21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO Cine a râs cel mai tare în Parlament, în "cea mai...

FOTO Cine a râs cel mai tare în Parlament, în „cea mai neagră zi a democraţiei”.

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost marţi unul dintre cei mai agitaţi parlamentari: striga către vorbitori, glumea pe seama PDL cu colegii, făcea strategii de vot cu ceilalţi membri ai USL

 

Parlamentarii USL – relaxaţi şi mândri ca nişte cocoşi, deputaţii şi senatorii PDL – încruntaţi şi discreţi, cam astfel s-a văzut ziua de marţi, cea a „loviturii de stat”, prin ochii unei persoane care a participat pentru pentru prima dată la o şedinţă a Parlamentului. Pe holuri şi în sala de plen, doar ziarişii au părut mai încrâncenaţi şi agitaţi. În rest, nimic din comportamentul aleşilor nu a arătat că ar fi vorba de „o zi istorică”. Demnitarii PSD şi PNL au râs şi s-au lăudat reciproc la cafea, apoi, în plec, s-au distrat şi mai mult pe seama discursurilor pedeliştilor, mai rău ca la un meci de fotbal între Steaua şi Dinamo.

Ludovic Orban, mândru ca numărul de kilometri pe care „i-a realizat”

Fericire – acesta este cuvântul care a radiat marţi pe faţa parlamentarilor noii puteri. Ludovic Orban mergea apăsat, iar tocurilor pantofilor răsunau cu ecou pe holurile Casei Poporului. Capul dat uşor pe spate, pieptul scos înainte, mâinile aruncate pe şold, pe sub sacou, Ludovic Orban trăda din toţi porii o mândrie de nestăpânit, care depăşea numărul de kilometri de autostradă care nu s-au făcut în timpul mandatului său de ministru al Transporturilor.
Acelaşi aer îl aveau şi alţi parlamentari PSD. Teodor Athanasiu jubila, la bufet cu actuala nevastă, Miron Mitrea lăsa o dâră din liniştea invingătorului să treacă pe lângă el.
Doar reporterii şi cameramanii părau mai agitaţi în toată povestea asta. Mutau aparatele şi microafonele dintr-o parte în alta a holului mare din faţa sălii de plen, la vânătoare de declaraţii de ultimă oră.
Noul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, deşi cu o privire care trăda mai multe nopţi nedormite, era numai un zâmbet. A dat declaraţii cu vervă, bucuros că e mai aproape de mult visata sa poziţie de preşedinte al statului.

Ilie Sârbu, semne discrete către colegi înainte de vot

În sala de plen, aleşii poporului s-au ciondănit mai ceva ca la piaţă. Liderul PDL Ioan Oltean vorbea despre abuzuri ale statului de drept şi lovituri de stat, în timp ce parlamentarii puterii făceau glume pe seama sa. Cel mai activ dintre ei a fost senatorul Cătălin Voicu. Deşi era aşezat în spatele sălii, striga cu toată puterea către Ioan Oltean, ridica mâinile, era nemulţumit. De vreo câteva ori s-a ridicat şi a pornit cu toată viteză către alţi colegi, cărora le-a comentat discursul pedelistului cu un zâmbet cât el de imens.

Bucuria lui Cătălin Voicu poate fi explicată şi prin faptul că luna trecută a fost condamnat  de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare alături de fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Decizia nu este definitivă, iar o sentinţă finală va fi dată săptămâna viitoare, potrivit unor surse., dar într-o cu totul altă conjuctură politică. De altfel, deputatul a stat un an de zile în arest preventiv, pentru aceleaşi fapte, timp în care a continuat să fie parlamentar

Socrul premierului, Ilie Sârbu, se plimba prin sală stăpân pe sine. Se uita la câte un parlamentar, făcea semne discrete către cei care urmau să voteze, apoi pleca mai departe către alt coleg de partid, prins de importanţa coordonării acţiunilor USL.
Chiar şi liderul grupului parlamentar al PDL, Mircea Toader, era relaxat şi, la un moment dat, a râs chiar el la una dintre declaraţiile de la tribună ale colegului său Ioan Oltean. Apoi, când i-a venit rândul la microfon şi-a luat o mină serioasă şi a anunţat că parlamentarii PDL vor părăsi şedinţa. În timp, ce deputaţii şi senatorii ieşeau din sală, Bogdan Niculescu Duvăz, fost membru al Partidului Democrat, vorbea tare, la microfon, despre abuzurile PDL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, vesel cu multe ore înainte de a deveni preşedinte

Valeriu Zgonea , numit aseară preşedinte al Camerei Deputaţilor în locul Robertei Anastase, trăda că nu mai are răbdare să-şi ocupe postul cu multe ore înainte ca schimbarea politică să se producă. Înarmat cu o cravată violet, se plimba şi el râzând prin sala de şedinţe, îşi freca mâinile de bucurie şi se felicita cu toţi colegii.
Oricum, până atunci le ieşise tot celor de la USL: Vasile Blaga a fost schimbat de la şedia Senatului, Claudiu Săftoiu a fost numit preşedintele TVR, Avocatul Poporului a ajuns Valer Dorneanu.

Ce s-a întâmplat marţi în Parlament

USL a deschis marţi drumul către suspendarea lui Traian Băsescu prin schimbarea tuturor celor care s-ar fi putut opune acestui demers. Astfel, Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, iar în locul său a fost numit Crin Antonescu. Tot ieri, s-a decis schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, care ar fi putut sesiza Curtea Constituţională, în cazul unei decizii de suspendare. Pe aceeaşi funcţie a fost instalat Valer Dorneanu. În fine, tot marţi, Roberta Anastase a fost înlocuită din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar noul şef al deputaţilor a devenit Valeriu Zgonea, de la PSD.

continuare în pagina 2

Pentru a face aceste schimbări, liderii USL au invocat mai multe „derapaje” ale celor înlocuiţi: lui Vasile Blaga i s-a imputat nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent. Totodată, USL i-a reproşat că nu a acţionat apolitic în perioada în care a condus Senatul. Un argument bizar, în condiţiile în care şefii Camerelor sunt parlamentari şi membri de partid. „Asistăm la o lovitură de stat. Şapte membri ai Biroului Permanent al Senatului au pus pe ordinea de zi schimbarea preşedintelui Senatului, cu încălcarea Constituţiei. Voi face plângere penală împotriva lui Ioan Chelaru şi voi sesiza Curtea Constituţională în legătură cu acest act ilegal”, a declarat Vasile Blaga.

Avocatului Poporului i s-a reproşat că că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

In Parlament s-a inregistrat marti si o alta premiera: comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Sergiu Andon si Florin Paslaru nu sunt in stare de incompatibilitate, cu toate ca cei doi au primit un verdict final in acest sens in instanta, iar ANI a cerut, pentru a patra oara, excluderea lor din Parlament.

Cele mai citite

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...
Ultima oră
Pe aceeași temă