Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat Agerpres prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Acest lucru a fost posibil datorită numărului mare de donatori aflaţi în moarte cerebrală din 2013 şi continuării operaţiei de transplant de la donatori în viaţă, a precizat realizatorul primului transplant hepatic din România.
Profesorul Irinel Popescu a punctat însă că necesitatea de transplant este mai mare decât ceea ce se acoperă în momentul de faţă.
El a vorbit totodată despre ajutorul acordat colegilor din Republica Moldova, precum şi despre primirea sa în Academia Franceză de Medicină, care nu este una onorifică, ci bazată pe un proces de selecţie, la care au participat mai mulţi candidaţi.
În opinia sa, pe de altă parte, în prezent este un moment bun pentru a integra cercetarea medicală românească de vârf în circuitul european.
În prezent s-a ajuns la 78 de operaţii de transplant hepatic.
Evoluţia excelentă a programului de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni duce însă şi la necesitatea de a forma noi cadre.
Rată de supravieţuire de 93 la sută
”Am încercat, în acest an, să utilizăm la nivel maxim donatorii pe care i-am avut, lărgind gama de procedee chirurgicale la aproape tot ceea ce s-a inventat în materie de transplant hepatic până în momentul de faţă. Beneficiul este, în primul rând, al bolnavilor, deoarece acest număr de operaţii ne-a ajutat să rezolvăm cea mai mare parte a cazurilor grave aflate pe lista de aşteptare. Este, însă, şi în beneficiul echipelor chirurgicale, anestezice, gastroenterologice şi radiologice implicate în programul de transplant. Creşterea experienţei se reflectă de altfel în cea mai bună rată de supravieţuire, de aproximativ 93 la sută”, a declarat preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, pentru Agerpres.
România are nevoie de un număr estimat de operaţii de transplant hepatic situat între 300 şi 400 pe an, este loc pentru a îmbunătăţi chiar cifrele existente, necesitatea de transplant fiind sensibil mai mare decât acoperim noi în momentul de faţă.
Se vor deschide alte programe de transplant hepatic
Profesorul Dr. Irinel Popescu spune că se are în vedere deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic. În acest sens au fost depuse deja, la Agenţia Naţională de Transplant, mai multe dosare de aplicaţii în acest sens.
”Aduc un omagiu familiilor care au acceptat donarea; la rata crescută de accept pentru a dona organe a contribuit în primul rând mass-media. Sper ca această rată crescută de accept să se menţină şi în anii următori.
Aş dori să exprim, de asemenea, întreaga mea gratitudine faţă de munca efectuată în spitalele unde se fac prelevări de organe de către coordonatorii de transplant şi de către ceea ce numim „persoane responsabile de donare”, o funcţie mai nou instituită de Ministerul Sănătăţii, cu un rol extrem de important în creşterea numărului de donatori. Fără aceste persoane, cifra actuală de donatori de organe nu ar fi fost posibilă şi numărul actual de operaţii de transplant nu ar fi fost posibil”, mai afirmă renumitul medic.
Proiectul CEMT, în valoare de 10 milioane de euro, gata peste doi ani
Proiectul CEMT (centru de excelenţă în medicina translaţională) este, în opinia renumitului medic, cel mai important în momentul de faţă.
”Este un proiect cu finanţare europeană, câştigat prin competiţie organizată de Ministerul Cercetării şi care implică extinderea actualului Laborator de chirurgie experimentală din Institutul Clinic Fundeni, crearea de noi spaţii pentru săli de operaţie şi laboratoare, precum şi dotările corespunzătoare.
Proiectul este în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, iar când va fi gata, în anul 2015, va fi unul din cele mai moderne centre de cercetare din Europa de Est. Menţionez şi faptul că promovarea conceptului de „cercetare medicală translaţională” pe una dintre cele mai mari platforme medicale din România, platforma Fundeni, constituie, în opinia mea, o realizare importantă şi un exemplu ce poate fi urmat. Îmbinarea activităţii clinice cu cercetarea experimentală reprezintă o tendinţă modernă, de aceea înfiinţarea CEMT va fi şi o şansă pentru tinerii absolvenţi de medicină pentru a se forma profesional la cel mai înalt nivel”, a subliniat medicul, potrivit Agerpres.
Nu candidez pe locul liber rămas la Senat în Sectorul 4
”S-a speculat că aş dori să candidez pe locul rămas liber la Senat în sectorul 4 al Capitalei. Partidul Conservator a dat, însă, un comunicat oficial în care a dezminţit această ipoteză, lucru pe care nu pot decât să-l confirm. De altfel, nici la Congresul Partidului Conservator din luna octombrie nu voi mai candida la nicio funcţie. Aria preocupărilor mele profesionale s-a diversificat foarte mult în ultimul timp şi nu a mai rămas loc pentru politică. Sper, însă, să pot duce la capăt toate proiectele profesionale pe care mi le-am asumat”, a încheiat şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institutul Fundeni.
Cine este Pf. dr Irinel Popescu
Preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (Ordinul MS 1583/22.11.2011)
Profesor de Chirurgie, Facultatea de Medicină Generală,cUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”- Bucureşti
Director al ”Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Dan Setlacec” – Institutul Clinic Fundeni- Centru de excelentă CNCSIS
Membru al European Board of Surgery, specialităţi chirugicale, subspecialitate de: Transplant (cu Diplomă de Onoare) şi Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica
TITLURI ONORIFICE:
Naţionale
Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova
Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa (vezi articol complet)
Doctor Honoris Causa al UMF Cluj (vezi articol complet)
Profesor de onoare al Universităţii „Ovidius” din Constanţa
Profesor de Onoare al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş
Internaţionale
Doctor Honoris Causa al Universităţii Testemitanu – Chişinău Repl Moldova.