţilor sistemului până în octombrie se regăseşte pe lista priorităţilor stabilite de minister.
Priorităţi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională
Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională îşi propune, pentru anul 2016, să iniţieze priectele din Strategia Naţională pentru Agenda Digitală pentru România 2020, să consolideze guvernanţa corporativă la Compania Naţională Poşta Română, SN Radiocomunicaţii SA şi Telekom România, respectiv să susţină procesele de privatizare potenţială.
Totodată, se urmăreşte dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în bandă largă de nouă generaţie, eficientizarea serviciilor de e-Guvernare, precum şi a achiziţiilor publice de sisteme şi echipamente IT la nivel guvernamental şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea climatului de securitatea cibernetică.
Priorităţi Ministerul Educaţiei
Ministerul Educaţiei şi-a propus, în 2016, cinci obiective strategice, printre care extinderea la scară națională a învățământului profesional dual, măsuri de creştere a ratei de absolvire a şcolii şi de promovare a bacalaureatului, dar şi simplificarea prevederilor privind recunoașterea diplomelor, potrivit Mediafax.
Un alt obiectiv al ministerului este şi "Implementarea Strategiei de Cercetare Dezvoltare și Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligentă", care se va pune în aplicare pe baza a două proiecte: "Stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare" şi "Dezvoltarea mecanismului de «descoperire antreprenorială» pentru operaționalizarea strategiei".
De asemenea, Ministerul Educației are în vedere transparentizarea finanțării și adoptarea metodologiei de finanțare a universităților de stat pentru 2016.
”Metodologia include creșterea ponderii indicatorilor care vizează atragerea și susținerea grupurilor dezavantajate, internaționalizarea educației și transparența instituțională; creșterea cu 20% a cuantumului alocat de către Minister pentru burse studențești și reformarea sistemului de acordare a acestora în colaborare cu reprezentanții studenților; susținerea autonomiei universitare prin deblocarea utilizării banilor din soldul universităților în vederea dezvoltării instituționale; operationalizarea deducerii fiscale de 50% pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. pentru a reduce incertitudinea firmelor privind costurile eligibile pentru această deducere fiscală, se va dezvolta Registrului experților în certificarea activităților de cercetare”, arată Ministerul Educației.
Priorităţi Ministerul Tineretului şi Sporturilor
Ministerul Tineretului şi Sporturilor va aloca, anul acesta, peste o sută de milioane de lei în vederea participării la Jocurile Olimpice. Totodată, un punct important este modificarea Legii Sportului, "Dezbaterea publică a proiectului legislativ şi înaintarea către Parlamentul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000".
De asemenea, MTS doreşte modificarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2015 privind Acordarea premiilor/recompense pentru Campionatele naționale de seniori, tineret și junior şi modificarea și completarea HG nr. 1447/2007 privind Normele Financiare pentru activitatea sportivă.
În domeniul tineretului, MTS a stabilit următoarele priorităţi: stimularea spiritului civic al tinerilor, atât prin implicarea și consultarea ONG-urilor, cât şi a autorităţilor locale, analiză de impact a activităților din anii anteriori și analiză de nevoi la "firul ierbii" a sectorului de tineret, modificarea Legii Tinerilor (nr. 350/2006) și Legii Centrelor de Tineret (nr. 333/2006) în baza consultărilor publice din anii anteriori ianuarie, crearea condițiilor pentru oferirea unei experienţe în cadrul activităților de voluntariat prin care se vor dezvolta competențe ce vor creşte gradul de ocupare a tinerilor (prin proiectele finanțate de MTS și structurile subordonate), introducerea unor activităţi de voluntariat şi promovare a voluntariatului în taberele studențești.
Priorităţi Ministerul pentru Dialog Civic
Printre priorităţile Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) se numără: creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, promovarea priorităţilor strategice de guvernare, creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale şi dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor, dar şi îmbunătăţească cadrul legal existent.
Priorităţi Ministerul Culturii
Pe lista priorităţilor Ministerului Culturii, pentru anul 2016, se numără obţinerea finanţării şi demararea procedurilor pentru construcţia în Bucureşti a unei săli de concerte şi începerea lucrărilor de consolidare la Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Palatul Cantacuzino, cât şi a Muzeului Naţional "George Enescu".
Priorităţi Ministerul Transporturilor
Printre priorităţile strategice ale Ministerului Transportului se regăsesc: reorganizarea companiilor din subordine prin reformă instituţională, consolidarea sistemului de guvernanţă corporativă, dezvoltarea infrastructurii de transport, îmbunătăţirea capacităţii de coordonare, planificare strategică şi gestionare a activităţii curente aferente sectorului de transport, identificarea activităţilor care generează pierderi în companiile din subordinea şi coordonarea sa, creşterea calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei în circulaţia cu metroul, dar şi creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre, potrivit Agerpres.
