Majoritatea societătilor efectuează tranzacţii cu societăţi din spaţiul UE fără a şti ce implicaţii declarative generează o simplă achiziţie de bunuri sau prestare de servicii. Am discutat cu Elena Rădulescu, de la compania Conta Rădulescu, despre implicaţiile legale în cazul în care societatea respectivă este sau nu plătitoare de TVA, dacă se achizitionează un bun sau un serviciu din spaţiul UE, dacă tranzacţiile au loc cu persoane impozabile din punct de vedere al TVA-ului sau cu persoane fizice sau alte persoane neimpozabile.
1. Societatea din România este plătitoare de TVA?
Dacă societatea este plătitoare de TVA este obligată să se înregistreze în registrul operatorilor intracomunitari (ROI) dacă achiziţionează un bun din UE şi acel bun este livrat pe teritoriul românesc. Achiziţia intracomunitară, pentru a fi tratată că atare, va fi obligatoriu justificată prin factură pe numele societăţii şi documente de transport. De asemenea, ambii parteneri îşi vor comunica codurile de TVA în vederea raportărilor ulterioare (în România în formularul 390) şi aplicării taxării inverse pentru aceste operaţiuni.
În cazul unei societăţi plătitoare de TVA, TVA nu se achită efectiv către statul UE de către furnizor şi nu se va deduce de către cumpărător, ci se va efectua o compensare a acestor două valori, prin aplicarea taxării inverse. Această poate fi făcută doar dacă societatea s-a înregistrat în ROI. În cazul în care a efectuat o achiziţie nefiind înregistrată în ROI, furnizorul cu siguranţă a emis o factură cu TVA, taxând-o în ţara lui, ca o livrare impozabila în ţara sa şi societatea din România a plătit TVA conform facturii furnizorului. Totuşi, fiind o achiziţie intracomunitară, fiind însoţită de transferul dreptului de proprietate precum şi transport, există obligaţia iniţială de înregistrare în ROI, apoi raportarea în formularul 390, precum şi depunerea în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a efectuat achiziţia, a formularui 092 prin care se modifică perioadă fiscală din trimestru începând cu luna următoare achiziţiei.
Dacă societatea este neplătitoare de TVA, obligaţia de înregistrare în ROI, intervine doar dacă se depăşeşte prin valoarea achiziziţiei plafonul de 10.000 euro. Acest plafon se aplică pentru anul fiscal în care are loc achiziţia intracomunitară. În cazul scutirii de la înregistrare, cumpărătorul din România va achita TVA conform facturilor emise de către prestator, fără a avea alte obligaţii declarative. Dacă însă se înregistrează, prin depăşire de plafon, va primi o factură fără TVA de la furnizorul din UE dar va fi totodată obligat să plătească TVA de 24% către statul român, să declare operaţiunea în formularul 390 şi să depună formularul special de TVA 301 prin care îşi creează obligaţia de plată a TVA.
2. Ce trebuie să facă o societate înainte de a achiziţiona/vinde un bun din/în UE? Dar dacă prestează/primeşte anumite servicii din/în UE?
Dacă sunt livrări sau prestări de bunuri/servicii obligaţia de înregistrare în ROI revine ambelor categorii de persoane impozabile plătitori sau neplătitori de TVA. Dacă sunt achiziţii de servicii se aplică aceleaşi prevederi că şi cele aferente bunurilor explicate mai sus cu menţiunea că nu sunt justificate prin documente de transport şi că nu mai intervine obligaţia schimbării perioadei de raportarea de la trimestru la lună, fiind vorba de servicii şi nu bunuri.
3. Tranzacţiile au loc cu persoane impozabile din punct de vedere al TVA-ului sau cu persoane fizice sau alte persoane neimpozabile?
Dacă sunt efectuate livrări de bunuri/servicii intracomunitare către parteneri care nu furnizează coduri valide de TVA, operaţiunile vor fi tratate impozabile în ţara de unde pleacă bunurile sau serviciile fără a fi urmate de alte obligaţii declarative speciale. Dacă însă sunt achiziţii de bunuri de la parteneri care nu furnizează coduri valide de TVA şi reprezintă transfer de drept asupra proprietăţii însoţit de transportul bunurilor în România, absenţa codului de TVA al furnizorului nu implică scutirea înregistrării în ROI şi se declară prin formularele 390 şi 092, după caz.