15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportŞtii ce pete negre are candidatul pe care vrei să-l votezi?

Ştii ce pete negre are candidatul pe care vrei să-l votezi?

Alianţa pentru o Românie Curată a lansat un site cu informaţii despre problemele de integritate pe care le au candidaţii la alegerile din 9 decembrie.

Integritatea şi averea candidaţilor pentru alegerile parlamentare pot fi verificate de orice român prin intermediul unei aplicaţii on- line dezvoltată de Alianţa pentru o Românie Curată (ARC).  Alegătorii care vor să afle cine sunt cu adevărat cei care le cer votul pot intra pe site-ul verificaintegritatea.romaniacurata.ro, unde vor avea acces la o bază de date ce conţine informaţii despre colaborarea cu fosta Securitate a candidaţilor, funcţiile deţinute în aparatul comunist, funcţiile politice şi administrative deţinute după 1989, traseismul, migraţia de la un partid la altul, nepotismul, gradul de rudenie al candidatului cu alţi politicieni din acelaşi partid, averea candidaţilor, afacerile şi contractele cu statul, datoriile firmelor candidaţilor către stat, conflictele de interese şi incompatibilitate, condamnări şi arestări, calitatea de sponsori ai partidelor politice, atitudini rasiste şi discriminatoare.

514 persoane monitorizate

Echipa ARC a creat baza de date cu ajutorul informaţiilor oferite de Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Registrului Comerţului, portalul Sistemului electronic de achiziţii pu-blice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, presa centrală şi locală. „Echipa ARC a monitorizat 514 candidaţi eligibili. Monitorizarea va continua până în ziua alegerilor, iar această cifră se va schimba în fiecare zi”, a anunţat site-ul citat, care le cere chiar utilizatorilor săi să adauge date noi despre cei care doresc un loc în Parlament.

Tocmai pentru că acum există această aplicaţie publică, Alianţa pentru o Românie Curată le cere alegătorilor români ca, înainte de a opta pentru un candidat sau altul, să răspundă la următoarele întrebări: „Ştii în ce colegiu votezi? Ştii cine candidează în judeţul/colegiul tău? Eşti informat despre candidaţii din colegiul tău?”.

Liderii cu probleme ai partidelor româneşti

De exemplu, acest site arată despre Vasile Blaga, liderul PDL şi candidat pentru o funcţie în Senat, că pe vremea când „era ministru de Interne, soţia sa, Violett, a ajuns şefa Direcţiei Juridice şi de Control din Ministerul Educaţiei”.

Averea co-preşedintelui USL Crin Antonescu, potrivit portalului, este compusă dintr-un teren intravilan şi o casă în Prahova, 2 apartamente în Bucureşti, 1 autoturism Dacia, 2 autoturisme BMW, bijuterii în valoare de 18.000 euro, conturi de 108.419 euro şi 8.503 dolari şi un credit bancar de 120.000 euro.

În fine, tot ca exemplu, despre premierul Victor Ponta alegătorii pot afla că „în 2011 ANAF a sesizat DNA în ceea ce priveşte activitatea derulată de complexurile Turceni şi Rovinari între 2007 şi 2009, unde ar exista un prejudiciu de 16-17 milioane euro”, o parte din bani ajungând la Victor Ponta prin intermediul „mai multor contracte de asistenţă juridică între cele două complexuri de stat şi societatea de avocatură „Şova&Asociaţii”, în care Victor Ponta a avut calitatea de „senior partner”.    Text Box:

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă