26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialVESTE PROASTĂ pentru Drumul Taberei: Metroul rămâne FĂRĂ BANI. Cu cât ar...

VESTE PROASTĂ pentru Drumul Taberei: Metroul rămâne FĂRĂ BANI. Cu cât ar putea ÎNTÂRZIA lucrările

Guvernul a amputat masiv alocările financiare pentru continuarea lucrărilor la tronsonul de metrou Drumul Taberei-Universitate (a cărui definitivare urma să aibă loc în 2013 conform termenelor contractuale iniţiale), potrivit proiectului de buget pe anul în curs. Avansul nu se va simţi nici pe alte tronsoane numite drept „priorităţi” de către Ministerul Transporturilor. Acelaşi document arată că sunt alocaţi 19 milioane lei pentru etapa a II-a, respectiv Universitate-Pantelimon (parte a magistralei V Drumul Taberei-Universitate), sumă ce reprezintă un sfert din cea alocată anul trecut. Singura creştere se înregistrează pentru conectarea reţelei de metrou la Aeroportul Henri Coandă. In acest an alocarea va fi de 31,2 milioane lei, de aproape 10 ori mai mare decât suma de 3 milioane lei stabilită anul trecut. Dacă nu ar fi vorba de sume insignifiante raportat la amploarea şi costurile lucrărilor, creşterea ar trebui să bucure.

Cât priveşte I-a etapă a magistralei V, anume Drumul Taberei-Universitate, suma alocată este de 95 milioane lei, adică 53% din cea acordată în 2012 (178 milioane lei). Contractele de execuţie au fost semnate în 2011, prevăzând un termen de definitivare a lucrărilor de 24 de luni, inclusiv proiectarea. Ulterior Ministerul Transporturilor a anunţat prelungirea acestui termen pentru 2015 însă acum proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor inclusiv dincolo de 2016.

Reducerile de finanţări au fost efectuate în pofida ajutorului dat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). In 2009 s-a semnat un acord de împrumut în valoare de 395 milioane de euro pentru Drumul Taberei-Universitate, iar în 2010 alt acord în sumă de 497 milioane euro pentru Universitate-Pantelimon. România ar trebui să aloce aproximativ alte sume egale cu cele împrumutate de BEI, cu titlul de cofinanţări.

Relu Fenechiu: termenele vor fi respectate

Mai toţi miniştrii Transporturilor din ultimii ani au făcut promisiuni privind anul din care bucureştenii vor putea folosi magistrala V, promisiuni încălcate ulterior. Actualul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, dă şi el drept sigură terminarea lucrărilor pe întreaga magistrală până în 2019.

Termenele de finalizare pentru cele trei tronsoane ale magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon vor fi respectate, sumele alocate in acest an pentru lucrarile de executie fiind de 114 milioane lei, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, potrivit Hotnews.ro. Fenechiu a mai susţinut că, în cazul cheltuirii integrale a sumelor alocate, vor fi alocate fonduri suplimentare la rectificarea bugetară.

„Pentru tronsonul Râul Doamnei-Haşdeu termenul de finalizare este 2015, pentru tronsonul Haşdeu-Iancului – 2017, iar în cazul tronsonului Iancului-Pantelimon lucrările vor fi terminate in anul 2019. Pentru lucrările de execuţie din acest an ni s-au alocat 114 milioane lei, însă Ministerul Finanţelor ne-a promis că, în cazul cheltuirii integrale a acestei sume, ne vor fi alocate fonduri suplimentare la rectificarea bugetară din luna august”, a afirmat ministrul Transporturilor citat de Agerpres, potrivit Hotnews.ro.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Cadouri care spun „te iubesc” fără cuvinte: idei creative și personalizate

Cadourile au un mod special de a spune lucruri pe care uneori cuvintele nu le pot exprima. De multe ori, un dar bine ales poate...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

A rămas împotmolit cu mașina în noroi, după ce a fost urmărit de poliție

Un bărbat în vârstă de 30 de ani fără permis de conducere care a condus o autoutilitară înmatriculată în Franţa, care nu avea asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă