15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialArcelorMittal continuă investiţiile la Galaţi

ArcelorMittal continuă investiţiile la Galaţi

În pofida contextului economic defavorabil de pe piaţa oţelului, care a făcut ca în ultimii ani compania să înregistreze pierderi, administraţia combinatului ArcelorMittal de la Galaţi îşi continuă programele de investiţii, atât în retehnologizarea unor fluxuri de producţie, cât şi proiectele de îmbunătăţire a protecţiei mediului.

Anul 2011 a fost încheiat cu o pierdere netă de 620 de milioane de lei, adică de aproximativ 140 de milioane de euro, acesta fiind al treilea an consecutiv cu pierderi. Dacă în 2008 ArcelorMittal Galaţi înregistra un  profit net de 604.871.529, în 2009 a avut o pierdere netă de 1.418.175.845 lei, în 2010 pierderea netă fiind de 342.282.032 lei. În ciuda acestor rezultate negative, bordul director al companiei multinaţionale susţine financiar programele de investiţii la combinatului Galaţi şi numai în ultimele săptămâni au fost finalizate investiţii a căror valoare totală este de 16 milioane de euro.

Cea mai importantă dintre acestea este instalarea unui nou pod rulant de la Oţelărie, utilajul fiind utilizat pentru transportarea oalelor cu fontă lichidă. Au fost investite 8 milioane de euro în noul pod, care înglobează tehnologie de ultimă oră. Echipamentul, furnizat de o firmă spaniolă, are  o durată de viaţă de 30 de ani şi o capacitate de transport de 300 de tone, cu 100 de tone mai mult decât podul rulant care funcţionase până acum la Oţelărie. „Acest proiect, derulat în actualul mediu economic sever, arată angajamentul nostru de a investi în fluxul cald al combinatului de la Galaţi, pentru a-i asigura sustenabilitatea. În plus, este vorba despre o performanţă tehnică remarcabilă, dat fiind faptul că toate grinzile au fost schimbate fără a se opri producţia de oţel”, a declarat directorul general al combinatului, Bruno Ribo.

Investiţii şi în fluxul primar

Alte investiţii importante în retehnologizarea fluxului primar sunt cele în modernizările Maşinilor de Aglomerare nr 5 şi nr 6, investiţii care au presupus construirea unei instalaţii de injectare a varului în procesul de aglomerare. Prin aceste modernizări, în valoare de 1,2 milioane euro, este obţinută o scădere a costurilor de producţie, dar în acelaşi timp, investiţia va aduce economii importante prin folosirea unui nivel mai înalt de concentrate în locul minereurilor scumpe.

Calitatea aerului, o prioritate de 168 milioane euro

Una din priorităţile investiţiilor este reducerea efectelor proceselor tehnologice asupra mediului, în mod  special de reducere a emisiilor de pulberi şi noxe în atmosferă. În urmă cu 7-8 ani, cele 120 de coşuri de fum şi de evacuare a pulberilor de pe platforma siderurgică făceau ca în zona platformei aerul să fie extrem de poluat, cu mult peste normele admise. Investiţiile efectuate în ultimii ani în instalaţiile de „desprăfuire” a aerului evacuat în atmosferă, a îmbunătăţit calitatea aerului în zona platformei. În ultimul an, administraţia ArcelorMittal Galaţi a investit 6,6 milioane de euro în programe de reducere a emisiilor atmosferice de pulberi şi noxe. „Luăm toate măsurile necesare pentru respectarea cerinţelor Uniunii Europene şi a legislaţiei româneşti. Am implementat un program riguros de protecţie a mediului pe care l-am continuat în ciuda crizei economice şi pe care îl vom urma conform angajamentelor noastre”, spune directorul general Bruno Ribo. Spre exemplu, au fost alocate 5,5 milioane  euro pentru instalarea a două echipamente mo­derne de desprăfuire la Maşina de Aglomerare nr. 4. În ultimii 10 ani, ArcelorMittal Galaţi a investit peste 168 de milioane de dolari în programe pentru protecţia mediului.   Text Box:

Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă