2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportAmbasadorul Marii Britanii: MCV+ FMI = 4%

Ambasadorul Marii Britanii: MCV+ FMI = 4%

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a explicat într-o postare pe blogul guvernului britanic că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare realizat de Comisia Europeană, dar şi acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional sunt esenţiale pentru creşterea economică a ţării.

„În câţiva ani, România ar putea să aibă o creştere economică de 4%. Aceste programe (stand-by şi MCV, n. red.) pot relansa potenţialul economic al României şi să răstoarne declinul competivităţii ţării. MCV + FMI = 4% „, spune ambasadorul Marii Britanii.

Martin Harris detaliază în postare importanţa acordului stand-by cu FMI şi a MCV: „Misiunea FMI a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte consolidarea fiscală în România, prin scăderea datoriilor publice şi gestionarea deficitului bugetar. România are acum cifre la nivelul datoriilor publice de invidiat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Acest lucru este impresionant în condiţiile în care a fost un an electoral”.

Citeşte şi Ce spun SUA despre raportul CE pentru România

„Fondul monetar internaţional a subliniat, de asemenea, nevoia de a vedea progrese în reformarea companiilor de stat, prezente în cele mai promiţătoare zone ale economiei precum energia şi chimicalele. Ele, însă, trag în jos economia, în loc să fie un motor al ei. Punerea lor sub management privat li aducerea de noi investiţii din Londra prin listări la bursă, ar trebui să fie o prioritate pentru prima jumătate a anului”, recomandă ambasadorul britanic.

Din perspectiva raportului MCV, Martin Harris sublinază că şi în acest caz, Comisia Europeană a observat progresele României, în mod special în modul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reuşit să soluţioneze cazurile de corupţie.

Citeşte şi Antonescu, despre RAPORTUL MCV: Este un lucru grav când vezi că în raport se fac greşeli

„Privind în viitor, noul Parlament trebuie să ducă mai departe strategia României anticorupţie. Noua lege privind statutul parlamentarilor şi propunerea de a avea un Cod de Conduită, oferă oportunitatea de a asigura că cererile de ridicare a imunităţii vor fi făcute la timp şi în mod transparent pentru ca Parlamentul să arate fără echivoc că cei care fac legile nu sunt deasupra legii. Sper, de asemenea, ca actorii implicaţi în acest proces să numească profesionişti puternici, independenţi la conducerea procuraturii generale şi a DNA”, mai spune Martin Harris.

Miercuri, Comisia Europeană a prezentat raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Raportul vorbeşte despre progresele făcute de România în lupta anti-corupţie, însă subliniază că are de lucrat la nivelul independeţiei justiţiei.

De cealaltă parte, Guvernul a anunţat, luni, extinderea cu două luni a acordului stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, măsură considerată pozitivă de către executiv în condiţiile în care România va putea să îşi continue reformele sub umbrela FMI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă