17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBacalaureatul de toamnă, la ultimele probe

Bacalaureatul de toamnă, la ultimele probe

Cei aproape 100.000 de elevi care s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au avut ieri primul examen scris, cel la limba română.

 

Eminescu, Blaga şi viziunea lumii într‑un roman studiat au fost subiectele pe care le-au avut de rezolvat ieri candidaţii care au intrat în cea de-a doua sesiune de anul acesta a bacalaureatului. „Cu excepţia ultimei cerinţe, care solicită comentarea unei strofe indicate, în 6-10 rânduri, toate celelalte au un grad mediu de dificultate, vizând cunoştinţe fundamentale de specialitate, pe care ar trebui să le aibă orice absolvent de liceu. Textul selectat nu ridică probleme de receptare, tema abordată în cadrul acestuia fiind evidentă, ca şi ideile poetice transmise”, a precizat inspectorul şcolar Mihaela Apetroae, pentru oradeiasi.ro.


Nouă cerinţe la primul subiect

Astfel, primul subiect a făcut referire la patru strofe din poe­zia „De-or trece anii…”, de Mihai Eminescu, şi a inclus nouă cerinţe, respectiv să numească un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor „a fermecat” şi „taina”, să explice rolul cratimei din secvenţa „dac-al ei glas”, să construiască un enunţ în care să folosească substantivul „glas”, să transcrie două cuvinte din text al căror formă reprezintă abatere de la normele actuale ale limbii literere, să precizeze două motive literare identificate în textul dat, să menţioneze două mărci lexico-gramaticale ale subiectivităţii, prezente în textul citat, să prezinte semnificaţia unei figuri de stil din textul dat, să ilustreze cu exemple din texte două trăsături ale genului liric şi să comenteze în 6-10 rânduri (60-100 de cuvinte) prima strofă a poeziei, prin evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice, conform Mediafax.

La cel de-al doilea subiect, candidaţilor li s-a cerut să scrie un text de tip argumentativ de 15-20 de rânduri (150-300 de cuvinte) despre munca eficientă, pornind de la ideile sugerate de afirmaţiile lui Lucian Blaga: „Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le putem da”.

În cel de-al treilea subiect, absolvenţii au avut de redactat un eseu de două-trei pagini (600-900 de cuvinte) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un roman studiat.

Rate de promovabilitate mici în ultimii doi ani

Examenul de bacalaureat continuă azi cu proba la limba şi literatura maternă, urmată miercuri de proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă, de vineri, este la alegere din profilul urmat de elev.

Primele rezultate vor fi afişate pe 2 septembrie, iar contestaţiile vor fi rezolvate până pe 4 septembrie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 5 septembrie. Rata de promovare la prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta a fost de doar 44,41%, în timp ce la cea de anul trecut a fost de numai 45,72.

De sesiunea de toamnă din 2011 au trecut doar 16,8% din candidaţi.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă