13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportCele opt măsuri pe care le cere Traian Băsescu

Cele opt măsuri pe care le cere Traian Băsescu

Şeful statului a trimis o scrisoare către premier şi liderii celor două Camere ale Parlamentului cu un plan de măsuri pentru continuarea demersurilor legate de aderarea la Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, ieri, o scrisoare deschisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi premierului Victor Ponta, în care îşi reafirmă dorinţa de a avea un parteneriat cu cei trei „pentru stat de drept consolidat, adoptarea euro şi Schengen“. Şeful statului a propus şi opt măsuri concrete pentru atingerea ultimului obiectiv, care conţine inclusiv termene-limită pentru înfăptuirea lor.

„Existenţa unui stat de drept modernizat şi consolidat, adoptarea monedei euro şi, nu în cele din urmă, aderarea la spaţiul Schengen sunt coordonatele care trebuie să ghideze acţiunea noastră comună pe termen scurt şi mediu“, le scrie Traian Băsescu demnitarilor.

Preşedintele a precizat că este dispus să îşi asume responsabilitatea comună pentru cele trei obiective împreună cu Parlamentul şi Guvernul, dar mai ales pentru integrarea României în spaţiul european fără frontiere. „Testul pe termen scurt al angajamentului nostru comun îl reprezintă întrunirea condiţiilor pentru realizarea aderării la spaţiul Schengen înainte de sfârşitul acestui an“, a avertizat şeful statului.

Traian Băsescu propune şi „un plan de acţiune“, cu opt puncte. Astfel, preşedintele le arată şefilor Camerei Deputa­ţilor şi premierului ce paşi ar ajuta la obţinerea unei decizii favorabile din partea statelor UE pentru intrarea ţării noastre în Schengen: „Adoptarea şi punerea în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor, termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare; adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor; respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti; asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie; revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiu­ni în instanţă pentru fapte penale, angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate; desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA; prevenirea şi sancţionarea corupţiei privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu“. Preşedintele a menţionat că aşteaptă un răspuns cât mai rapid la propunerile sale.

Ponta: Apreciem că nu a scris pe Facebook

Scrisoarea preşedintelui a fost întâmpinată mai degrabă cu ironie de cei vizaţi. Premierul Victor Ponta a replicat că apreciază faptul că şeful statului i-a trimis o scrisoare, dar mai ales faptul că nu a scris-o pe Facebook. „Dacă preşedintele îşi închipuie că prin noua scrisoare dumneavoastră (jurnaliştii – n.r.) nu o să mai vorbiţi despre PDL înseamnă că nu mai e preşedintele pe care îl ştiam noi“, a menţionat Victor Ponta. Prim-ministrul se referă la recenta convenţie a PDL în urma căreia a fost reales preşedinte al partidului Vasile Blaga, spre nemulţumirea lui Traian Băsescu, care a anunţat, pe Facebook, că se desparte definitiv de această formaţiune. ­Victor Ponta a precizat că îi va răspunde şefului statului tot în scris, după „ce se va epuiza ­subiectul PDL“.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, la rândul său, că scrisoarea preşedintelui „seamănă cu mesajele de adio, către alţii“, cu referire la acelaşi eveniment din weekend. Crin Antonescu a menţionat că va decide dacă răspunde abia după ce va citi epistola. „N-am citit-o, o să o citesc, o să văd dacă este cazul sau nu să răspund şi atunci vă spun şi ce răspund şi când“, a susţinut liderul PNL. Preşedin­tele Băsescu nu este la prima acţiune de acest fel. În februarie, şeful statului le-a cerut premierului şi liderilor Parlamentului să semneze ei o scrisoare, pe care să o trimită liderilor UE, în care să îşi asume acuzaţiile europene la adresa României privind corupţia din Justiţie şi să promită îndreptarea lor.

Cele mai citite

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă