Scăderea în sondajele de opinie a liderului PNL, mai ales după experienţa de preşedinte interimar, l-a convins pe Antonescu să caute pârghii pentru a-şi întări poziţia. Pentru început, a aplicat cele două metode clasice: fidelizarea liberalilor influenţi prin plasarea lor în funcţii guvernamentale şi ameninţarea celor care l-au criticat în ultima perioadă. Preşedintele PNL nu a forţat, însă excluderea fruntaşilor disidenţei liberale înainte de congresul programat pentru luna viitoare, dar a subliniat că „nu este loc în partid” şi pentru el, şi pentru Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, care a vorbit despre curentul antieuropean creat de Crin Antonescu şi despre faptul că PNL a devenit cea mai antioccidentală formaţiune politică.
Deocamdată, au fost propuşi pentru eliminarea din partid primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi proaspătul deputat Octavian Bot, dar Crin Antonescu a declarat indirect că vor urma şi alţii la congresul din februarie, unde ar urma să fie celebrată şi victoria PNL la alegerile parlamentare.
Crin Antonescu are destui adversari în PNL, dar mulţi dintre ei au fost convinşi să treacă de partea actualei conduceri după ce au primit posturi în ministere şi aşa-numitele instituţii deconcentrate. Liberalii vor controla câteva mii de astfel de funcţii la nivel central şi local, iar aceste funcţii sunt cel mai bun motiv pentru ca oamenii de partid să treacă de partea lui Antonescu. În acelaşi timp, unii dintre liberali, chiar şi dintre cei care au primit locuri în diverse instituţii, se tem de tendinţa autoritară a liderului lor şi de labilitatea sa în unele situaţii. Mulţi dintre militanţii PNL nu pot uita scenele pe care le-a jucat Crin Antonescu în perioada în care Traian Băsescu a fost suspendat şi, de altfel, nu peste tot organizaţiile liberale s-au mobilizat pentru răsturnarea preşedintelui prin referendumul de astă-vară.
Printre liberali se vorbeşte din nou despre ruperea partidului, dar cu voce mult mai joasă decât în 2006, când a avut loc ultima fisură importantă. Atunci Călin Popescu Tăriceanu a orchestrat excluderea lui Theodor Stolojan, fost preşedinte al PNL, care, împreună cu Valeriu Stoica şi alţi nemulţumiţi, a fondat PLD-Partidul Liberal Democrat. Această tradiţie a liberalilor de rupere a partidului şi umilire a foştilor preşedinţi doar pentru îndrăzneala de a-i critica pe cei aflaţi în funcţie tinde să devină principala slăbiciune a PNL.
Miza lui Crin Antonescu este controlul partidului prin orice mijloace, la fel cum şi Călin Popescu Tăriceanu în perioada lui de glorie a renunţat la cei mai cunoscuţi liberali din partid pentru a-şi menţine scaunul fără bătăi de cap.