20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRăsturnare de situaţie în scandalul închisorilor CIA. România reclamată la CEDO pentru...

Răsturnare de situaţie în scandalul închisorilor CIA. România reclamată la CEDO pentru TORTURĂ! Vezi reacţia Ministerului român de Externe

Sauditul Abd al Rahim al Nashiri susţine că a fost deţinut şi torturat în subsolul unei clădiri guvernamentale din Bucureşti.

Şase persoane, printre care şi cel considerat de SUA creierul antentatulului din 11 septembrie 2001, s-au aflat în România, într-o închisoare secretă a CIA amenajată la Bucureşti, se arată în raportul „Globalizarea torturii” publicat marţi de fundaţia americană Open Society for Justice Initiative.

Lipsit de somn şi bătut

Unul dintre prizonieri, închis în prezent la baza americană de la Guantanamo, a depus chiar o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care acuză România pentru tratamentul la care a fost supus în capitala ţării noastre.

Sauditul Abd al Rahim al Nashiri, acuzat că a condus operaţiunile Al Qaeda în Golful Persic şi în statele din regiune, a fost capturat de CIA la Dubai, în 2002. A fost transferat iniţial la o închisoare secretă din Afganistan, apoi mutat în Thailanda, unde a fost torturat, arată documentul emis de fundaţie. Bărbatul a fost mutat apoi în Polonia, unde a fost ameninţat că va fi executat cu o bormaşină, în timp ce era gol şi cu ochii acoperiţi. “În jurul date de 6 iunie 2003, un zbor secret cu al Nashiri la bord a aterizat la Bucureşti. România a permis CIA să-l reţină într-o închisoare care a primit codul “Bright Light” (“Lumina strălucitoare”), localizată ulterior în subsolul unei clădiri în care funcţionează Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Deţinuţii aduşi aici au fost torturaţi prin lipsire de somn, lovire ori obligarea de a sta în poziţii inconfortabile. În jurul datei de 6 septembrie 2006, CIA l-a transferat pe al Nashiri din România către o altă locaţie”, se arată în plângerea depusă în august anul trecut la CEDO de saudit, prin intermediul Open Society Justice Initiative.

Suspectul de terorism a reclamat România pentru că tratamentul aplicat acestuia pe teritoriul ţării noastre “încalcă drepturile omului”. Statul român “a permis tortura şi detenţia în izolare pe teritoriul ţării; a permis transferul către o altă ţară, deşi exista riscul real ca bărbatul să fie condamnat la moarte”, se arată în plângere.

La rândul său, Open Society Justice Initiative reclamă faptul că nu a existat o anchetă eficientă privind închisoarea secretă unde a fost deţinut sauditul, precum şi asupra modului cum a fost torturat acesta la Bucureşti.

MAE neagă implicarea României

Ministerul Afacerilor Externe român afirmă, într-un comunicat, că a luat cunoştinţă de plângerea cetăţeanului saudit. „Cu referire la plângerea depusă în numele lui Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României, MAE precizează că această plângere a fost comunicată Guvernului, care a formulat, în termenul acordat de Curte în acest sens, observaţii cu privire la admisibilitatea şi fondul cauzei, faţă de acele capete de cerere comunicate de către instanţa europeană”, se arată în adresă.

De asemenea, MAE a arătat că există inclusiv o investigaţie internă pe aceeaşi temă, ca urmare a unei plângeri depusă de al Nashiri la Parchetul General. „”De asemenea, în data de 07.06.2012, Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, în prezent deţinut în închisoarea de la Guantanamo Bay, a depus, prin intermediul Open Society Justice Initiative, ca si in cazul procedurii de la CEDO, o sesizare autorităţilor judiciare române privind deţinerea acestuia într-un centru de detenţie CIA din România. A fost deschisă o anchetă, aflată în prezent în curs de derulare. Autorităţile competente vor întreprinde toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului”.

Totuşi, în acelaşi comunicat, Ministerul afirmă că informaţiile din acest ultim raport al Open Society nu conţine nici date noi, nici informaţii concludente. „Raportul prezintă informaţiile din cuprinsul sau într-o manieră preponderent factuală, fără a fi aduse elemente de noutate faţă de tema tratată şi faţă de alegaţiile formulate anterior în legătură cu acest subiect”, arată MAE

Alţi deţinuţi au trecut prin România

Documentul publicat marţi de fundaţia americană arată că în programul închisorilor secrete al CIA au fost implicate, pe lângă România, alte 54 de ţări.  Aproximativ 100 de persoane au fost deţinute şi anchetate în cadrul acestui program, arată documentul, care detaliază şi metodele de tortură aplicate de agenţii secreţi ai SUA prizonerilor. “Walling – împingerea deţinutului cu putere şi izbirea lui de un perete flexibil, poziţii stresante – forţarea deţinutului să rămână în poziţii care induc disconfort fizic, închiderea într-o cutie, lovirea peste faţă cu palma cu degetele răsfirate, nuditate forţată, lispire de somn şi obligarea de a sta în picioare în acest timp”, precizează raportul.

Pe lângă Abd al Rahim al Nashiri, în ţara noastră au mai fost transferaţi doi cetăţeni din Yemen, ambii acuzaţi de CIA că fost implicat în atentatul din 11 septembrie, un indonezian, membru al Al Qaeda, precum şi pakistanezul Khalid Sheikh Mohammed, acuzat că ar fi creierul din spatele antentatului de la Word Trade Center, din 2001. Chiar şi fostul preşedinte al liniilor aeriene afgane, Janat Gul, a trecut printr-o închisoare secretă din Bucureşti, în 2004, arată documentul.

Vechi acuzaţii, reluate

Raportul “Globalizarea torturii”, al Open Society Justice Initiative, readuce în discuţie acuzaţii vechi aduse României de diverse instituţii şi ONG europene şi mondiale. Astfel, faptul că Bucureştiul a găzduit o închisoare secretă a CIA (numită codat “black site” – “loc negru”) a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat „că existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România” şi a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare. În 2007, un raport al Parlamentului European „exprimă îngrijorări grave în legătură cu cele 21 de escale ale avioanelor operate de CIA pe aeroporturile din România”, adăugând că un avion care a decolat de la baza aeriană Bagram din Afganistan, cu numărul de înregistrare N478GS, a avut un accident la aterizarea în Bucureşti la 6 decembrie 2004, iar „cei şapte pasageri ai săi au dispărut în urma accidentului”, potrivit Mediafax.

Nici măcar faptul că închisoarea ar fi fost în clădirea ORNISS nu este nouă. Acuzaţia a apărut iniţial în 2011, în urma unei investigaţii AFP în colaborare cu o televiziune germană. Într-un interviu acordat ulterior, un oficial al ORNISS, Adrian Cămărăşan, a declarat că subsolul clădirii este una dintre cele mai sigure încăperi din toată România, dar că americanii nu au avut niciodată o închisoare acolo. Informaţiile arată că centrul din România a fost închis în prima jumătate a lui 2006.

Pe de altă parte, în ultimii ani, autorităţile române au negat vehement găzduirea unei închisori CIA. Raportul de marţi aminteşte încă o dată că parlamentul român a demarat o anchetă superficială în 2005 şi a emis un raport în 2008 care susţine că nu au existat centre de detenţie CIA în România şi nici zboruri de transfer de deţinuţi prin România.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă