Doar 4.700 de candidaţi din cei aproximativ 12.000, înscrişi pentru alegerile legislative de la 26 februarie din Iran, au fost aprobaţi de Comisia Centrală de Supraveghere, aflată în subordinea Consiliului Gardienilor Constituţiei Printre cei respinşi se află numeroase personalităţi ale taberei reformatoare sau critici la adresa puterii, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Consiliul, însărcinat cu monitorizarea alegerilor, este controlat de conservatori. Astfel, partidele reformatoare au protestat împotriva respingerii a numeroşi candidaţi din tabăra lor.
„Dintre 3.000 de candidaţi reformatori în întreaga ţară, numai 30 au fost aprobaţi, adică doar 1%”, a declarat Hossein Marachi, un responsabil reformator, citat de cotidianul Shargh.
„La Teheran, numai patru candidaţi reformatori au fost aprobaţi. Trebuie să prezentăm o listă de 30 de candidaţi, dar cum vom putea să o facem cu numai patru nume?”, a întrebat el. Locuitorii Teheranului vor trebui să aleagă 30 de deputaţi dintr-un total de 290 de membri ai parlamentului.
Printre numele de candidaţi respinşi, menţionate în media, se numără şi cel al lui Ali Motahari, un deputat conservator în exerciţiu cunoscut pentru poziţiile sale critice faţă de putere, precum şi numeroşi reformatori. Unele publicaţii reformatoare nu ezită să vorbească despre ‘şocul respingerii candidaturilor’.
Duminică, preşedintele Hassan Rohani a declarat că se va folosi de puterile sale de preşedinte în încercarea de a schimba poziţia Consiliului Gardienilor Constituţiei.
Legislativele de la 26 februarie sunt importante pentru preşedintele Rohani, care speră să obţină o majoritate mai conciliantă – actualul parlament este dominat de conservatori -, pentru a-şi accelara reformele politice şi sociale.
Candidaţii respinşi pot face apel, iar Consiliul va publica lista definitivă la 4 februarie. Unii au fost respinşi pentru că au fost condamnaţi penal sau pentru că au înregistrat un dosar incomplet, a explicat purtătorul de cuvânt a Comisiei Centrale de Supraveghere, aflată în subordinea Consiliului Gardienilor Constituţiei, Siamak Rah-Peyk.