Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei Hidroelectrica, informează Mediafax.
Decizia nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.
Instanţa a luat această decizie în baza articolului 32 din Legea insolvenţei (85/2006).
Prin aceeaşi decizie, luată miercuri, Tribunalul Bucureşti respins mai multe cereri de opoziţie făcute de Andritz Viena şi Andritz Elveţia.
Comitetul Creditorilor a aprobat, în 18 iunie, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta.
Citeşte şi Ponta: Hidroelectrica REVINE pe piaţă, fără contracte pentru „băieţii deştepţi”
„Aseară, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil săptămâna viitoare, Hidroelectrica, după un an de zile de lupte grele de tot, fără contracte cu «băieţi deştepţi», fără pierderile la Videanu în buzunar, fără toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piaţă”, a spus Ponta.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţioale încheiate cu „băieţii deştepţi”.
Euro Insol a depus, săptămâna trecută, la tribunal planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar dacă înstanţa îl aprobă, Remus Borza, avocatul care gestionează insolvenţa companiei de stat, va încasa un bonus de 2,2 milioane de euro.
Administratorul judiciar a anunţat că Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă până la finalul lunii, în condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a respins ultima contestaţie formulată de foştii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries.
Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a menţionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, afirma la sfârşitul lunii mai că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui să prioritizeze investiţiile începute.
Niţă a arătat că Hidroelectrica va achita datoriile eşalonat.