20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce s-au dus procurorii în comuna condusă de Vili Pasăre

De ce s-au dus procurorii în comuna condusă de Vili Pasăre

Procurorii an­ticorupţie des­fă­şoară investigaţii în 15 judeţe controlate de politicieni USL. Printre locatităţile vizate sunt cele unde prezenţa la vot a fost de peste 100%.

Investigaţiile procuro­rilor cu privire la posibilele fraude de la refe­rendumul pentru demi­terea preşedin­telui şi asupra modului cum sunt reactualizate listele electorale iau amploare. Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie au început fiecare câte o anchetă, iar cercetările sunt extinse în toată ţara. „Procurorii din cadrul DNA efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea re­ferendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment”, se arată într-un comunicat al instituţiei remis ieri.

Gorj, pe primul loc la suspiciuni

Anchetatorii au verificat, în ultimele zile, listele electorale din mai multe comune unde prezenţa la vot a fost de peste 100%. Imediat după referendum, primarii au explicat că au venit la urne mai mulţi cetăţeni decât erau în localităţile lor deoarece fie au oprit maşinile care treceau pe drumul naţional şi i-au convins pe oameni să voteze la ei în sat,  fie a fost o nuntă în zonă şi nuntaşii au votat acolo, fie au venit rudele de la oraş şi nu au vrut să rateze referendumul.

În două dintre comunele vizate, Dragoteşti şi Polovragi din judeţul Gorj, primarii au declarat că zeci de alegători au fost întrebaţi dacă îşi recunosc semnăturile din tabelele folosite la referendumul din 29 iulie, potrivit Mediafax.

Primarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a afirmat că, începând de vineri, timp de trei zile, anchetatorii au mers prin comună sau i-au invitat pe alegători la sediul primăriei pentru a-i întreba despre semnăturile pe care le-au dat pe tabelele în care s-a consemnat că au votat. „Eram plecat de la primărie în momentul în care secretara mi-a dat la telefon, un domn care s-a recomandat a fi procuror DNA de la Bucureşti. Mi-a cerut sprijinul pentru o anchetă care se face în comună şi, evident, i-am pus la dispoziţie o încăpere. Am delegat pe cineva de la Urbanism care să meargă cu dumnealor prin sat şi timp de trei zile dumnealor au derulat ancheta respectivă”, a menţionat Vili Pasăre. Liderul PDL Gorj, senatorul Ion Ruşeţ, care este şi secretar executiv adjunct al parti­dului la nivel naţional, a declarat filiala Gorj a sesizat conducerea centrală a formaţiunii că, din cei aproape 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne pe 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.

Liste electorale, copiate de anchetatori

Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a ridicat luni mai multe documente de la Curtea Constituţională a României, de la Autoritatea Electorală Permanentă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

„Copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29 iulie au fost ridicate de la Curtea Constituţională. În cursul zilei de luni s-a procedat la audierea unui martor, iar cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare”, precizează un comunicat al procurorilor.

Dosarul Dragnea continuă

De asemenea, continuă ancheta şi în cazul secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, care a fost şi coordonatorul campaniei electorale pentru referendum din partea acestei formaţiunii. Procurorii anticorupţie au început investigaţia după plângerea penală depusă chiar în ziua referendumului de către PDL.

Democrat-liberalii îl acuză pe liderul pesedist că le-a cerut preşedinţilor secţiilor de votare din Teleorman să-i comunice, prin sms, informaţii privind prezenţa la urne. „Domnul Li­viu Dragnea a cerut ilegal ca toţi preşedinţii secţiilor de votare, care sunt apolitici, să-i raporteze abuziv, din oră în oră, prezenţa la vot. Acest lucru este ilegal, este abuziv”, a anunţat chiar pe 29 iulie Cristian Boureanu, vicepreşedinte al PDL. Acesta a menţionat că Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi profitat în lupta politică de funcţia pe care o are.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă