De la jignirile recurente ale deputatului Gigi Becali la adresa jurnalistelor de la televiziunile de ştiri şi până la agresiunile fizice pe care le-au suportat ziariştii din toată ţara din partea autorităţilor publice, în peisajul media din România, violenţele asupra presei sunt încă frecvente, atunci când jurnaliştii critică autorităţile şi personajele din sport ori afaceri, conform raportului realizat de Active Watch.
Unii jurnalişti au fost bătuţi şi insultaţi după publicarea unor dezvăluiri despre afaceri ilegale, alţii, pentru că au realizat materiale cu camera ascunsă despre mita electorală sau pentru că au pus întrebări incomode politicienilor şi oamenilor de afaceri. Cei mai mulţi dintre jurnaliştii agresaţi fizic şi/sau verbal lucrează la televiziunea de ştiri Antena 3.
Jurnalişti bătuţi
Un fotoreporter de la televiziunea Antena 3 a fost lovit de fostul soţ al ex-şefei Secretariatului General al Guvernului, jurnalistul Mihai Goţiu, care a participat la o emisiune Realitatea la Roşia Montană a fost bătut înainte şi după emisiune de un grup de susţinători ai Gold Corporation. Un alt jurnalist de la Realitatea TV, Dan Bucura, a fost agresat fizic în scara blocului, după ce a realizat cu camera ascunsă un material despre tentativa candidatului Ştefan Florescu la Primăria Sectorului 6 de a mitui alegătorii.
Nu lipsesc nici incidentele din secţiile de votare (o echipă a televiziunii B1TV a fost agresată) şi nici cele de la şedinţe ale administraţiei publice (jurnalista Alice Hirsch, de la cotidianul local „Liderul de opinie” a fost agresată în timpul şedinţei de Consiliu din Mihail Kogălniceanu, la îndemnul primarului din localitate). Totodată, un cameraman de la postul local Eforie TV a fost bătut, în noiembrie 2012, pentru că a încercat să-şi apere colega, care relata despre ambuteiaje.
Redactorul-şef al cotidianului „Jurnalul Naţional”, Victor Ciutacu, a primit ameninţări şi i-a fost vandalizată maşina, în iulie, iar, în noiembrie, o corespondentă Antena 3, Gabriela Mladin, şi-a găsit maşina cu cauciucurile tăiate şi cu parbrizul plin de vopsea, după ce a moderat o emisiune în care unul dintre invitaţi a criticat felul în care anumiţi candidaţi îşi fac campanie electorală.
Un alt caz care a făcut obiectul unei petiţii pe Facebook a fost cel al fotografului freelancer Mircea Topoleanu, care a fost arestat în luna decembrie, în Mexic, după ce a surprins luptele de stradă din Ciudad de Mexico.
Jurnalişti ameninţaţi şi insultaţi
De la preşedintele ţării la parlamentari şi oameni de afaceri din lumea sportului, toţi au insultat jurnaliştii, pentru opiniile lor sau pentru materialele publicate.
Traian Băsescu a spus despre jurnalişti că sunt „golani”, fostul premier Victor Ciorbea i-a spus jurnalistului Mălin Bot, de la România TV, că este un „copil în pamperşi”, „un nemernic care vorbeşte ca un tonomat”, ministrul Culturii, liberalul Puiu Haşotti, l-a calificat pe jurnalistul ieşean Valentin Huţanu „tâmpit şi idiot”, iar primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, i-a scris producătorului Robert Turcescu de la B1TV: „Să mă pupe-n *** cu toate slugile băsiste!”, după o discuţie din platou referitoare la retrocedările avizate de Mazăre.
Cele mai multe insulte în direct la televiziuni îi aparţin deputatului şi omului de afaceri Gigi Becali: a insultat-o pe Andreea Pora- „ciocănitoarea Pora”, „ciocănitoarea Woody”; pe directorul Institutului Diplomatic Român- „este un prost”, pe Adriana Săftoiu- „dacă aş avea în familie o femeie ca tine, aş exila-o”. Pentru cele trei intervenţii, postul România TV, unde Becali a făcut afirmaţiile, a fost amendat de CNA cu 20.000 lei.
Citeşte şi Insulta şi calomnia, reintroduse în Codul Penal de Curtea Constituţională
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, l-a înjurat pe jurnalistul Mihai Şoica şi l-a ameninţat că îl calcă cu maşina, după ce a fost întrebat despre un contract de întreţinere a stadionului Cluj Arena.
De asemenea, dezvăluirile din Baia Mare, care au dus la arestarea a 16 persoane implicate în returnări ilegale de TVA, i-au adus jurnalistului Romeo Roşiianu mai multe ameninţări din partea unui om de afaceri local.
Şi Ilie Năstase a agresat o echipă de jurnalişti a televiziunii Antena 3, pe aeroportul Otopeni, după ce a fost întrebat despre acuzaţiile pe care i le-a adus Federaţia Română de Tenis. Tot în lumea sportului, antrenorul echipei de fotbal Steaua, Laurenţiu Reghecampf, a ameninţat cu bătaia o echipă de jurnalişti de la GSP care făcea fotografii sportivilor, în timpul unui cantonament. Şi managerul echipei Steaua, Mihai Stoica, l-a insultat pe jurnalistul Alin Buzarin, de la Sport.ro.
Miercuri, Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat „Raportul privind libertatea presei în România în 2012”. Conform Reporteri fără Frontiere, România s-a clasat pe locul 42 în topul anual al libertăţii presei, după Spania, Franţa şi Letonia. În raportul global efectuat de Freedom House, presa din România este „parţial liberă”.