26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFraudele electorale, „pedepsite" cu N.U.P.

Fraudele electorale, „pedepsite” cu N.U.P.

În această perioadă, în paralel cu derularea campaniei electorale, organizaţiile politice îşi pregătesc şi sistemul de supraveghere la urne şi numărătoare paralelă a voturilor, dar şi schemele de fraudare a rezultatelor alegerilor. În ultimii ani s-a ajuns la grupări infracţionale care cu ajutorul unor reprezentanţi impuşi în secţiile de votare reuşesc ca prin votul multiplu să mărească numărul de voturi obţinute de un partid sau de un anumit candidat.

 

La Galaţi, 642 de dosare de fraudă electorală

Judeţul Galaţi este pe un loc fruntaş la fraude electorale, numărul de 642 de dosare penale întocmite de procurori în ultimii patru ani depăşind de trei ori media naţională la infracţiuni electorale. Potrivit statisticilor, bilanţul „penal” al alegerilor locale şi parlamentare din 2008 şi alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale şi a referendumul din 2009, este concretizat în 436 de dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Dintre acestea, au fost soluţionate 282 de dosare, în patru dosare procurorii întocmind rechizitorii pentru trimiterea în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de fraudă electorală, iar în 278 de dosare dispunând soluţii de netrimitere în judecată. Cu prilejul alegerilor locale de pe 10 iunie au fost înregistrate 116 de dosare penale, iar în legătură cu referendumul de pe 29 iulie au mai fost înregistrate 90 de dosare. Bilanţul celor 282 de dosare penale înregistrate cu prilejul celor patru  scrutinuri din 2008 şi 2009, soluţionate cu trimiteri în judecată în numai patru dosare, spune totul despre modul în care se sfârşesc de obicei cazurile de fraudă electorală, cu NUP.

Cum funcţionează un „grup electoral”

La alegerile locale din 2008, liderii locali ai PSD, PNL, PDL, PRM, PNŢCD, au acuzat de fraudă organizaţia PC Galaţi. Din unele depoziţii, se contura modul de acţiune a unei grupări infracţionale formate din mai multe gupuri. Unul dintre acestea, care acţiona în zona Ţiglina 2, era format din 30 de tineri, împărţiţi din grupuri de câte 5, fiecare condus de un membru PC care coordona activitatea cu reprezentanţii în secţia de votare. Tinerii mergeau să voteze în locul unor persoane dintr-o listă cu cei plecaţi la muncă în străinătate. Ei se prezentau la reprezentantul PC în secţia de votare cu cartea de identitate „personalizată” prin acoperirea cu fluid corector „A”-ul din cuvântul „România”. Decontările se făceau în baza colantelor cu ştampila „votat”. Potrivit declaraţiilor unei tinere, un şef de grup încasa două milioane de lei vechi pe vot, dar la tineri ajungea doar 700.000. Reprezentanţii PC au respins acuzaţiile, afirmând că la mijloc este o hăituială politică. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au fost înregistrate 19 plângeri penale, s-au făcut cercetări în 8 dosare penale, dar în toate procurorul de caz a dispus scoaterea de sub urmărire penală.

După patru ani, la alegerile din 10 iunie, s-a întâmplat cam acelaşi lucru. La mai multe secţii au fost semnalate cazuri de vot multiplu, dar cazul cel mai flagrant a fost înregistrat la Secţia de Votare nr. 26, de la Şcoala Generală nr. 16 Galaţi. Doi dintre observatori au văzut că mai mulţi alegători au introdus în urne câte 2-3 buletine de vot. A fost oprită votarea, s-a făcut numărătoarea buletinelor de vot neutilizate şi a celor utilizate şi introduse în urne şi s-a tras concluzia că, din cele 6.000 de buletine de vot, au fost utilizate 1.048 de buletine şi s-a constatat că lipsesc 182 de buletine de vot, care erau deja introduse în urne. Potrivit preşedintelui „Pro Democraţia” Galaţi, Gheor­ghe Tiber, cel care le-a dat acelor alegători mai multe buletine pentru a vota de câte 2-3 ori este Marian Lungeanu, reprezentantul PSD.

Nici de aici nu lipseau firele care duceau la partid. În momentul în care observatorii au telefonat la 112, preşedintele secţiei de votare, Sandu Serdan, care ar fi trebuit să fie independent, a dat şi el câteva telefoane, după care a ieşit în curtea Şcolii nr. 16, unde a fost văzut discutând cu doi vicepreşedinţi ai PSD Galaţi, viceprimarul Florin Popa şi Eugen Stoleriu, funcţionar în primărie. Cazul e în cercetări. Multiplicate în toate secţiile de votare dintr‑un colegiu, 180 de voturi pot face diferenţa între doi candidaţi.

Alegătorii frauduloşi sunt aleşi de partide dintre tineri sau oamenii săraci

Cele mai citite

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...
Ultima oră
Pe aceeași temă