Publicaţia Sun Sentinel din Fort Lauderdale, un oraş din statul american Florida, a câştigat, luni, prestigiosul premiu Pulitzer pentru servicii publice pe 2013, pentru o anchetă despre poliţiştii aflaţi în afara orelor de serviciu care pun în pericol vieţile cetăţenilor, relatează Reuters, potrivit Mediafax.
Ancheta acestei publicaţii, despre ofiţeri de poliţie aflaţi în afara orelor de serviciu şi „care îşi conduc automobilele într-un mod nechibzuit de repede, periclitând vieţile cetăţenilor”, a condus la luarea unor măsuri disciplinare, „pentru a reduce acest hazard mortal”, au anunţat membrii comitetului care acordă premiile Pulitzer.
Trofeele de la cea de-a 97-a ediţie anuală a premiilor Pulitzer au fost acordate Universitatea Columbia din New York. Cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american, premiile Pulitzer aduc acea vizibilitate atât de mult dorită de ziarele şi de site-urile care concurează pentru cititorii dintr-o industrie mass-media atât de fragmentată, în care multe publicaţii au de suferit de pe urma reducerilor bugetare.
Reporterii de la InsideClimate News, un site din cartierul newyorkez Brooklyn, au câştigat premiul Pulitzer pentru reportaj naţional, pentru articolele lor riguroase despre încălcarea legislaţiei naţionale din domeniul conductelor de petrol.
Premiul Pulitzer pentru reportaj internaţional a revenit jurnalistului David Barboza de la cotidianul The New York Times, pentru publicarea unor dovezi de corupţie la nivel înalt în rândul guvernului chinez.
Doi reporteri de la The New York Times, David Barstow şi Alejandra Xanic von Bertrab, au câştigat premiul Pulitzer pentru reportaj de investigaţie cu un articol care a prezentat felul în care lanţul de magazine Wal-Mart a folosit mită pentru a obţine o poziţie dominantă pe piaţa din Mexic.
Redacţia de la The New York Times a fost recompensată cu premiul Pulitzer pentru jurnalism analitic cu un articol despre practicile de business utilizate de Apple şi de alte companii producătoare de tehnologie „care ilustrează partea întunecată a unei economii globale în plină schimbare pentru muncitori şi pentru consumatori”.
John Branch de la The New York Times a primit Pulitzerul pentru cel mai bun articol, pentru „naraţiunea sa evocatoare” despre nişte schiori ucişi într-o avalanşă.
În total, publicaţia The New York Times a câştigat patru premii Pulitzer în acest an.
Administrate de Universitatea Columbia, Pulitzer sunt cele mai prestigioase trofee acordate presei americane. Premiile Pulitzer au fost create în 1904 de jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer şi sunt acordate anual autorilor celor mai bune reportaje, fotografii, romane şi înregistrări muzicale, împreună cu un cec de 10.000 de dolari.
Lista completă a câştigătorilor premiilor Pulitzer 2013:
Jurnalism
Servicii publice – Sun Sentinel
Breaking News – Denver Post
Jurnalism de investigaţie – David Barstow şi Alejandra Xanic von Bertrab, de la The New York Times
Jurnalism analitic – Redacţia de la The New York Times
Jurnalism local – Brad Schrade, Jeremy Olson şi Glenn Howatt de la Star Tribune din oraşul Minneapolis
Jurnalism naţional – site-ul newyorkez InsideClimate News
Jurnalism internaţional – David Barboza de la cotidianul The New York Times
Cel mai bun articol – John Branch de la The New York Times
Comentariu – Bret Stephens de la The Wall Street Journal
Cronică – Tim Nickens şi Daniel Ruth de la Tampa Bay Times din oraşul St. Petersburg, Florida
Caricatură – Steve Sack de la Star Tribune din Minneapolis
Fotografie breaking news – Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Khalil Hamra şi Muhammed Muheisen de la Associated Press
Fotoreportaj – Javier Manzano, fotograf al Agenţiei France-Presse
Arte
Ficţiune: „The Orphan Master’s Son”, de Adam Johnson
Teatru – „Disgraced” de Ayad Akhtar
Istorie – „Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam”, de Fredrik Logevall
Biografie – „The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo”, de Tom Reiss
Poezie – „Stag’s Leap”, de Sharon Olds
Non ficţiune – „Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America”, de Gilbert King
Muzică – „Partita for 8 Voices”, de Caroline Shaw