6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: 16 tenismeni de top, suspectaţi că ar fi trucat meciuri. Cum...

UPDATE: 16 tenismeni de top, suspectaţi că ar fi trucat meciuri. Cum a comentat Novak Djokovici situaţia

UPDATE 12.35: Tenismanul sârb Novak Djokovici, numărul 1 mondial, a dezvăluit, luni, că a fost victima unei tentative de corupţie în 2007, la turneul de la Sankt Petersburg, ca urmare a informaţiilor publicate de BBC şi BuzzFeed, informează Mediafax.

„Am fost abordat indirect, prin intermediul unor persoane care lucrau cu mine în acea vreme. Evident, noi am refuzat imediat. Persoana care a încercat să mă contacteze nu a ajuns chiar până la mine. Oamenii încearcă să ghicească despre ce este vorba. Dar nu sunt dovezi legate de jucătorii în activitate. Sunt doar speculaţii”, a declarat Djokovici, după ce a trecut în primul tur la Australian Open de sud-coreeanul Chung Hyeon.

Francezul Gilles Simon a apreciat însă că aceste dezvăluiri sunt făcute doar pentru a face „zgomot” înainte de Australian Open.

„Dacă sunt jucători, să ni se spună şi îi vom da afară. De asta am creat comitetul de etică în tenis. Avem impresia că există cineva care vrea să facă rău sportului nostru. Mi se pare şocant”, a afirmat Simon, subliniind că nu a fost abordat niciodată pe această temă.

–-

16 jucători de tenis din top 50 mondial, printre care câştigători ai unor turnee de Mare Şlem, sunt suspectaţi că în ultimii 10 ani ar fi trucat meciuri, în beneficiul unor reţele de pariuri ilegale, potrivit BBC şi BuzzFeed, citate de Agerpres.

Astfel, BBC şi BuzzFeed nu au dezvăluit numele niciunuia dintre jucători, însă afirmă că au avut acces la dovezi de corupţie pe scară largă, aflate în arhive secrete. Aceste documente sunt legate în special de o anchetă coordonată de ATP, instanţa conducătoare a circuitului profesionist masculin, în 2007, şi care arată că grupuri de pariori din Italia şi Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, între care şi trei in turneul de Mare Şlem de la Wimbledon. 

„Raportul confidenţial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigaţiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, însă acestea nu au avut niciun efect ulterior”, afirmă BBC. 

Conform surselor citate, opt dintre jucătorii semnalaţi comisiei de etică sunt înscrişi la Openul Australiei, care a debutat luni la Melbourne. 

Unul dintre anchetatori, Mark Philipps, a declarat că „un grup de aproximativ 10 jucători a fost cel mai des pus în cauză şi se afla la rădăcina problemei. Probele au fost puternice şi exista o şansă bună de a ucide corupţia din faşă, de a crea un puternic factor descurajant şi de a elimina elementele corupte”. 

Potrivit BuzzFeed, reprezentanţi grupurilor de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel, cu ocazia marilor turnee, şi le promiteau 50.000 de dolari sau mai mult drept recompensă pentru trucarea meciului lor. 

La Melbourne, preşedintele ATP, Chris Kermode, a dezminţit orice tentativă de acoperire a problemei. „Autorităţile tenisului resping orice afirmaţie conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sa nu au făcut obiectul unei anchete aprofundate”, a spus Kermode. 

„Abordarea noastră o reprezintă toleranţa zero faţă de orice formă de corupţie. Nu suntem indulgenţi, suntem vigilenţi”, a adăugat conducătorul ATP. 

În ceea ce priveşte ancheta din 2007, acesta a afirmat că investigaţia asupra meciului dubios dintre rusul Nikolai Davîdenko şi argentinianul Martin Vassallo Arguello nu a adus indicii suficiente. 

„Avem nevoie de dovezi nu de suspiciuni sau vorbe”, a adăugat el, subliniind că 18 sancţiuni pentru corupţie au fost pronunţate, între care 6 suspendări pe viaţă. 

În anul 2008, Asociaţia Tenismenilor Profesionişti a introdus reguli anticorupţie, însă acestea nu sunt retroactive. 

 

 

Cele mai citite

Prețul cafelei atinge niveluri record: presiune asupra consumatorilor și industriei

Cafeaua a devenit tot mai scumpă în 2024, după ce cotațiile bursiere au atins cele mai înalte niveluri din ultimele decenii. Prețul cafelei Arabica,...

Amenzi usturătoare aplicate de Jandarmerie după meciul FCSB – Olympiakos!

Jandarmeria Capitalei a aplicat amenzi în valoare totală de 64.500 de lei și a interzis accesul pe stadioane pentru 12 suporteri, ca urmare a...

Cum ignorarea Romilor subminează securitatea, economia și democrația României: Un apel pentru Apărarea Națiunii

Alegerile din 2024 din România au loc pe fundalul unei națiuni care se confruntă cu o criză tăcută. Dincolo de urnele de vot și...
Ultima oră
Pe aceeași temă