17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPunctele controversate ale noii legi a urbanismului

Punctele controversate ale noii legi a urbanismului

Actul normativ ar fi dat mână liberă autorităţilor locale să modifice zonele turistice după bunul plac.

Ordonanţă de urgenţă controversată, care urma să modifice Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, a fost trimisă spre reexaminare Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. Actul normativ, elaborat în 2011, de ministerul condus la acea vreme de Elena Udrea, a stârnit nemulţumirea arhitecţilor, care au considerat că are unele prevederi confuze şi discriminatoare.

Unul dintre punctele sensibile în momentul adoptării a fost cel care practic îi împiedica pe proprietarii de terenuri mici să mai construiască. Planurile Urbanistice Zonale nu mai puteau fi iniţiate de privaţi decât în următoarele situaţii: construirea de parcuri industriale, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi. În rest, documentaţiile de urbanism ar fi putut fi iniţiate doar de municipalitate. “În aceste condiţii, se limitează abuziv şi discriminatoriu atributele dreptului de proprietate”, declara în urmă cu doi ani preşedintele Comisiei de Urbanism a Capitalei, Sorin Gabrea. De asemenea, Guvernul îi lasă pe investitorii care au încălcat autorizaţiile de construire să se acopere în acte înainte de intrarea în vigoare a noii ordonanţe.

Micii proprietari, discriminaţi

Preşedintele Băsescu precizează în cerere că în cuprinsul ordonanţei de urgenţă, care a trecut iniţial tacit prin Parlament, există o reglementare care “poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea planurilor de urbanism, ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate. De asemenea, o astfel de dispoziţie legală va genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare”.

De asemenea, şeful statului reclamă tocmai aspectul discriminatoriu prin care micii proprietari sunt împiedicaţi să dezvolte proiecte. Preşedintele mai arată că prin actul normativ trimis spre promulgare sunt eliminate limitele de suprafaţă pentru extinderea intravilanului prin planul urbanistic zonal. “O astfel de reglementare poate genera o dezvoltare haotică şi nejustificată a intravilanului localităţilor, dezvoltarea urbanistică nemaiavând caracter durabil”, precizează preşedintele.

Haos pe litoral

Preşedintele consideră că o altă prevedere a ordonanţei le va da mână liberă primarilor din zonele turistice să modifice aspectul acestora după bunul plac. Actul normativ abrogă atribuţiile autorităţilor centrale care gestionează activităţile de turism în ceea ce priveşte modificarea documentaţiilor de urbanism. “Eliminarea acestor atribuţii ale autorităţilor centrale competente în materie de turism poate genera modificări necontrolate ale documentaţiilor de urbanism referitoare la aceste zone turistice, cu impact negativ la nivelul politicilor naţionale referitoare la dezvoltarea turismului”, a menţionat Traian Băsescu.

La vremea respectivă s-a vorbit că ordonanţa le-ar fi dat mână liberă unor edili ca Radu Mazăre să modifice după bunul plac zona litoralului.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă