Fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui din perioada 2009-2012 Remus Mitrea a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Vaslui la 10 ani de închisoare cu executare pentru opt infracţiuni de luare de mită şi cinci fapte de spălare de bani, informează Mediafax.
Tribunalul Vaslui l-a condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pe fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui, Remus Mitrea, pentru comiterea a opt infracţiuni de luare de mită şi cinci fapte de spălare de bani, fapte comise în perioada 2010 – septembrie 2012.
Pe lângă condamnarea la închisoare, magistraţii vasluieni l-au obligat pe fostul şef al APM Vaslui din perioada 2009 – 2012 la plata a 1.358.669,29 lei şi 12.000 de euro reprezentând sumele pretinse, în numerar sau prin contracte cu propria firmă, de la diverse societăţi în schimbul avizelor de mediu. De asemenea, cele două societăţi la care Remus Mitrea era acţionar, Mitromd SRL şi Chrisrem Wind SRL Vaslui, au fost amendate cu 100.000 de lei, respectiv 60.000 de lei, fiind dispusă şi dizolvarea celor două firme de la Registrul Comerţului.
Tot în acelaşi dosar, fostul contabil şef al Ocolului Silvic „Ciobănaş” din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, Rodica Maxim, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, însă sub supraveghere, pentru luare de mită.
Fostul director al APM Vaslui Remus Mitrea a fost trimis în judecată de către procurorii ieşeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie la începutul lunii noiembrie 2012 pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.
Tot atunci, au fost deferite justiţiei societăţile Chrisrem Wind SRL Vaslui şi SC Mitromd SRL Vaslui, ambele controlate de Remus Mitrea, pentru complicitate la infracţiunile de luare de mită, dare de mită şi spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada 2010 – septembrie 2012, Remus Mitrea, în calitate de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale sumele totale de 1.558.142,87 lei şi 38.000 euro, pentru ca, în schimb, să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să emită în favoarea acestor firme diverse documente de reglementare şi autorizare necesare pentru desfăşurarea în mod legal a activităţii acestor firme în domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau construcţii. În unele dintre cazuri, fostul director al APM Vaslui a exercitat acte de constrângere asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale, în vederea remiterii sumelor de bani.
De asemenea, cu acelaşi scop al emiterii autorizaţiilor de mediu necesare, în afară de sumele menţionate, într-o altă situaţie, Mitrea a pretins subcontractarea unor lucrări de construire a unor parcuri eoliene, în valoare de 37.388.724,43 euro.
Din sumele pretinse, Remus Mitrea a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei şi 12.000 euro atât în mod direct, în numerar, cât şi, în majoritatea situaţiilor, disimulate sub forma preţului unor contracte încheiate între firmele beneficiare ale avizelor de mediu şi unele societăţi comerciale controlate de fostul director al APM Vaslui.
În cursul lunii aprilie 2012, în contextul în care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobănuş din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, Remus Mitrea a dat Rodicăi Maxim, cu titlu de mită, diverse cantităţi de băuturi alcoolice, precum şi un împrumut bănesc, pentru ca firma sa să fie favorizată din punct de vedere financiar şi să beneficieze de informaţii preferenţiale în legătură cu activitatea ocolului silvic respectiv.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Remus Mitrea.
La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă, pe un termen de 29 de zile a directorului APM Vaslui.
Sentinţa dată de Tribunalul Vaslui poate fi atacată cu apel atât de către Remus Mitrea, cât şi de către Rodica Maxim.