”Repetarea experimentului stalinist în România, al Regiunii Autonome Maghiare, prin actualul Ţinut Secuiesc” va fi una din temele care vor fi abordate, săptămâna viitoare, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului.
Un eveniment care nu trebuie să scape atenţiei românilor va avea loc săptămâna viitoare cu ocazia Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului. Va fi momentul în care se vor pune în dezbatere teme mai degrabă ocolite de politicieni sau de opinia publică de la noi, în ultimii 24 de ani.
Unul dintre subiecte vizează, aşa cum arată Romanian Global News, agenţia de presă a românilor de pretutindeni, controversatul experiment stalinist din anii 50, când a fost creată regiunea autonomă maghiară. Oficial, tema de acum, de la această şcoală de vară, se va numi ”Autonomia teritorială pe criterii entice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc” actualizare a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare”. Alte subiecte vor aborda chestiunea legată de regionalizare a României şi implicaţiile acesteia asupra românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Printre organizatorii celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului se află Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna a” Harghita, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Tema de bază a ediţiei din acest an este ”Romania şi românii de la frontieră Uniunii Europene şi NATO”. La această dezbatere va participă, aşa cum deja a anunţat, şi preşedintele României, Traian Băsescu.
Alte discuţii interesante care vor avea loc aici, după cum anunţa deja Romanian Global News, vor atinge subiecte extrem de controversate ale României de după 1990, precum retrocedările abuzive din Transilvania în favoarea fostelor familii de grofi maghiari. Cu atât mai mult cu cât acele familii au fost deja despăgubite de statul român după reforma agrară din 1921,