14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportDespăgubirile pentru proprietăţile confiscate de comunişti vor fi acordate abia peste trei...

Despăgubirile pentru proprietăţile confiscate de comunişti vor fi acordate abia peste trei ani

Primii care îşi vor primi înapoi proprietăţile luate de comunişti sunt cei care solicită terenuri agricole. În acest moment, 200.000 de dosare de retrocedare sunt nerezolvate.

 

Dosarele de retrocedare a proprietăţilor confiscate de comunişti vor fi soluţionate, în totalitate, până în 2016, potrivit noii legi a proprietăţii ce va fi discutată azi în şedinţa Guvernului. Cei care sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri în bani vor trebui să aştepte, pentru că unul dintre principiile noul act normativ este că au întâietate restituirile în natură. “Soluţionarea dosarelor nu înseamnă că primeşti banii, ci că ai toate documentele necesare”, a precizat George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). “Momentul în care oamenii vor intra efectiv în posesia terenurilor şi imobilelor e puţin mai târziu, dar aşa cum este construită legea termenele sunt rezonabile”, a precizat demnitarul.

Mai mult, acesta a explicat că noul act normativ va conţine date limită pentru retrocedare. “Vom introduce termene clare pentru primari şi celelalte autorităţi investite în domeniu. După ce s-a terminat cu restituirea în natură, se aplică şi celelalte măsuri”, a menţionat George Băeşu.

Circa 25% dintre dosare nu se califică

ANRP are peste 100.000 de dosare de retrocedare şi despăgubire care fie nici nu au fost analizate până în prezent, fie sunt în diverse stadii de verificare. Se mai adaugă încă 100.000 de cazuri în lucru la autorităţile locale. Iniţial, premierul Victor Ponta a precizat că valoarea despăgubirilor necesare pentru proprietăţile confiscate de comunişti se ridică la circa 8,5 miliarde de euro. Totuşi, George Băeşu consideră că, în realitate, suma ar putea fi mai mică. “Circa 20-25% din dosare nu se vor califica până la final, fie pentru că sunt dubluri, fie pentru că moştenitorii nu pot aduce toate actele doveditoare. Cum va prevala în noua lege restituirea în natură, vom lua terenurile agricole din România şi, unde este posibil, le vom folosi la restituiri. Din calculele noastre, acestea vor echivala cu un miliard de euro”, a precizat preşedintele ANRP. Astfel, valoarea banilor efectivi pe care statul român va trebui să le plătească va fi de circa 7 miliarde de euro.

Instituţia a calculat că românii solicită retrocedarea a circa 200.000 de hectare de teren, în timp ce statul român mai are în proprietate circa 400.000 de hectare de teren. “Deci, nu sunt probleme la acest capitol”.

Site special pentru proprietari

Noul act normativ va permite cetăţenilor interesaţi să-şi calculeze singuri ce despăgubiri trebuie să primească şi, mai ales, când. “Un alt principiu al legii este transparenţa totală, ceea ce înseamnă că orice om poate urmări pe internet în ce fază sunt dosarele. Vom creea o pagină specială pentru asta. De asemenea, oamenii îşi vor putea calcula singuri valoarea despăgubirilor şi vor şti când vor intra în posesia lor, printr-o ecuaţie de calcul ce va introdusă în lege”, a menţionat George Băeşu, care nu a dorit, deocamdată, să explice în ce constă, concret această ecuaţie.

Preşedintele ANRP consideră că în acest fel va scădea numărul fraudelor şi a abuzurilor cu transferul de drepturi litigioase. “Pentru că omul va şti când şi cât trebuie să primească, nu vor mai putea veni diverşi indivizi să le explice că pot interveni ei să se rezolve mai repede”, crede demnitarul.

Un alt aspect important al noii legi se referă la faptul că nu se va plafona valoarea despăgubirilor. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu anunţase anul trecut că, deoarece statul nu-şi permite să plătească sumele uriaşe din despăgubiri, foştii proprietari vor primi doar 15% din valoarea drepturilor care li se cuvin. Totuşi, chiar şi în noul act normativ, plata acestor bani se va face eşalonat. “Evaluarea bunurilor nu va mai fi făcută de experţi independenţi până acum, pentru că această prevedere a permis umflarea preţurilor”, a precizat George Băeşu, care a precizat că se va stabili ulterior cine va face evaluările.

Preşedintele ANRP a menţionat că legea proprietăţii va fi discutată miercuri în Guvern şi cel mai probabil va intra în vigoare în aprilie anul acesta.

Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă