14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăLifestyleFood10.000 de bucureşteni trăiesc ca la ţară în apartamente şi vile noi,...

10.000 de bucureşteni trăiesc ca la ţară în apartamente şi vile noi, pe care au plătit zeci de mii de euro

O conductă veche din cartierul Prelungirea Ghencea se sparge şi o dată la trei zile, iar cetăţenii sunt amăgiţi de mai mulţi ani că ţeava va fi înlocuită

 

Visul a 10.000 de bucureşteni de a trăi o viaţă de tip occidental în apartamente şi vile noi, la marginea oraşului, se transformă în deşertăciune din cauza ţevilor vechi ale operatorului de apă din Capitală, Apa Nova. Oameni care au plătit zeci şi sute de mii de euro pe locuinţe cu finisaje moderne se trezesc fără apă curentă, ca în mediul rural, când le e lumea mai dragă.  Cum a fost, de exemplu, pe 31 decembrie 2012. Localnicii din zona Prelungirea Ghencea s-au trezit dimineaţă grăbiţi să pregătească mâncărurile cu care, seara, vroiau să treacă în noul an. „La ora 10.00, am deschis robinetul şi nu a curs decât aer. Nu m-am panicat. Am sunat la call-centerul Apa Nova şi mi s-a spus că avaria va fi remediată la ora 13.00”, ne-a povestit unul dintre locatarii unui bloc nou din zonă. La ora promisă, apa nu a venit. „Am sunat din nou. Mi s-a transmis că reparaţiile se vor încheia la 17.00. Apoi, la 20.00, apoi la 22. Nu am mai avut ce face, le-am transmis invitaţiilor că nu mai pot veni să petrecem Revelionul la mine. Nu am apucat să pregătesc nimic şi nici nu vroiam să mă gândesc ce voi face cu atâţia oameni în casă fără apă la toaletă”, glumeşte, amar, cel căruia Apa Nova i-a stricat sărbătorile.

Evenimentul, până la urmă, nu ar fi fost atât de grav dacă ar fi fost singular.  Dar nu e. „Din 2003 şi până în prezent, s-au petrecut circa patru avarii majore pe an. Am depus nenumărate reclamaţii. Nu s-a întâmplat nimic. Ba chiar, pe 3 ianuarie anul acesta, o nouă avarie ne-a lăsat încă o dată fără apă rece”, ne-a explicat şi Delia Mihalache, cea care, supărată că reclamaţiile sale către Apa Nova nu au efect a iniţiat un grup pe Facebook, denumit „Iniţiativa din Prelungirea Ghencea” şi menit să coalizeze cetăţenii din zonă într-un război colectiv cu operatorul bucureştean. Strict din punct de vedere istoric, au toate motivele să fie supăraţi. „Pe 9 august 2009, conducta s-a spart la ora 20,40 chiar în faţa casei mele. Am transmis telefonic o sesizare, deoarece apa a intrat în curte şi în subsolul locuinţei. Echipa a sosit abia după ora 1 noaptea. În septembrie 2011, aceeaşi conductă reparată de atâtea ori s-a spart în trei zile în trei locuri diferite”, a explicat Delia Mihalache.

Cea mai profitabilă zi din an, pierdută

Avariile i-au adus la exasperare inclusiv pe proprietarii de firme din zonă. Spălătoriile auto aşteptau ziua de 31 decembrie ca pe o mană cerească. Şi chiar ar fi fost, dacă ar fi avut apă. „Erau disperaţi, înjurau, nu ştiau ce să facă. Au pierdut clienţi care vroiau să intre în noul an cu maşina curată”, ne-a explicat Gabriel, unul dintre localnicii care a vrut să meargă, tocmai în acea zi „fatidică”, la spălătorie.

Administratorul unui complex rezidenţial din Prelungirea Ghencea a trimis la rândul său o reclamaţie către Apa Nova în care arăta că avariile la conducta respectivă se repetă, deşi ţeava este mereu reparată. Mesajul a fost transmis la începutul lui decembrie, iar răspunsul a venit fără prea mari speranţe: „Confirmăm intervenţiile la reţeaua de apă care au avut ca efect întreruperile de apă în mod repetat. Lucrările de înlocuire integrală a conductei de alimentare cu apă din Prel. Ghencea vor fi demarate în anul 2013, prin planul de investiţii al Apa Nova Bucureşti”. Practic, compania le transmitea oamenilor că trebuie să mai îndure, pentru că, deşi avariile se repetă din 2003, conducta respectivă nu e în plan de schimbare decât anul acesta.

Răspunsul primit de cei de la complexul rezidenţial a fost oricum un pas înainte în războiul  cu Apa Nova, care şi-a asumat în sfârşit responsabilitatea pentru schimbarea conducetelor din zonă. Anterior, compania arunca toată vină pe Primăria Capitalei. „Termenul de începere a execuţiei acestora pentru extinderea reţelei de canalizare şi înlocuirea arterei de apă sunt condiţionate de Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulaţiei”, astfel arată majoritatea comunicatelor primite de Delia Mihalache în 2009, 2010 şi 2011.

„Vom repara conducta de urgenţă”

Am transmis şi noi celor de la Apa Nova nemulţumirile cetăţenilor din Prelungirea Ghencea, care, sătui, s-au gândit că au mai multe şanse dacă fac publică, prin presă, „drama” lor potabilă ce se repetă deja de zece ani.

Reprezentanţii companiei nu au negat că sunt probleme în zonă. „Prelungirea Ghencea şi străzile adiacente aflate în sectorul 5 sunt alimentate prin intermediul unei conducte de 250 mm. Cauzele apariţiei avariilor sunt vechimea reţelei, şocurile de presiune cauzate de întreruperi ale alimentării cu energie electrică a staţiilor de pompare a apei potabile, vibraţiile datorate traficului intens din zonă şi dezvoltarea urbană intensă”, au admis cei de la Apa Nova că nemulţumirile celor din Ghencea sunt legitime.

De data aceasta, însă, Apa Nova a promis că lucrurile se vor rezolva chiar de azi. „Ţinând cont de faptul că în ultima perioadă de timp numărul avariilor a crescut atât ca intensitate cât şi ca frecvenţă, Apa Nova a decis începerea în regim de urgenţă, adică de luni 14 ianuarie 2013, a lucrărilor de înlocuire a conductei”.

Numai că cei din zonă nu au observat azi nici un utilaj în zonă. Prin urmare, acum pregătesc încă o petiţie, de data aceasta colectivă, către Apa Nova şi Primăria Bucureşti.  Aşa că rămâne de văzut câtă apă va mai curge pe Dâmboviţa până când situaţia lor se va schimba.

Cele mai citite

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă