17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFC Farul, probabil ultimele zile de existenţă

FC Farul, probabil ultimele zile de existenţă

Echipa de pe litoral are şanse mici de a reveni în Liga I şi la finalul sezonului următor, mai ales că fostul patron a anunţat că nu îşi doreşte să revină la echipă.

 

Pentru foarte mulţi microbişti constănţeni, FC Farul rămâne echipa fanion a judeţului chiar dacă echipele de handbal sau volei obţin titluri pe bandă. Din păcate pentru aceşti suporteri, şansele ca echipa de pe litoral să-şi revină prea curând sunt infime.

FC Farul a ratat promovarea în ultimii trei ani şi, mai mult, de fiecare dată a terminat departe de obiectiv şi a avut chiar probleme mari. FRF a dezafiliat echipa pentru puţin timp din cauza datoriilor către foştii jucători. Patronul Giani Nedelcu s-a chinuit să menţină echipa în viaţă el fiind lăudat de angajaţii săi pentru eforturile sale. Totuşi, eforturile pe care le-a făcut nu au fost cele promise la preluarea echipei. Aceasta a fost achiziţionată de la Gheorghe Bosânceanu, fostul proprietar spunând că Nedelcu a promis cu totul altceva. „Trebuie să se ştie că în momentul în care am început discuţiile cu actualul patron pentru cedarea clubului, acesta mi-a spus că va dispune anual de un buget de 4-5 milioane de euro. Mai mult, mi-a zis că are sprijinul primăriei şi Consiliului Judeţean şi eu chiar aveam informaţii că autorităţile vor să se implice: La acea dată eu am spus că nu pot oferi clubului condiţiile pe care le promiteau ceilalţi, am decis să mă retrag. Am crezut că fac un bine echipei dacă o dau, dar în acelaşi timp am pus o cauză în protocol pentru a mă putea întoarce dacă lucrurile nu merg bine”, a declarat Gheorghe Bosânceanu.

Condiţiile lui Bosânceanu

În ciuda acelei clauze, Bosânceanu a declarat că nu mai vine la Farul decât în condiţii speciale şi anume, nu în calitate de acţionar majoritar. „Nu mă mai întorc pentru că eu de unde plec sunt bun plecat. Mai mult, am lăsat echipa cu un centru de juniori care câştigase un titlu naţional, cu jucători de valoare, cu o bază pe care juca echipa naţională. Unde sunt toate acestea acum? Acum nu mai există echipă secundă, centrul de copii şi juniori există doar pe hârtie şi datorită unor foşti jucători ai echipei cu inimă mare, iar baza o curăţă suporterii de buruieni. Nu cred că ar fi cineva de acord să se întoarcă în astfel de condiţii. Totuşi, dacă autorităţile locale doresc să se implice şi vor avea nevoie şi de ajutorul meu, atunci voi contribui şi eu cu o sumă de bani”, a delcarat Bosânceanu.

O hârtie, mărul discordiei

 Situaţia formaţiei de pe litoral depinde de o datorie de un milion de euro. Această sumă este cuprinsă în protocolul dintre Giani Nedelcu, actualul patron, şi Gheorghe Bosânceanu, fostul proprietar. Problema este că finanţatorul actual spune că fostul patron ar trebui să renunţe la acea datorie, iar Bosânceanu susţine că oricine vrea clubul trebuie să plătească acea sumă.

„În protocolul încheiat la preluarea clubului erau stipulate anumite termene, care nu s-au respectat. Am primit garanţii financiare pe care le-am retras. În contul acestor garanţii, domnul Bosânceanu trebuie să renunţe la o hârtie prin care eu sunt obligat să plătesc suma de un milion de euro”, explică Giani Nedelcu. Acesta a spus că nu mai aşteaptă mult şi, dacă nu va primi hârtia, va merge la Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi va anunţa că se retrage, iar echipa se va desfiinţa. „Eu mai aştept săptămâna aceasta. Am sunat la domnul Bosânceanu, dar nu mi-a răspuns. Apoi, am vorbit cu avocatul, dar nu am fost lămurit. Cert este că, dacă nu primesc acea hârtie, nu mai stau, mă retrag de la club”, a spus Nedelcu. Patronul Farului spune că nu poartă pică nimănui şi, dacă nu va primi acea hârtie, chiar i s-ar face un bine. „Din punctul meu de vedere, situaţia este simplă. Pe mine nu mă afectează prea tare, dacă nu mai continui, asta este, chiar mă bucur că scap de atâtea probleme.

Dacă nu primesc acea hârtie, chiar mi se face un favor şi mă retrag în glorie”, a declarat Nedelcu. 

Nu pot recupera bani

Farul ar fi putut să-şi îndulcească măcar un pic situaţia financiară şi în urma unui litigiu cu cei de la Internaţional Curtea de Argeş. Echipa piteşteană are o datorie către Farul de 210.000 de euro. Giani Nedelcu explică de ce marinarii nu au văzut aceşti bani. „În protocolul acela se menţionează că Inter Curtea de Argeş are de primit de la Pandurii Tg. Jiu 1,5 milioane de euro, iar din aceşti bani urma să ne primim şi noi cei 210.000. Problema e că s-au făcut măgării şi cele două cluburi au stins datoria, iar noi nu am văzut nimic. Sunt curios unde sunt acei bani şi cu ce drept le-a fost acordată licenţa celor de la Pandurii? Nouă nu ni se arată niciun act cu privire la acea datorie stinsă”. Nici acei bani nu au fost văzuţi de Nedelcu şi la clubul Farul problemele continuă, iar suporterii stau şi tremură pentru soarta echipei lor favorite. Verdictul îl vor afla la începutul săptămânii următoare.

 

2000 este anul în care Gheorghe Bosânceanu a preluat FC Farul. 9 ani mai târziu i-a cedat-o lui Giani Nedelcu, actualul patron.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă