15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSistemele de irigaţii trec la CJ Constanţa

Sistemele de irigaţii trec la CJ Constanţa

Cu prilejul vizitei efectuate la Constanţa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunţat că la cererea autorităţilor locale o parte din sistemele de irigaţii din judeţ vor fi transferate în patrimoniul Consiliului Judeţului, pentru retehnologizare.

„Motivul vizitei mele se datorează şi solicitării Consiliului Judeţean Constanţa ca anumite staţii de pompare care nu sunt de utilitate publică, să le trecem în patrimoniul autorităţii locale pentru a beneficia de finanţare şi apoi să fie reabilitate. Avem obligaţia să găsim cele mai bune metode pentru a regândi un sistem să deservească oamenii din această zonă. E un proiect pilot care, dacă va funcţiona, ne-am gândit să îl extindem şi la nivel naţional”, a declarat Constantin. Ministrul Agriculturii a vizitat un sistem de irigaţii dezafectat şi o zonă cu perdele forestiere din localitatea Ghindăreşti şi satul Viişoara, după care a survolat cu un elicopter mai multe zone afectate de secetă.

La finalul vizitei, el a avut o întâlnire cu agricultorii, în cadrul căreia a declarat că judeţul Constanţa este printre cele mai afectate de secetă şi i-a asigurat pe fermierii constănţeni că încearcă să ia măsuri pentru sprijinirea lor. „Încercăm să luăm toate măsurile care ţin de minister, care ţin de stat, pentru a preveni pierderile pe care le înregistrează fermierii. Sunt acele măsuri pe care le-am anunţat, printre care stimularea sistemului de irigaţii, acum este târziu, avem nevoie de irigaţii în luna iulie, am venit cu un preţ la energie la începutul lunii iulie mai mic, în felul acesta mulţi fermieri au fost stimulaţi şi mulţi s-au orientat către sistemul de irigaţii. Ceea ce putem face în continuare, după ce se va termina perioada de recoltat este să evaluăm pierderile pe care le au fermierii şi să venim cu acele despăgubiri de care am vorbit”, a spun ministrul..

Seceta a făcut prăpăd

Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Constanţa, întreg teritoriul judeţului este afectat de secetă, dar situaţia este critică în nord, în zona localităţilor Mihai Viteazu, Istria, Cogealac, Gârliciu, Târguşor, Saraiu, etc, unde au fost afectate în procent de 100% culturile de orz şi orzoaică de pe suprafaţa de 43.000 de hectare însămânţată în primăvară. Au fost înregistrate pierderi de 90% şi la culturile de rapiţă de pe aproximativ 50.000 de hectare. Din cauza gerurilor din ianuarie-februarie, plantele nu au mai răsărit, agricultorii reuşind să recolteze producţiile de rapiţă de pe numai 720 ha. La fel de afectate sunt şi culturile de porumb şi floarea soarelui, la care plantele au fost arse de soare şi nici dacă ar ploua acestea nu şi-ar mai putea reveni. Practic, de pe aceste suprafeţe agricultorii nici nu vor mai avea ce să recolteze.

Despăgubiri pentru agricultori

Ministrul Agriculturii a anunţat la Constanţa că în cursul acestei săptămâni va fi adoptată o hotărâre de guvern care să reglementeze modalitatea de acordare a despăgubirilor. Veniturile întreprinderilor mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată în procent de peste 30%, vor fi compensate cu valoarea a 80% din pierderea pe care au înregistrat-o, iar fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de măsura de minimis, adică de acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pentru fiecare fermier.  Text Box:  

Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă