14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportGuvernul merge înainte cu Legea proprietăţii

Guvernul merge înainte cu Legea proprietăţii

Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe Legea proprietăţii, chiar dacă senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a depus în Parlament un proiect de act normativ pe aceeaşi temă.

“Iniţiativele legislative ale parlamentarilor se tratează după o procedură, angajarea răspunderii Guvernului este o altă procedură. Chiar dacă actele normative au acelaşi obiect, nu sunt identice. Proiectul Guvernului se poate solda cu căderea Executivului, dacă opoziţia vine cu o moţiune de cenzură şi aceasta este votată, pe când iniţiativa parlamentară poate să modifice ulterior un text de lege”, a precizat Ioan Ghişe, preşedintele Comisiei de Regulament din Senat.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul vrea să-şi asume responsabilitatea pe proiectul Legii proprietăţii, ceea ce înseamnă că parlamentarii nu mai pot aduce amendamente şi modifica propunerea Executivului. Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că a reuşit să împiedice asumarea prin depunerea unui proiect propriu pe aceeaşi temă. “Prin această iniţiativă întoarcem agenda politică a zilei. Asumarea nu se va putea face până nu vor exista dezbatere şi vot pe această propunere legislativă”, a precizat liderul Forţei Civice.

Acesta este însă contrazis de preşedintele Comisiei de regulament din Senat. “Singura variantă în care guvernul nu şi-ar fi putut asuma răspunderea ar fi fost dacă Executivul ar fi preluat iniţiativa unui parlamentar. Dacă o singură diferenţă între cele două acte normative, se ­tratează distins”, a menţionat Ioan Ghişe.

Guvernul a discutat miercuri, în şedinţă, noul proiect de lege care stabileşte că prioritară este retrocedarea în natură a bunurilor confiscate de comunişti, până în 2016, şi abia apoi acordarea de despăgubiri, eşalonat, pentru păgubiţii naţionalizării.  

Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă