Primarul Sorin Oprescu vrea să omoare câinii vagabonzi de pe străzile Capitalei, însă vrea să-i întrebe mai întâi pe bucureşteni. Edilul a declarat, miercuri, că vrea să organizeze un referendum, în acest sens.
Locuitorii Bucureştiului îşi vor putea exprima opinia în ultima duminică din luna septembrie sau în prima din octombrie.
CITIŢI ŞI : Primele declaraţii ale lui SOrin Oprescu după tragedia din Parcul Tei
”Este regretabil să constatăm că acest evenimet tragic ne arată cât de serioasă şi gravă este problema câinilor vagabonţi. Consider necesar declanşarea imediată a unui referendum local legat de eutanasiere. Voi face exact ce vor bucureştenii. Dacă oamenii vor dori să facem acest lucru, aşa vom face şi aşa vor modifica parlamentarii legea. Eu voi face exact aşa cum vor spune cetăţenii, a spus edilul Capitalei.
”Mă simt vinovat alături de toţi ceilaţi care au gândit această lege şi sper să se simtă şi ei. Legea este pocită. Nu poate fi pusă în balanţă viaţa unui om cu păstrarea câinilor”, a declarant Sorin Oprescu.
Primarul a venit cu trei măsuri:
”1. Consider necesară declanşarea imediată a unui referendum local, pentru a afla opinia populaţiei legat de EUTANASIEREA sau nu a câinilor comunitari. Voi face ce va decide populaţia.
În acest sens, convoc şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, vineri, 6 septembrie, la oră 12,00.
Conform articolelor 13 şi 16 din legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului,
REFERENDUMUL se poate declanşă pentru orice problemă de interes deosebit din unităţile administrativ teritoriale şi trebuie comunicat populaţiei cu 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia.
Astfel, referendumul ar putea fi organizat în ultima duminică din septembrie sau în prima duminică din octombrie.
2. Mâine, la ora 12,00 îi aştept într-o şedinţă de urgenţă la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti pe cei 6 primari de sector, liderii de grup din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ilfov şi pe prefecţii de Bucureşti şi de Ilfov, pentru a stabili împreună măsurile imediate pe care le putem lua pentru a acţiona în această situaţie de criză.
3. Declanşăm ancheta administrativa şi audit la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, pe ultimii 10 ani”.
Sorin Oprescu a mai spus că el a încercat să elibereze străzile oraşului de câini.
”Timp de cinci ani de zile am militat pentru înfiinţarea unui adăpost. Am avut la dispoziţie cinci clădiri, ajunsesem la o capacitate de 250 de cîini. Prea puţini. Din nefericire mai este foart epuţin pentru a găzdui maximum 1.000 de câini. Acum un an şi jumătate a mai apărut un adăpost. Nu este din banii publici. La ultimul recensământ erau 64.000 de câini. Din luna mai niciun câine agresiv nu s-a mai întors în teritoriu În fiecare zi rata de prindere este de 40 de câini. Este foarte puţin pentru cele trei echipaje. Vrem să ajungem la 150”, a mai declarant Oprescu.
Primarul este însă de părere că oamenii care adoptă câinii, îi iau, îi sterilizează, apoi le dau drumul înapoi pe stradă.
”O să mai găsiţi câini din ăştia. Conform legii, iubitorii vin şi-i adoptă, apoi îi duc la locul lor. Când ajung înapoi căţeii, se produce următorul fenomen: uită să le dea apă şi mâncare. Ei pleacă în căutarea hranei. Seara vin maşini cu astfel de câini, la marginea Bucureştiului”.
”Adăposturile au capacitatea doar de o mie. Pot în continuare să-i sprijin, din sponsorizări, să ajung la 10.000. Nu din bani publici, din bani de la oameni de bine. Primăria nu a cheluit niciun leu. La Mihăileşti trebuiau amenajate nişte pergole. Consultantul s-a trezit că mai vrea nişte miliarde şi am reziliat contractul cu acesta”, a mai spus primarul.