La capitolul infrastructură, documentul notează ca prioritare o serie de proiecte, printre care se numără demararea implementării proiectelor autostrăzilor Sibiu – Piteşti (lungime 116 kilometri, cu o valoare totală multianuală de 2,075 miliarde de euro) şi Suplacu de Barcău – Borş (lungime 74 km, valoare totală multianuală 92 milioane de euro), elaborarea DTE pentru proiectele Braşov – Comarnic (lungime 58 km cu o valoare totală multianuală de 1,237 miliarde de euro) şi autostrada Nădăşelu – Suplacu de Barcău (lungime 93 km, valoare totală multianuală 115 milioane de euro), continuarea lucrărilor pentru proiectul de cale ferată (CF) Sighişoara – Simeria (lungime 167 km cu o valoare totală multianuală de 419 milioane de euro), demararea implementării proiectelor de modernizare a liniilor de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria (lungime 142 km, valoarea totală multianuală de 897 milioane de euro), Braşov – Sighişoara (lungime 128 km cu o valoare totală multianuală de 887 milioane de euro).
Totodată, sunt prevăzute continuarea implementării proiectelor de autostradă cu lucrări de execuţie în curs: Timişoara – Lugoj (lotul 2 – lungime 25,6 km, cu o valoare totală multianuală 116,65 milioane de euro), Lugoj – Deva (loturile 2, 3, 4 – lungime 71,8 km, cu o valoare totală multianuală 430 milioane de euro), Sebeş – Turda (loturile 1, 2, 3,4 – lungime 70,27 km, cu o valoare totală multianuală de 546,03 milioane de euro), Câmpia Turzii – Ogra – Tg. Mureş (lungime 2,12 km, cu o valoare totală multianuală de 346,44 milioane de euro), dar şi demararea procedurii de selecţie a executantului pentru Centura Bucureşti Sud.
În ceea ce priveşte domeniul creşterii calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, ministerul doreşte implementarea de servicii feroviare pentru transportul de călători cu trenuri care au viteze sporite pe rutele modernizate Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa (Mangalia) şi organizarea procedurii de achiziţie publică de material rulant + alte servicii.
În cazul metroului, Ministerul Transporturilor are în vedere organizarea procedurii pentru achiziţia de material rulant, înlocuirea căii de rulare şi instalaţii pe interstaţii, finalizarea magistralei de metrou M4 şi continuarea lucrărilor la magistrala M5.
Pentru creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre, documentul prevede îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre (studiu de fezabilitate Fast Danube, – total multianual 5,25 milioane de euro), demararea proiectului FAIRway – achiziţii utilaje, echipamente şi servicii (valoare totală multianuală proiect 8,5 milioane de euro), îmbunătăţirea adâncimilor de navigaţie a punctelor critice ale Dunării (13,6 milioane de lei buget) şi demararea proiectului SWIM, cu o valoare totală multianuală de 15 milioane de euro.
Priorităţi Ministerul Energiei
Pe lista priorităţilor Ministerul Energiei, pentru 2016, se află: încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, dezvoltarea de noi perimetre de producţie în Marea Neagră, precum şi continuarea pregătirii Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare.
La capitolul Securitatea aprovizionării cu energie şi siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional, documentul menţionează: "Încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice; proiect de HG şi Ordin de Ministru privind programul de constituire a stocurilor de combustibili pentru funcţionarea în siguranţă a SEN; dezbatere privind introducerea obligativităţii de stocare a gazului natural la nivelul capacităţilor de depozitare operaţionale existente la nivelul ţării; continuarea interconectării sistemelor naţionale de transport energie electrică şi gaz natural cu Republica Moldova şi cu celelalte state vecine; promovarea activă a proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) şi dezvoltarea unor noi perimetre de producţie în Marea Neagră".
De asemenea, ministerul şi-a mai propus continuarea proiectelor de eficienţă energetică şi monitorizarea îndeplinirilor asumate în ceea ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră.
Totodată, ministerul va continua pregătirea companiilor Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia în vederea privatizării.
Priorităţi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Pe lista priorităţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru 2016 sunt: stabilirea unei strategii pentru crearea unui sistem de irigaţii modern adaptat cerinţelor actuale, gestionarea eficientă şi eficace a FEGA, FEADR şi FEPAM, sitmularea agriculturii de mijloc prin promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor şi a lanţurilor scurte de desfacere a produselor agricole, promovarea produselor de calitate şi cu valoare adăugată mare, de genul produs montan şi produs în fermă, pentru care există un buget de 182,9 milioane lei, încurajarea transferului inter-generaţional în agricultură prin folosirea oportunităţilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, schema pentru micii fermieri).
MADR intenţionează ca până în martie 2016 să fie stabilit un serviciu de comerţ exterior în cadrul ministerului, iar până în luna iunie să promoveze programe europene pentru încurajarea accesării de către producătorii români.
Priorităţi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor urmăreşte, în 2016, să dezvolte un sistem pentru monitorizarea managementului forestier şi a tăierilor ilegale, şi să elaboreze Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, care va include Planul Naţional privind Prevenirea Generării Deşeurilor.
Una dintre priorităţile de top este tranziţia spre Economia Verde şi Dezvoltare Durabilă, prin care se doreşte promovarea inovaţiilor tehnologice prietenoase cu mediul şi susţinerea dezvoltării de afaceri verzi şi eco-antreprenoriat, potrivit Agerpres.
Pe lista obiectivelor generale ale Ministerului Mediului se află, de asemenea, managementul durabil al Fondului Forestier Naţional, managementul eficient al conservării biodiversităţii şi administrarea unitară a ariilor naturale protejate din România, reducerea impactului schimbărilor climatice, managementul eficient al deşeurilor şi promovarea economiei circulare, precum şi gospodărirea durabilă a resurselor de apă.